Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Octavian Oprean

/ #6604 Re: Re: Re:

2012-06-28 16:21

#5643: xminush - Re: Re:

In propozitia "Aceasta este Ioana", intr-adevar, subiectul poate fi  atat pronumele demonstrativ de apropiere "aceasta", cat si substantivul propriu "Ioana", dar nu ...in acelasi timp! Depinde pe care cuvant vrem sa punem accent, adica depinde ce vrem sa comunicam. Concret:

-Daca vrem sa comunicam ca "Aceasta(de aici, sau fata aceasta, sau fata de aici etc.) este Ioana"- subiectul propozitiei este "aceasta", "Ioana" fiind nume predicativ in cadrul predicatului nominal "este Ioana".

-Daca, insa, prin propozitia "Aceasta este Ioana",   vrem sa spunem auditoriului ca "asta este Ioana...n-ai ce-i face...asa e ea" etc. - subiectul propozitiei este "Ioana" , pronumele dem. "aceasta" avand functia sintactica de nume predicativ in cadrul predicatului  nominal "este aceasta"( avem  de-a face aici,  cu topica inversa...).

Revenind la fraza  "populara cu valoare nationala"(sic!):  " Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii", lucrurile ar trebui sa fie foarte clare atat pentru noi, profesorii(mai ales!), cat si pentru elevii care au invatat(cu adevarat!) gramatica...Asta pentru ca accentul comunicarii se pune pe substantivul "dificultatea": "Despre ce se spune ca este jenanta?" Despre "dificultatea...". Deci "dificultatea"este subiectul unui predicat nominal incomplet("este"), predicat al carui nume predicativ este o predicativa("ceea ce ma jeneaza...").

Relativ la fraza cu "cancerul"(Doamne, fereste sa ne vina in minte!), s-o trecem la ..."minus(h)"...Sau, mai bine, la "necunoscute"(x)...

 

 

P.S.1:xminush,   revino-ti la "starea initiala" si "sustine tare si mare ca este predicativa" pentru ca chiar este o predicativa!

...Te rog sa nu te superi pe mine! Trebuie sa mai schimbam putin  tonul...Asta pentru ca nu cred ca ne face bine niciunuia  dintre noi,  incrancenarea de pe acest forum ...

 

 

P.S.2: Foarte multi dintre  noi stim ca se pot spune foarte multe  (in sensul analizelor  gramaticale, desigur)  despre fraza aceasta(vorbesc despre cea cu "jena"). Insa nu vreau sa ..."jenez" pe nimeni si  nu vreau sa-mi creez..."dificultati", atunci cand ..."rasfoiesc"  "e-bookul"...(a se citi "forumul"...). Pun doar o intrebare:

In fraza(frazele) "Ceea ce(care-desi aici se schimba putin datele problemei!) ma jeneaza este fata vecinului"( in cazul acesta, jena n-ar fi atat de ...jenanta...),   sau, mai evident(zic eu...) : "Ceea ce(care) ma jeneaza este Ileana Saftei"-care poate(pot) sa fie subiectul(subiectele)?

...Desi frazele sunt putin fortate-ca forma-(motivul fiind, evident, unul didactic), raspunsul la intrebarea de mai sus nu are decat o singura varianta...