Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#21782 Re: EXCLUSIV: Gata cu OLTCHIM! Combinatul se vinde la fier vechi (FOTO)

2014-06-09 05:19

#21728: - EXCLUSIV: Gata cu OLTCHIM! Combinatul se vinde la fier vechi (FOTO)

http://www.voceavalcii.ro/2014060721862/EXCLUSIV-Gata-cu-OLTCHIM-Combinatul-se-vinde-la-fier-vechi-FOTO.html

http://www.voceavalcii.ro/media/k2/items/cache/03dd0bc72379e036b7440fe8cf6798b3_...

http://www.voceavalcii.ro/images/oltchim_contracte/oltchim%20contract%201.jpg...

http://www.voceavalcii.ro/images/oltchim_contracte/oltchim%20contract%201%201.jp...

http://www.voceavalcii.ro/images/oltchim_contracte/oltchim%20contract%202.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOCEA VÂLCII vă prezintă dovezi covârşitoare că din combinatul chimic Oltchim se vinde fier vechi. După a doua încercare ratată de privatizare a combinatului chimic Oltchim, atât salariaţii, cât şi cei disponibilizaţi nu mai au nicio speranţă că ceea ce a fost odată perla chimiei româneşti nu va ajunge la fier vechi. De fapt, încet, încet din combinat dispar utilaje, ba chiar secţii întregi, iar totul se face cu girul managerilor care s-au perindat pe la conducerea societăţii după ce fostul manager Constantin Roibu a fost înlăturat.

De curând, am intrat în posesia a două contracte, din care rezultă, fără echivoc, că fostele conduceri ale combinatului din timpul mandatelor miniştrilor liberali Vosganian şi Gerea au vândut fier vechi din Oltchim.

Primul document în posesia căruia am intrat este un contract de vânzare-cumpărare din data de 14.05.2013, când director era Mihai Tălpăşanu, care avea drept obiect vânzarea, respectiv cumpărarea deşeurilor metalice şi nemetalice, adică deşeuri inox austenitic pregătit şi deşeuri inox austenitic nepregătit. Firma care urma să cumpere deşeurile este din Râmnicu Vâlcea şi se numeşte SC SILNEF MG şi este administrată de Ion Mihalcea. Contractul s-a derulat în perioada 01.05.2013 – 31.12.2013. Preţul pentru care s-a perfectat afacerea a fost de 1.680 USD/tonă deşeu pregătit, respectiv 1.500 USD deşeu nepregătit.

Surse din combinat susţin că afacerea cu fier vechi a ajuns şi la urechile administratorului judiciar Gheorghe Piperea, care a turbat când a auzit. Avocatul s-a dus şi i-a cerut sprijinul ministrului Economiei de atunci, Varujan Vosganian, care a demarat o anchetă. Din păcate, aceasta nu a mai fost finalizată niciodată pentru că Vosganian a fost schimbat, iar la cârma ministerului a ajuns un alt liberal, Andrei Gerea.

Al doilea contract de vânzare a fierului vechi apare în „epoca" Gerea, când combinatul a fost condus de un apropiat al acestuia şi anume directorul Marius Pîrvu. Perioada se suprapune primului contract deoarece este cuprinsă între 16.10.2013 şi 31.12.2013. Ceea ce este ciudat şi creează semne de întrebare este preţul, de data aceasta mult mai mic. În acest al doilea contract, unde beneficiar este o firmă din judeţul Argeş, SC LIFE TIME CHIMICAL SRL, preţul negociat este de 1.020 USD/tonă în cazul deşeurilor din inox austenitic pregătit şi de 975 USD/tonă, în cazul din inox austenitic nepregătit.

Aşteptăm explicaţii publice din partea Ministerului Economiei în privinţa celor două contracte şi poate cei care conduc acum combinatul reuşesc să ne răspundă la câteva întrebări de bun simţ:

• de ce se vinde din combinat fier vechi, dacă se trâmbiţează peste tot că se doreşte privatizarea combinatului?

• unde a dispărut secţia de apă distilată?

• ce cantităţi de fier vechi au fost vândute şi ce s-a întâmplat cu banii încasaţi din vânzare?

Raspunsuri


Musafir

#21786 O nouă încercare de privatizare a Oltchim a eşuat pe şest. Niţă tot promite că vin chinezii!!!

2014-06-09 11:43:08

#21782: - EXCLUSIV: Gata cu OLTCHIM! Combinatul se vinde la fier vechi !

http://www.ziuacargo.ro/stiri/focus-stiri/o-noua-incercare-de-privatizare-a-oltchim-a-esuat-pe-sest-nita-tot-promite-ca-vin-chinezii

O nouă încercare de privatizare a Oltchim a eşuat pe şest. Niţă tot promite că vin chinezii.

http://www.ziuacargo.ro/wp/wp-content/uploads/oltchim3-300x282.jpg...

