Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #4095 Combinati medicina veterinara cu medicina generala umana!!!

2012-03-21 01:16

Asa cum stim cu toţi, pentru o perioadă de zece zile a intrat în dezbatere publica acel proiect de lege, care ar crea o facultate independenta in limbile engleza si maghiara in cadrul UMF Targu Mures. După cum se vede, dialogul surzilor continua pe mai multe fronturi, adica mai bine zis, argumentele aduse de maghiari nu sunt auzite de cei care ar trebui sa-o aude.

Si daca ne gandim bine, surditatea in forma asta agravata, nu poate fi vindecata de nici un medic O.R.L-ist, fie el roman sau maghiar.
Deasemenea studentii romani au protestat de mai multe ori, pentru ca asa de mult isi iubesc colegii maghiari incat nicidecum nu vreau sa se desparte de ei.
Tot aşa, cei care au comentat în anumite locuri, sunt profund îngrijorati, si sunt foarte tristi: pe de o parte pentru viitori medici, pentru că dacă nu învaţă în română, nu au cum să se afirme, pe de altă parte pentru bolnavi români, oare cum se fac înteleşi de ce suferă, când se duc la un medic maghiar...
Deşi în zilele de astăzi, medicii care au rămas acasă, sunt ocupaţi până peste cap, nu prea au timp de pălăvrăgeală.

Nu pot să înteleg un lucru, adică medicul care a terminat medicina în România, şi care a plecat să lucreze în Suedia, Germania, Franţa sau în alte ţări europene, când sosesc acolo, probabil sunt întrebaţi în ce limbă au terminat facultatea, iar ei trebuie să răspundă că au terminat în română, si atunci probabil, aceşti medici nu sunt angajati acolo, vor fi alungaţi, pentru că ei nu au terminat facultatea de medicină nici în suedeză, nici în germană sau în franceză.

Tot aşa de exemplu, cel care se duce la un medic stomatolog, nu prea trebuie să dea explicaţii medicului. Îsi arată la doctor faţa umflată şi portofelul. Medicul se uita în gura pacientului, dar şi în interiorul portofelului, imediat o să ştie ce să facă , dacă va plomba, sau va extrage un dinte, dacă termină repede cu un pacient, sau îi va pune o proteză dentară necesară.
Ca o idee, studenţii maghiari de la medicină generală, ar putea să ceară transferul la medicină veterinară, şi acolo să se creeze o facultate independentă maghiară, cu secţie de medicină umană generală. Probabil acolo n-ar exista contraargumente înfiinţări, pentru că acolo toţi medici, ar putea comunica, indiferent de limba pe care o vorbesc, de exemplu cu o vită bolnavă. Când omul vede, de ce suferă animalul său, cheamă medicul veterinar, dar tot el va trebui să explice medicului, pentru că sărmanul animal nu poate să explice de ce suferă. Medicul examinează animalul bolnav, îl pipăie şi îl ascultă, dar întretimp animalul nu vorbeşte nici în română, nici în maghiară, dar tot este ajutat de medic.

Apropo, îmi aduc aminte, că mi-am dus şi pisicile, si câinii la medicul veterinar, şi nici aceste animale nu au vorbit nici în română, nici în maghiară, deşi trebuie să amintesc, de faptul că au înţeles imediat, şi din priviri, dar mai ales când am vorbit frumos cu ei. Pisica dealtfel miorlăia foarte urât, iar câinele urla şi mai tare. Medicul veterinar nici n-a miorlăit, nici n-a urlat, dar tot a vindecat aceste animale.

Deci aceasta ar fi propunerea mea, ca acesti medici care tratează oameni să fie recalificaţi, iar facultatea de medicina generală ar trebui combinată cu cea veterinară. Iar, medicii educaţi în acest fel, ar putea da diagnosticul, numai prin simpla privire, pipăire, sau ascultare, dar fără comunicare, fără pierdere de timp. După diagnostic, tot aşa de simplu să se dea şi reţeta, ce medicamente să luăm, iar pacientul se poate duce cât de repede la farmacist. Acolo farmacistul va trece pe cutiuţă 3x1, iar bolnavul o să ştie întocmai, că dimineaţa, la prânz, si seara, trebuia să ia un bombonel.
Medicii educaţi în acest fel, ar putea să se afirme în acest fel şi mai uşor în străinătate, pentru că ar avea o diplomă despre faptul că, ei poate să vindece bolnavi fără a comunica cu ei.