Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#23599 Re: Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

2014-07-08 20:10

#23598: - Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

CET Govora risipeşte bani aiurea, pentru că nu ştie legea

http://www.focus-energetic.ro/cet-govora-risipeste-bani-aiureapentru-ca-nu-stie-legea-18139.html

Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a mandatat societatea aflată în subordine, CET Govora, să cumpere noi acţiuni la Uzinele Sodice Govora (USG), pentru a menţine cota de participaţiune de 5% din capitalul societăţii. Ceea ce înseamnă, de fapt, că se cheltuie bani aiurea, pe contracte nule de drept, conform legislaţiei în vigoare!

”Cea mai sigură modalitate de participare a SC CET Govora la majorarea capitalului social al Uzinei Sodice Govora a fost plata efectivă a sumei 1,7 milioane pentru achiziţionarea unui număr suficient de acţiuni care să asigure menţinerea cotei de peste 5% din capitalul social al companiei. Trebuie spus că diminuarea pachetului de acţiuni deţinut la USG sub pragul de 5% ar permite acţionarului majoritar, Janikosoda, să oblige CET-ul să îi vândă toate acţiunile sale în schimbul unui preţ fixat de Janikosoda. O transformare a SC USG într-o societate de tip închis va face aproape imposibil orice fel de control asupra activităţii acesteia, deoarece nu va mai exista o autoritate care să-i monitorizeze comportamentul”, a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, conform Agerpres.

Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat mandatarea CA al CET Govora să achiziţioneze un număr de 6,8 milioane de acţiuni, în valoare de 1,7 milioane lei, în contextul în care se anunţă o majorare a capitalului social al USG Govora, de către concernul polonez, cu suma de 30 de milioane lei, echivalentul a 120 de milioane de acţiuni.

Ceea ce este ”minunat”, mai ales că legea românească nu dă voie! O dovadă în plus că, în România, „nu ştie stânga ce face dreapta”! Conform art. 42 din OUG 88/97, „instituţiile publice, regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar (n.r. – cu mai mult de 33%) nu au dreptul să participe la cumpărări de acţiuni sau active, sub sancţiunea nulităţii contractelor de vânzare-cumpărare”!

Mai mult, recent, în prospectul de listare la bursă a companiei Electrica se arăta: „conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societăţilor, o entitate la care Statul ori o autoritate a administraţiei publice locale deţine mai mult de 33% din totalul acţiunilor cu drept de vot în AGA nu poate fi cumpărător al acţiunilor în alte societăţi”, se arată în document.

Prin HG 1005/2002, CET Govora a trecut de la FPS/APAPS în proprietatea judeţului Vâlcea. Conform art. 2 al HG, „capitalul social al Societăţii Comerciale CET Govora – S.A. Râmnicu Vâlcea este deţinut de judeţul Vâlcea în calitate de acţionar unic, care îşi exercită toate drepturile ce decurg din calitatea de acţionar prin Consiliul Judeţean Vâlcea”.

Ceea ce înseamnă că, de fapt, CET Govora cheltuie bani aiurea, pe contracte nule, pentru că nu ştie legea!

CET Govora este producător de energie electrică şi termică. Uzinele Sodice Govora, companie cu capital majoritar privat aparţinând concernului polonez CIECH, utilizează în procesul de producţie aburul industrial furnizat de CET Govora.

Raspunsuri


Musafir

#23600 Re: Re: Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

2014-07-08 20:13:04

#23599: - Re: Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

Peste 1.500 de mineri de la Berbești vor intra în șomaj tehnic

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Peste+1+500+de+mineri+de+la+Berbesti+vor+intra+in+somaj+tehnic

Situaţie grea pentru aproape 1.700 de mineri de la Berbeşti, judeţul Vâlcea. Complexul Energetic Oltenia a anunţat că va închide mina, din cauza datoriilor. În mai puţin de o săptămână, angajaţii vor intra în şomaj tehnic.

CET Govora, principalul beneficiar al minei Berbeşti are datorii restante către Complexul Energetic Oltenia de circa 176 milioane de lei ca urmare a neachitării cărbunelui primit în 2013 și 2014.

Astfel, compania din Gorj a decis să sisteze livrările de cărbune către CET Govora. Pentru că cei peste o mie de angajaţi de la Berbeşti rămân fără activitate, managamentul Complexului Energetic Oltenia a anunţat că din 14 iulie, aceștia vor fi trimiși acasă, în șomaj tehnic.

Cariera de la Berbeşti urma să fie externalizată societăţii CET Govora, însă Ministerul Justiţiei a dat un aviz negativ în acest sens, decizia care i-a nemulţumit pe cei din conducerea Complexului Energetic.