Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1751 Re: Re: Re: Re: Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-09 21:54

#1744: - Re: Re: Re: Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

1. Az, hogy Romániában több jogunk volna mint a románoknak ab ovo marhaság. Már csak azáltal is, hogy ez az ország magát nemzetállamnak tartja (holott minden tizedik román állampolgár kisebbségi)...

Furcsa módon az egyetlen EU-s alkotmány éppen a román, amely külön is kiemeli a többség jogainak védelmét (ilyen aberráció egyetlen civilizált ország alkotmányában sincs).

Románia kizárólagos államnyelve a román, közösségi jogok nem illetik meg a kisebbségeket, nincs kulturális autonómia, stb. Ebben a kontextusban arról beszélni, hogy a romániai kisebbségeknek több joguk van mint a többségnek, egyszerűen sületlenség.

Ami pedig a történelmi(etlen) vádakat illeti: évtizedekkel ezelőtti háborús bűnökkel igazolni a mai diszkriminációt nem lehet. Ezeknek a bűnöknek mellesleg volt bőven román ekvivalensük is, de a mi szempontunkból mindkettő lényegtelen.

A második világháború idején Románia királyság volt, Magyarország pedig előbb királyság (király nélkül), majd megszállt terület, egy diktátorral az élén. Ha ma, a XXI. században ti itt keresitek a mi demokratikus gondolkodásunk gyökereit, az régen rossz...

Háborús bűnöket, túlkapásokat a magyar és a román hadsereg egyaránt követett el (gondoljunk csak Budapest megszállására). De mi következik ebből a mára nézve? Hogy valamiféle beteg történelmi bosszúállás jegyében bátran lehet diszkriminálni a kisebbségeket?

Miféle perverz logika ez?

A kollektív bűnösség elve a XXI. századi Európában elfogadhatatlan.

 

2. A romániai magyarság nem kért privilégiumokat, csak az érvényben lévő törvények betartását. Az egyenlő bánásmód elvének érvényesítése nem privilégium.

A diszkrimináció felszámolása nem pozitív diszkrimináció.

Ha azon az egyetemen, ahol két román és egy vegyes kar működik, létrejönne egy magyar kar, az nem pozitív diszkrimináció, hanem a minimális méltányosság.

Az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelvi jogainak biztosítása csak a te beteg elmédben "penibilis".

 

3. A történelem sokmindenre felsogosít (és fontos tanulni is belőle). Egy dologra biztosan nem: arra, hogy újra és újra ugyanazokat a hibákat kövessük el. És diszkriminációra sem.

 

Pa, draga.