Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Dinu

/ #1749 Re: Re: Re: Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-09 20:30

#1743: - Re: Re: Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

Ma voi referi numai la ultima ta fraza, intrucat cele de dinainte contin lucruri in general adevarate. Interpretabile, dar in esenta adevarate.

Legislatia de azi tinde sa fie una europeana si in Romania. Drumul e lung si anevoios, cu atat mai mult cu cat insasi legislatia europeana este una instabila.

Daca te referi cumva la hotararea de guvern care prevede infiintarea unei facultati in limba maghiara in cadrul UMF, atunci ma vad nevoit sa-ti atrag gratios atentia ca o hotarare de guvern nu are valoare mai mare decat o lege, iar daca ea contravine cartei universitare este de-a dreptul ilegala.

Revenind la legislatia europeana, exista recomandari CE care prevad ca e de dorit ca vocabularul profesional sa fie dobandit in limba tarii. Oricat as fi de ingaduitor, nu ma va convinge nimeni ca un tanar care de la cresa pana la postdoctorat studiaza exclusiv in limba maghiara, va fi capabil sa descrie traiectul bolului alimentar in limba romana.

Hai sa nu vorbim de germanizare, e rusinica. Germaii din Romania au fost ei insisi supusi maghiarizarii...Mergi in satele svabesti si vei numara pe degete cati mai stiu germana...in schimb cu totii vorbesc perfect maghiara.

Iredentism, revizionism...nu le-au inventat romanii...este de ajuns sa-ti acorzi atata timp cat sa citesti postarile de aici de la inceput pana la sfarsit, vei vedea ca nu gratuit sunt maghiarii acuzati de separatism, iredentism...Cu siguranta, uneori reactiile sunt disproportionate, dar hai sa retinem scuza provocarii. Si apoi suntem latini, cu sangele fierbinte, ne iesim din pepeni cu usurinta si cu usurinta aruncam cu vorbe. Vorbe, nu fapte.