Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Chimistii Uniti pe facebook

/ #48497 Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:42

#48496: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 

Art. 17.
Al.1. Foştii salariaţi ai societăţii care au fost pensionaţi ca urmare a pierderii temporare a capacităţii de muncă vor fi reangajaţi, după redobândirea capacităţii, la cerere, fără concurs sau examen
Al.2. Salariaţii societăţii care au fost concediaţi ca urmare a reducerii activităţii, vor fi angajaţi fără concurs, în limita posturilor vacante.
Al.3. Fac excepţie de la aliniatul 1), foştii salariaţi care au avut abateri disciplinare pe perioada angajării.

Art. 18.

Al.1. Înainte de angajare, candidatii vor prezenta fisa de aptitudine obtinuta in urma controlului medical la angajare, eliberata de medicul de medicina muncii, in conformitate cu legislatia in vigoare (HG Nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor), care va stabili pe răspunderea specialistilor că salariatul este apt pentru prestarea acelei munci prevăzută în Contractul Individual de Muncă.
Al.2. Fisa de aptitudine este obligatorie si în cazul trecerii în alt loc de muncă sau activitate, precum si în alte situatii prevăzute în Codul Muncii .La examinarea medicală cel care urmează a fi angajat este obligat să declare, pe propria rapundere, sub semnătură, bolile infecto-contagioase, epilepsie, boli psihice, tratament pentru boli psihice, diabet de care suferă, conform Legii securitătii si sănătătii în muncă nr. 319/2006, HG 1425/2006, HG 955/2010 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
Al.3. Examenul medical la angajarea în muncă, examenul medical de adaptare,
controlul medical periodic si examenul medical la reluarea muncii se efectueaza conform HG Nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor în baza unui Regulament întocmit de Policlinica OLTCHIM, conform prevederilor legale în vigoare, care va fi inclus la Anexa nr. 12 a prezentului contract.

Art. 19.
Pentru funcţiile de conducere, inclusiv funcţia de director, numirile pe post se fac de către Directorul General al societăţii, după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei în cauză, conform art. 15, al. 1.

Art. 20.
Al.1. La angajare se va întocmi pentru fiecare salariat un sistem de evidenţă care va cuprinde: cerere de angajare, copie legalizată după carnetul de muncă, copie legalizată referitoare la studii pentru calificarea cerută, certificat medical, şi alte acte cerute de lege pentru anumite funcţii. Angajatorul poate cere informaţii în legătură cu persoana care solicită angajarea sa de la foştii săi angajatori dar numai cu privire la funcţiile îndeplinite şi la durata angajării numai cu încuviinţarea prealabilă a celui în cauză.
Al.2. Pentru fiecare salariat, prin grija şefului ierarhic, se va întocmi fişa postului.
Art. 21.
Al.1. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la închiderea Contractul Individual de Muncă se stabileşte o singură perioadă de probă de 30 zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de 90 zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
Al.2. Pe durata executării unui Contract Individual de Muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
Al.3. Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase. Perioadele de probă menţionate la al. 1 se aplică şi personalului disponibilizat de societate, care a fost trimis în protecţie socială şi a întrerupt activitatea mai mult de un an, la schimbarea meseriei la cererea salariatului, precum şi pentru personalul cu handicap.Angajarea succesivă a mai mult de 3 persoane pe perioada de probă pentru acelaşi post este interzisă.
Al.4. În cazul muncitorilor necalificaţi perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
Al.5. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează la debutul lor în profesie pe o perioadă de probă de 6 luni.
Al.6. Pe perioada de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în prezentul Contractul Colectiv de Muncă, în Contractul Individual de Muncă.
Al.7. Pentru personalul cu studii superioare, care se încadreză prima oară sau personalul care debutează prima oara într-o funcţie care presupune studii superioare, se va întocmi un program concret de activitate care se vizează de către Directorul de direcţie/uzină/divizie şi se aprobă de către Directorul General al S.C. OLTCHIM S.A.
Al.8. Pentru personalul încadrat în timpul perioadei de probă şeful ierarhic va acorda calificative şi aprecieri lunare asupra comportamentului salariatului sub aspectul disciplinei la locul de muncă, calitatea lucrărilor executate, iniţiativa şi ataşamentul faţă de muncă care vor fi transmise prin grija şefilor de secţii sau servicii la Serviciul Resurse Umane, de care se va ţine cont la examen.
Al.9. La sfârşitul perioadei de probă, persoana respectivă va susţine un examen practic şi teoretic în faţa unei comisii de examinare stabilită prin decizia Directorului General al societăţii. În cazul în care persoana angajată pentru perioada de probă nu reuşeşte la examen, Contractul Individual de Muncă încetează de drept, fără nici o obligaţie din partea unităţii, cu excepţia situaţiei în care i se poate oferi, tot prin concurs, un post inferior.

