Lipsa Timbrelor pentru psihologi=Prostitutie Intelectuala!

Psih. Amalia Parvulescu

/ #21 Manifest pentru demnitate in profesia noastra

2012-03-18 20:32

MANIFEST
PENTRU DEMNITATEA PROFESIEI DE PSIHOLOG

Realitatea prezenta:
1. Psihologii nu reusesc sa contracteze cu beneficiarii lor propriile servicii psihologice.
Motive:
a) preturile practicate pe piata nu acopera costurile reale ale serviciilor psihologice(2-10 lei pentru un aviz psihologic),
b) serviciile psihologice sunt prestate de catre persoane neautorizate sau in conditii ilegale.
2. In medie, o examinare psihologica sau o interventie psihologica nu poate avea o durata mai mica de 1 ora, care implica pe langa detinerea unor competente profesionale specifice si utilizarea unei metodologii adecvate, respectiv a a unor spatii special amenajate.
3. Pretul examinarilor psihologice a devenit unul formal, in realitate acesta acopera doar costul unei coli de hartie parafate.
Consecinte:
a) Crearea unei stari de pericol pentru societate, pentru siguranta cetatenilor,
b) Se anuleaza rolul preventiv, sensul si scopul examinarilor psihologice,
c) Beneficiarii au o imagine proasta despre serviciile psihologice si despre psihologi,
d) Profesionistii sunt eliminati treptat de pe piata serviciilor psihologice, migrand catre alte domenii de activitate (ex. resurse umane, marketing, management, etc.),
e) Corpul profesional ramane slab, devenind nefolositor la nivel institutional psihologilor.

Va adresam asadar cateva intrebari la care pot raspunde atat psihologii cat si beneficiarii serviciilor psihologice:
1. Stiati ca din datele existente la nivel national rezulta ca sunt policlinici in Romania care emit mii de avize psihologice in fiecare luna, fara nicio acoperire legala sau metodologica, in timp ce majoritatea psihologilor atestati nu au nicio examinare lunara?!
2. Puteti distinge astazi intre un aviz psihologic emis legal si un aviz psihologic produs de catre o persoana fara competente profesionale ?!
3. Vi se pare normal sa existe un numar atat de mare de avize psihologice, emise fara un corespondent economic real?!
4. Considerati normal ca dupa o perioada atat de lunga de timp statul roman sa nu detina o evidenta a examinarilor si interventiilor psihologice, iar serviciile psihologice sa poata fi prestate de orisicine?!
5. Dupa reglementarea profesiei, mai este normal ca psihologii atestati sa-si dispute contractarea serviciilor cu furnizori de servicii care functioneaza in mod ilegal?!
Solutia:
Implementarea unui sistem de evidenta riguroasa a actelor profesionale ale psihologilor din Romania prin registre si timbre profesionale.
Cum?!
Prin utilizarea atributiilor normative conferite de lege Colegiului Psihologilor din Romania si punerea in aplicare imediat a Dispozitiei presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania nr. 1/2012.
Ce efect au timbrele profesionale?
Indeparteaza escrocii si practica ilegala din piata serviciilor psihologice, prin imposibilitatea ca acestia sa intre in posesia timbrelor profesionale si implicit – imposibilitatea acestora de a mai presta servicii psihologice.
Cine nu doreste ca serviciile psihologice sa fie prestate doar de catre psihologi?
a) Furnizorii ilegali de servicii psihologice
b) Psihologii angajati la furnizori ilegali de servicii psihologice
c) Producatorii de teste psihologice care vand testele si emit licente de utilizare catre nepsihologi
d) Furnizorii ilegali de servicii psihologice care au contracte cu statul
e) Persoanele neinformate asupra beneficiilor evidentei serviciilor psihologice
Prin masura aprobata de catre Colegiul Psihologilor din Romania se urmaresc urmatoarele rezultate:
1. Sistemul mixt de evidenta profesionala va estompa prezenta pe piata serviciilor psihologice a unui numar atat de mare de avize psihologice emise in conditii de ilegalitate,
2. Sistemul de timbrare profesionala va estompa emiterea fara acoperire de timp, fara acoperire metodologica si financiara a avizelor psihologice,
3. Compania Nationala Posta Romana S.A., in calitate de unic producator si distribuitor de timbre la nivel national, avand autonomie, experienta, credibilitate, dar si infrastructura necesara pentru furnizarea acestor produse si servicii, va realiza prima evidenta statistica a serviciilor psihologice din Romania prin intermediul timbrelor profesionale, care nu vor putea fi falsificate si in acelasi timp nu vor putea fi achizitionate de catre persoanele neautorizate,
4. In final, profesia de psiholog va deveni o profesie respectata pentru contributia socio-economica a acesteia, care creaza plus-valoare in societatea romaneasca.

Concluzii
Ca in orice alta profesie reglementata exista metode pentru a preveni ilegalitatea exercitarii acestora, pentru securizarea beneficiarului final.
Securizarea actelor psihologilor inseamna securizarea beneficiarilor serviciilor psihologice.
Monopolurile legale in serviciile psihologice denota gresita impartire a apietei serviciilor psihologice si reclama o reforma a acestora plecand de la evidentele actelor profesionale.
Valoarea timbrului profesional acopera cheltuielile de productie, transport, distributie si evidenta statistica. Colegiul Psihologilor din Romania nu castiga niciun leu din timbrarea profesionala, insa psihologii dau valoare muncii lor.
Dispozitiei presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania nr. 1/2012 este un act impotriva abuzului exercitat asupra psihologilor.