Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Mitică

/ #1802 @ Vince

2012-05-22 14:52

 

Cred că ești cam aspru cu Judex și riști să cazi tocmai în păcatul aplicării dublei măsuri pe care o sugerezi.

Generalizarea am făcut-o deliberat și conștient că va irita spiritele bune. Trebuie să-mi justific cumva renumele de răutăcios.

Și te rog, nu mă mai lăuda, că mă discreditezi în ochii conaționalilor mei și nici pe tine nu te pui într-o lumină favorabilă față de nedreptățiții maghiari. Glumesc, desigur.

Rămân pe poziția mea că secția maghiară existentă în momentul de față este suficientă și o dovadă de respectare a drepturilor de instruire în limba maternă. Altfel, un tânăr medic care nu a avut contact cu limba națională decât la orele de limba română, pornește în viață cu un potențial handicap, acela al comunicării defectuoase. Nu o spun numai eu, mi-a spus-o sub altă formă primul meu medic de familie, care -ai ghicit! - era maghiar. Spun ”era” cu regret, pentru că ne-a părăsit pentru o sferă presupus mai bună. Nemaivorbind de faptul că instinctual își va găsi de lucru într-o enclavă lingvistică și va contribui și el la procesul de enclavizare. Un cerc vicios.

Dificultatea în comunicarea cu ardelenii nativi, indiferent de naționalitate, este că se iau prea în serios. M-ați deraiat, cum o să mai pot eu glumi acum, după ce am fost serios? Cu toate că menționez că în comentariul pe care îl încriminezi am fost la fel de serios și cred cu tărie în valabilitatea celor scrise. Nu mi-am propus să menajez sensibilitățile nimănui.