Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #50501 Ancheta Comisiei Europene asupra unui posibil ajutor de stat la "Oltchim" (OLT) se va închide ...

2017-10-02 08:49

BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI:

"Dacă reuşeşte vânzarea Oltchim, închidem şi ancheta de la Bruxelles privind ajutorul de stat" 

02 oct. Companii-Afaceri 
ADINA ARDELEANU
 

• Alegerea se va face între Chimcomplex şi White Tiger, potrivit lui Chiriţoiu  

• Administratorii judiciari Oltchim estimează că în a doua jumătate a lunii octombrie va avea loc adunarea creditorilor pentru aprobarea vânzării de active, sub condiţia depăşirii unor "elemente de nesiguranţă"

Ancheta Comisiei Europene asupra unui posibil ajutor de stat la "Oltchim" (OLT) se va închide, în cazul în care reuşeşte vânzarea combinatului pe pachete de active, a spus, sâmbătă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un seminar la Sinaia.

Potrivit domniei sale, ar fi bine pentru companie să reuşească vânzarea, pentru că astfel va continua activitatea, se vor păstra locurile de muncă.

"Dacă reuşeşte vânzarea Oltchim, închidem şi dosarul cu Bruxelles-ul (n.r. privind ajutorul de stat)", a spus Bogdan Chiriţoiu, care a adăugat că alegerea cumpărătorului principalelor active ale Oltchim se va face între Chimcomplex şi fondul White Tiger.

"Două firme, Chimcomplex şi White Tiger, au depus ofertă pentru mai multe grupe de active, iar toţi ceilalţi licitează pentru câte un pachet de active. Ofertele celor două companii pentru activele Oltchim pe care vor să le cumpere depăşesc 100 milioane de euro, fiecare. Acum se poartă negocieri cu cei care au depus oferte, se analizează ofertele", au declarat la începutul lunii august surse citate de news.ro.

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă, a fost prelungit de două ori, ultimul termen fiind 6 iulie, ora 18.00, conform sursei.

Administratorii judiciari Oltchim estimează că în a doua jumătate a lunii octombrie va avea loc adunarea creditorilor pentru aprobarea vânzării de active, sub condiţia depăşirii unor "elemente de nesiguranţă", potrivit unui raport din 12 septembrie, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă: "Referitor la situaţia vânzării activelor principale ale Oltchim SA, arătăm faptul că la data de 06.07.2017, conform graficului de vânzare al procesului, au fost depuse oferte angajante pentru achiziţia celor 9 pachete de active scoase la vânzare.

De la acel moment până în prezent au urmat numeroase discuţii cu ofertanţii pentru clarificarea ofertelor şi pentru definitivarea contractelor de vânzare cumpărare. Precizăm faptul că discuţiile sunt în curs, dar şi că mai sunt încă elemente de nesiguranţă în încheierea contractelor, elemente care sunt în analiză în perioada imediat următoare. Dacă aceste elemente de nesiguranţă vor fi depăşite, estimăm că în a doua jumătate a lunii octombrie va avea loc adunarea creditorilor pentru votul asupra contractelor de vînzare cumpărare".

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figura în planul de reorganizare, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).