Art. 22.
Al.1. Angajatorul se obligă să înfiinţeze Registru general de evidenţă a salariaţilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Al.2. Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau a altor acte normative, tipul contractului individual de muncă şi data încetării contractului individual de muncă.

Art. 23.
Al.1. Contractul Individual de Muncă se poate modifica în ceea ce priveşte felul muncii, durata contractului, locul muncii, condiţiile de muncă, salariul, timpul de muncă şi timpul de odihnă, prin acordul părţilor sau din iniţiativa unei părţi în cazurile prevăzute de lege.
Al.2. Locul muncii poate fi modificat unilateral de angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în Contractul Individual de Muncă.
Al.3. Pe durata delegării sau detaşării, salariatul îşi păstreză funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în Contractul Individual de Muncă.
Al.4. Detaşarea şi delegarea salariatului se face conform Codului Muncii.
Al.5. Refuzul salariatului de a fi folosit în alte activităţi atunci când necesităţile societăţii o impun sau de a schimba locul de muncă, conform calificării şi competenţei profesionale în condiţiile păstrării drepturilor salariale pe perioadă de 30 zile calendaristice atrage desfacerea Contractului Individual de Muncă. Decizia în acest sens o ia Directorul General al societăţi. Refuzul salariatului de a schimba locul de muncă, conform calificării şi competenţei profesionale, în baza deciziei Directorului General, cu acordarea drepturilor salariale specifice noului loc de muncă, atrage desfacerea contractului individual de muncă. Decizia în acest sens o ia Directorul General.Refuzul salariatului de a fi folosit la activităţile rezultate în urma analizei în comisia paritară: Patronat - Sindicatul Dreptate si Adevar, a documentaţiei în conformitate cu prevederile art.15, al.2 din Regulamentul de Salarizare, atrage după sine desfacerea Contractului Individual de Muncă. Decizia în acest sens o ia Directorul General al societăţii.
Al.6. Schimbarea definitivă a locului de muncă din iniţiativa S.C. OLTCHIM S.A., într-o altă localitate decât sediul S.C. OLTCHIM S.A., se realizează cu acordul salariatului.
Al.7. În situatia prevazuta la al.6), salariatul care acceptă, schimbarea definitivă a locului de muncă, va beneficia de o indemnizaţie de mutare echivalentă cu 8.000 lei la care se adaugă şi 5 zile libere plătite.
Al.8. Indemnizaţia de mutare acoperă costurile de transport pentru salariat/salariată şi familie, precum şi alte indemnizaţii aferente mutării.
Al.9. Salariaţii care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la al.”7” şi cărora ulterior le-a încetat Contractul Individual de Muncă din vina lor ori la cerere, înainte de împlinirea a 3 ani de la schimbarea locului de munca, vor restitui aceasta indemnizatie.
Al.10. Dacă schimbarea locului de muncă se face la cererea salariatului, acesta nu va mai beneficia de drepturile prevăzute.
Al.11. Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul muncii.