Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

S. MAX

#13853 Nu vin ruşii, nici chinezii!

2013-12-08 20:54

#13838: - AGENDA SI VICTORIA LUI VICTOR PONTA: 1.000 SI INCA 1.000 ...

http://i.imgur.com/EZ3RkTm.png?1?2500...

"Habar n-am de ce scriu textul acesta, pentru că n-are nici un efect vreun text scris în ziar referitor la Oltchim. Trag nădejde, totuşi, că într-o bună zi, texte de genul celui care-l scriu astăzi vor fi mărturie într-un dosar care-i va pune pe tâlharii de astăzi să plătească pentru ceea ce au făcut judeţului ăstuia şi Oltchimului în speţă. Ieri, doi miniştri au fost condamnaţi la închisoare pentru lucruri mult mai subţiri decât problema Oltchim şi mă gândesc că într-o bună zi o să-i văd pe banca acuzaţilor pe Ponta, pe Chiţoiu, pe Vosganian, pe Gerea şi, de ce nu, pe foarte abilul administrator judiciar, Gheorghe Piperea. Lotul Oltchim, după cum vedeţi, e mai mare decât cel care a primit condamnare ieri, când numai doi miniştri au fost sancţionaţi penal. Mă gândesc că lista poate să continue în cazul Oltchim.

Aşadar, iată cum stau lucrurile. S-au reunit creditorii şi au ajuns la o concluzie pe care o ştiam de mult. Au făcut un pachet rezonabil de instalaţii, care pot să funcţioneze pe rezervele din judeţ, exact ce-şi dorea PCC. Au fixat şi un preţ minim al vânzării acestui pachet, care nu depăşeşte cu siguranţă posibilităţile firmei citate mai sus. Partea petrochimică a poveştii Oltchim, locul unde s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru retehnologizare, intră în pachetul datoriilor ce nu mai pot fi recuperate.

Aşadar, statul domnului Ponta trimite la gunoi o jumătate de miliard de euro şi se împrumută la FMI ca să-şi rezolve problemele bugetare. Jumătatea aia de miliard băgată în Oltchim este tot din buzunarele noastre, la fel cum este şi cealaltă jumătate sau cine ştie cât mai trebuie să plătim la FMI. Nici vorbă, deci, de vreun potenţial cumpărător al pachetului întreg de la Oltchim! Toţi cei care au fost plimbaţi pe la Râmnicu Vâlcea, se adevereşte acum, au fost folosiţi pur şi simplu pentru manipularea opiniei publice şi atât. Ţelul băieţilor a fost, din prima zi, să radă Oltchim de pe harta industriei petrochimice europene. Am ştiut asta din prima clipă, cum am ştiut din prima clipă că nu vin nici ruşii, nici chinezii, vin şmecherii lui Ponta şi-ai lui Antonescu."

Preluare articol publicat in Viata Valcii de Petre Tanasoaica - http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/49/21856-nu-vin-ruii-nici-chinezii.html

Raspunsuri

S. MAX

#13854 Privatizarea Oltchim, o glumă proastă a Guvernului Ponta

2013-12-08 21:08:53

#13853: S. MAX - Nu vin ruşii, nici chinezii!

"ABSURD. Guvernul României scoate la privatizare o companie, Oltchim SPV, care practic nu există. Asta pentru că

http://i.imgur.com/Th3lnFZ.png?1?8659...

eventualul cumpărător, desemnat câştigător al licitaţiei din data de 31 ianuarie 2014, va trebui să pună la dispoziţia statului român suma de 10 milioane de euro pentru capital de lucru şi abia apoi se va începe construcţia noii companii, Oltchim SPV, care va dura 9 luni de zile. Probabil este doar o glumă proastă a actualilor guvernanţi, pentru că este greu de crezut că un investitor serios îşi va bloca o sumă mare de bani într-o compania ce nu este nici măcar înfiinţată, neavând garanţia că lucrurile vor funcţiona.

Luni, 2 decembrie, Adunarea Generală a creditorilor, care s-a întrunit la Bucureşti, a aprobat strategia de reorganizare a combinatului chimic de la Rm. Vâlcea propusă de administratorii judiciari. Acest lucru înseamnă înfiinţarea Oltchim SPV, o societate ce a preluat activele, dar nu şi datoriile de circa 800 de milioane de euro ale vechiului Oltchim. Doar un singur creditor, Chem Impex, a fost împotriva strategiei de reorganizare. Mai mult, s-a aprobat şi raportul de evaluare a Oltchim SPV, astfel încât preţul acestei noi societăţi va fi pornirea de la 290 milioane de euro şi nu va scădea sub 160 de milioane de euro.

Această nouă societate va fi scoasă la privatizare pe data de 31 ianuarie 2014, dată la care potenţialii cumpărători vor trebui să depună ofertele angajante, iar ulterior un grup de creditori vor stabili criteriile de selecţie a ofertanţilor şi va stabili câştigătorul licitaţiei. Problema este însă că va fi scoasă la licitaţie o companie care nu există, pentru că Oltchim SPV va începe să se înfiinţeze abia după ce se va desemna un câştigător al licitaţiei, iar investitorul va pune la dispoziţia statului român 10 milioane de euro pentru capitalul de lucru. Abia atunci, Guvernul României, timp de 9 luni de zile, va înfiinţa Oltchim SPV, care va prelua activele vechiului Oltchim fără datorii, iar apoi va fi înmânat investitorului ce a câştigat licitaţia. Nu există însă certitudini că se va reuşi înfiinţarea acestei societăţi sau că se vor putea obţine toate avizele de mediu necesare pentru funcţionare.

Liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, crede că nu aceasta este cea mai bună soluţie pentru salvarea combinatului chimic Oltchim, considerând că guvernanţii nu au făcut decât să prelungească agonia cu încă 9 luni de zile. «Cred că această variantă nu este viabilă. Va fi greu să înfiinţezi o companie aşa de mare şi să obţii toate autorizaţiile necesare. Mai mult, nu cred că se va găsi un investitor care să cumpere ceva ce nu există. Nu vor să facă acest SPV până nu fac licitaţia pentru că altfel se alege praful de tot» – ne-a declarat liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu."

Preluare articol publicat in Vocea Valcii de Claudia Stanciu - http://www.voceavalcii.ro/2013120418590/Privatizarea-Oltchim-o-gluma-proasta-a-Guvernului-Ponta.html