Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Lucia Campean

/ #1474

2012-03-16 00:46

Care este diferenta intre linie/sectie/facultate in limba maghiara?
Studentii maghiari, dupa ce au dat examenul de admitere in limba materna si studiaza in anii preclinici in aceeasi limba, la patul bolnavului sunt educati sa poata consulta pe oricine, sa isi poata depasi handicapul lingvistic.In alte tari cum e?
Nu sunt cverulenti, nu ies in strada, se folosesc de puterea lor politica sa isi indeplineasca ,pas cu pas, planul:pasul1)examenul de rezidentiat pe centre universitare, cu regionalizarea aferenta, sub ministrul UDMR Cseke Attila.
pasul 2)facultate DE STAT in limba maghiara
Pasul 3)examen de rezidentiat in limba maghiara/eventual si engleza, ca o consecinta a pasului anterior.
Acreditarea ARACIS nu ar putea fi facuta in conditiile actuale , dar asta e doar "o problema tehnica, care a fost rezolvata," dupa spusele d-lui prim ministru.
Cum a fost rezolvata?facultate in limba maghiara+engleza. Adica, studentii straini vor studia in Tg. Mures numai alaturi de maghiari, poate vor trebui sa invete maghiara in anii pregatitori? Valuta pe care o aduc va fi cumva administrata de UMF, sau de facultatea in limba maghiara?Profesorii romani vor merge sa predea in engleza la facultatea aceasta, pt a nu-sipierde obiectul muncii?Deci, s-a rezolvat "tehnic " nr.necesar de cadre didactice ?
Ce se va intampla cu patrimoniul? E si asta o miza?
Vom asista pasivi la transformarea acestei nationalitati conlocuitoare, in nationalitate dislocuitoare?
Suntem invitati de un semnatar al petitiei rivale, sa plecam in alta parte,in al oras,ca raspuns la niste mesaje suburbane in limba romana. Evident, acele mesaje au fost scrise tot de maghiari, care nu stiu bine romaneste, ii tradeaza topica, ortografia si modul de gandire. Prin comparatie , a se citi comentariile la prezenta petitie.