Data publicarii: 9 iunie 2014 / Ultima actualizare: 9 iunie 2014

Până la termenul limită de vineri de depunere a ofertelor pentru preluarea Oltchim nu s-a prezentat nicio companie, astfel că nici cea de-a treia încercare de privatizare a combinatului nu a avut sorţi de izbândă, a doua, din luna martie, fiind amânată. E drept că acum a eşuat pe tăcute, după ce în toamna lui 2012 a avut mare răsunet cu Dan Diaconescu, dat mare câştigător al licitaţiei dar care nu a adus banii când trebuia, ci a defilat cu nişte saci pe la bănci abia după expirarea termenului. Explicaţia de astăzi este cât se poate de simplă: cei aflaţi la putere nu mai doresc să pomenească despre ce s-a întâmplat acum doi ani pentru că PP-DD-ul Domnului Dan va intra la guvernare ca să compenseze plecarea liberalilor.

“La expirarea termenului limită, consorţiul de administratori judiciari a constatat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă pentru achiziţionarea acţiunilor deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV”, potrivit unui comunicat al combinatului chimic.

În document se precizează că procesul de vânzare a acţiunilor va fi reluat. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt firmele Rominsolv şi BDO Business Restructuring.

“Unii dintre investitorii care au achiziţionat caietul de sarcini (…) au solicitat amânarea datei de depunere a ofertelor angajante, context în care consorţiul de administratori judiciari va convoca Adunarea Creditorilor în vederea supunerii spre aprobarea acestora a repetării procedurii, cu un nou termen limită de depunere a ofertelor”, se precizează în comunicat.

Salvatori pe vorbe

Ministrul Economiei anunţă însă că la orizont se întezăresc salvatori. Aceiaşi. Chinezi. Ieri, instituţia a emis un comunicat în care ni se pune eterna placă de pe vremea Guvernului Boc şi preluată de doi ani de toţi cei 4 miniştri ai Guvernului Ponta – liberalii Daniel Chiţoiu, Varujan Vosganian, Andrei Gerea – şi social-democratul Constantin Niţă, acum.

„Companiile chineze sunt interesate de modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, realizarea tronsonului de autostradă Craiova – Piteşti şi construirea tronsonului feroviar de mare viteză Bucureşti – Constanţa.

“Potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementarii”, declară, în comunicat ministrul Constantin Niţă.

Acesta se află la conferinţa miniştrilor Economiei şi Comerţului din China şi ţările Europei Centrale şi de Est (Ningbo, 6–9 iunie), de unde transmite că s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul Comerţului din China, Gao Hucheng, şi i-a promis acelaşi lucru făgăduiţi antecesorilor lui.

Aceeaşi Mărie

Ministrul Niţă asigura, marţea trecută, că Oltchim nu va fi închis chiar dacă nu se va arăta niciun cumpărător până vineri, 6 iunie, exprimându-şi speranţa că va fi vândut altă dată.

Combinatul a fost închis în august 2012, înainte de privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu. A fost repornit în decembrie, înainte de alegerile parlamentare, dar numai la 20% din capacitate, pentru ca în februarie 2013 să fie închis din nou, la două săptămâni de când Guvernul a decis intrarea combinatului în insolvenţă şi, evident, anularea ajutoarelor sociale promise pentru 522 de angajaţi.

La sfârşitul lunii mai anul trecut au fost disponibilizaţi colectiv aproape 1.000 de angajaţi din cei 3.300, dar aceşti anu şi-au primit nici până acum salariile compensatorii. În plus, în iulie anul trecut au intrat în şomaj tehnic 715 salariaţi.

În decembrie 2013, Ministerul Economiei a înfiinţat o nouă firmă – Oltchim SPV -, care a preluat activele combinatului chimic, fără datorii. Activele Oltchim SPV erau evaluate la 305,24 milioane de euro.

În primul trimestru, Oltchim a înregistrat o cifră de afaceri de 136,2 milioane lei (30,2 milioane euro), cu 64,7% mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, când a raportat 82,7 milioane lei, şi pierderi de 56,2 milioane lei (12,5 milioane euro), în scădere cu 34,6% faţă de rezultatul negativ de 86 milioane lei din perioada silimară a anului trecut.

Aproape 67% din cifra de afaceri a Oltchim, respectiv 91,1 milioane lei, este generată de activitatea de petrochimie.

Magda SEVERIN