Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1828 Re: Re: Re: Re: Re: @ Vince

2012-07-22 22:55

#1817: - Re: Re: Re: Re: @ Vince

„Ceea ce nu inteleg eu ,daca alegeti o alta limba de predare decat cea oficiala ,de ce nu o faceti in sistem privat sa va suporte parintii vostri studiile in alta limba decat ce oficiala ,asa cum facem si noi cu studiile copiilor nostri ? Chiar  nu inteleg deloc de ce populatia romana majoritara trebuie sa va sporte cheltuielile pentru studiile  voastre”

 

Tocmai din cauza ca noi nu suntem imigranti ci o minoritate autohtona, iar Constitutia garanteaza dreptul nostru la invatamantul in limba materna, inclusiv invatamantul superior.
Noi nu cersim, ci platim si mai mult decat ce consumam. PIB-ul per cap de locuitori e deasupra mediului national in regiunile locuite de maghiari, platim mai multe taxe dacat multi romani.
Suntem in 6,5% din populatia totala a tarii si contribuim cu cca 8-10% la bugetul statului, traind in zonele bogate si medii ale Romaniei.
Cu toate acestea avem doar 4-5% de locuri cu lb. de predare maghiara din totalul locurilor universitare - ceea ce inseamna ca pe langa cheltuielile fiecarui copil din natiunea noastra, mai platim inca cel putin o jumatate si din cheltuielile unui copil roman, daca nu 1-1.

Deci maghiarii sunt cei care platesc mai mult decat folosesc, mult peste numarul locurilor maghiare la universitati.