SERVICIILE PSIHOLOGICE RECUNOSCUTE IN LEGEA SANATATII!


Musafir

/ #22 „Recunoaşterea serviciilor psihologice, vitala pentru pcienti

2012-11-14 17:30

„Recunoaşterea serviciilor psihologice ca parte integrantă a serviciilor de sănătate este vitală pentru pacienţii din România în actualul context socio-economic!”

Conducerea Colegiului Psihologilor din România a avut mai multe intalniri legate de noul proiect al Legii sanatatii, atat la Colegiul Medicilor din Romania cat si la Ministerul Sanatatii. De asemenea, reprezentantii Colegiului Psihologilor din Romania sunt la curent cu stadiul elaborarii proiectului Legii sanatatii de catre expertii Ministerului Sanatatii.
Presedintele Colegiului Psihologilor din România a solicitat in cadrul intalnirilor la care a participat ca în viitoarea lege trebuie sa se regaseasca următoarele principii fundamentale:
Colegiul Psihologilor din Romania – institutie cu rol consultativ in sistemul de sanatate. Modificarea şi completarea legislaţiei din domeniul sănătăţii şi a actelor normative subsecvente se realizează cu consultarea obligatorie a Colegiului Psihologilor din România, în cazul în care acestea operează şi asupra activităţilor psihologice sau asupra psihologilor din sistemul de sănătate;
Serviciile psihologice – parte integranta din serviciile de sanatate. Serviciile psihologice furnizate de către psihologii atestaţi în condiţiile Legii nr. 213/2004 sunt parte integrantă din serviciile de sănătate. Furnizarea serviciilor psihologice se realizează numai de către psihologi prin formele de exercitare a profesiei, prevăzute de Legea nr. 213/2004;
Decontarea directa a serviciilor psihologice de catre funizorii de servicii psihologice. Serviciile psihologice furnizate de către psihologi se contractează şi se decontează în mod direct cu casele de asigurări de sănătate, prin intermediul formelor de exercitare ale profesiei reglementate prin Legea nr. 213/2004.
Din discutiile purtate la Ministerul Sanatatii s-a desprins ideea necesitatii restructurarii Comisiei de psihologie a Ministerului Sanatatii, care trebuie sa devina reprezentativa pentru practicieni si sa constituie un instrument util pentru psihologii din sistemul de sanatate.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, propunerile Colegiului Psihologilor din Romania au fost receptionate si analizate, iar noul proiect al legii sanatatii va avea in vedere solicitarile Colegiului Psihologilor din Romania. Mentionam faptul ca proiectul va fi depus in Parlamentul României în prima săptămână a lunii decembrie 2012.