Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #2969

2012-03-18 17:14

Sub conceptul de "universitate multiculturala", concept propovaduit cu insistenta de pe vremea cand dl. A. Marga era si rector al Universitatii "Babes-Bolyai" si ministru al invatamantului, se ascund interese anti-nationale. N-a fost suficient oare experiemntul care s-a dovedit un esec total al acestei universitati si acum se incearca acelasi lucru la Tg. Mures? Cred ca insusi conceptul de "universitate multiculturala" este inteles gresit. Pai nu orice universitate este multiculturala prin insasi natura ei, prin programele ei de invatamant, prin sectiile si departamentele din structura sa organizatorica, etc. ? Guvernantii nostri de azi considera insa ca "multicultural" inseamna "romanesc" si "maghiar". Ce trista situatie pentru invatamantul romanesc, pentru studentii atat romani cat si maghiari din Romania zilelor noastre ! Am trait personal experienta ingrata, total nefireasca si anti-nationala impusa de dl. Marga la UBB in Cluj-Napoca cu cativa ani in urma cand ne-a obligat, in ciuda votului negativ repetat al consiliului profesoral, sa infiintam o sectie de ecologie si protectia mediului cu predare in limba maghiara. Ce esec total, ce blestem pe capul studentilor maghiari inscrisi la aceasta sectie care nu avea cadre didactice de specialitate !! Si la urma urmei pentru cine vor domniile lor sa scoata specialisti in limba maghiara ? Oare acesti maghiari nu sunt cetateni romani, nu vor lucra in Romania dupa absolvirea unei facultati ? Sau se vor duce, chiar asa semi-docti sau poate nici atat, in tara vecina cu diplome obtinute pe cheltuiala statului roman?
Sa se respecte si sa se apere prin toate mijloacele interesele invatamantului romanesc ca de altfel intreaga identitate romaneasca. Numai atunci va fi aparata si adevarata autonomie universitara.
Oare intr-un stat unitar cum este Romania limba nationala n-ar trebui sa fie obligatorie in toate in- stitutiile publice ? Nu ar trebui ca invatamntul sa fie obligatoriu in limba romana ? Nu ar opri nimeni ca limba materna a cetatenilor romani de etnii diferite conlocuitoare sa fie folosita in familii, in institutii de cult, cluburi sau alte organizatii culturale cu specific etnic.
Ce se petrece astazi in Romania este trist si revoltator. Nu cred ca a mai existat in istoria tarii o asemenea tradare a interesului national incluzand si a bogatiilor naturale ca ceea ce se intampla in zilele noastre. Este dureros sa vezi cum o tara ca Romania, cu traditii culturale cum nu au multe tari in Europa, sa-si piarda suveranitatea si sa devina pres al unora care nu stiu decat sa cotropeasca, sa jegmaneasca si chiar sa ucida. Oare sa nu se mai trezeasca romanii din aceasta anestezie ?
Domnule Prim-Ministru al tarii, mai uitati serviciile inutile ale "informatorilor" si agentilor de legatura de slaba pregatire cu care suntem inconjurati in tarile unde am emigrat si aparati identitatea romaneasca, aparati invatamantul si cultura romaneasca, aparati bogatiile tarii, scapati-i pe romani de sub jugul asupririi veneticilor. Este singura sansa pe care o aveti sa va dovediti atasamentul la cauza romaneasca.
Si nu uitati , Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg. Mures, este o institutie de invatamant superior cu reputatie stiintifica internationala pe care aveti obligatia sa o aparati si sa nu o uzurpati.