Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

OF CA MULT IMI DORESC IARNA SA, NU MAI IASA GAOAZELE DIN CASA,.

#48476 Re: Re: Re: ROIBULEEEEEEEEE,BA NEMRNICULEEE,ITI REDAU VORBELE SA FI AL DRACULUI MAI DICULOIUE CA MI

2016-09-08 09:10

#48475: TIC TAC LA MATA N GURA MAI SUDORASULEEEEEEEEEE - Re: Re: ROIBULEEEEEEEEE,BA NEMRNICULEEE,ITI REDAU VORBELE SA FI AL DRACULUI MAI DICULOIUE CA MI AI T 

 GAOZAREEEE,AZI I O ALUP IGUS SUB MASA LA GUTA.U PENALUL?.....UNDE I O IGUS LA PARADIS?...HAI BA CE NAIBA CA E SF. MARIE,TE VEI KACA LA PALARIE DUPA SF.MARIE ZAU,AM GRIJA SA TE CULCI CU GAINILE DIN NOU,ORICUM VEI ZBURA SPRE BULGARIA CU TACTO CRA CRA.

JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ?????

#48477 JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ?

2016-09-08 10:09

Remus Borza, administratorul judiciar CET Govora,  a specificat  pe VALCEA UNU TV si a declarat ca OLTCHIM prin HOTII din combinatul chimic,  AU FURAT BANII CREANTE CURENTE OLTCHIM PRIN REFUZUL ACHITARILOR SI SUSTRAGEREA  BANILOR CREANTE CURENTE OLTCHIM!!!!!!! PENAL!!!!!!!!! PENAL!!!!!! PENAL!!!!! PENAL!!!!! PENAL!!!!!!!!

 CAZURI PENALE LA OLTCHIM CONFORM LEGII INSOLVENTEI PRIN  FURTUL BANILOR CREANTE CURENTE ACHITARI!!!!! PENAL!!!!!! PENALLLLLL............!!!!!!!!! PENAL!!!!!!!!! PENAL!!!!!!!

PENALLLL!!!!!!!!

 

SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA LA OLTCHIM 2013-2016.

 

ACTIVITATI DE SERVIRE A BAUTURILOR, MASA SI DANSUL OLTCHIM: HOTIA DE LA OLTCHIM = 9 MILIOANE EURO.

 

SI SE JURA CA NU FURA DAR I-AM PRINS CU CREANTELE CURENTE SALARII IN INSOLVENTA OLTCHIM 2013 IN GURA!!!!

 

SALARIILE: DNA S.O.S. OLTCHIM RAMNICU VALCEA!!!!!! UNDE SUNT BANII DE LA  OLTCHIM?????

 

 JAF LA OLTCHIM 2012-2013-2014-2015-2016:UNDE SUNT BANII???? " Ramane cum am stabilit ... nimic nu s-a modificat: culmea tupeului şi nesimţirii la Oltchim ":

 "Sa nu speriati investitorii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..."

PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!!!! PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!! PROTOCOALE !!!!!!... PENALE !!!!!! PENALE !!!!!! PENALE !!!!!! PENALE !!!!!! 

Raportul cu cauzele insolvenţei la CET Govora, prezentat în septembrie 2016

#48478 Raportul cu cauzele insolvenţei la CET Govora, prezentat în septembrie 2016

2016-09-08 11:05

Raportul cu cauzele insolvenţei la CET Govora, prezentat în septembrie

Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie CET Govora, va prezenta la începutul lunii septembrie cauzele care au determinat insolvenţa societăţii. Avocatul Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar, spune că atunci vor fi făcute publice şi persoanele care se fac vinovate de situaţia economică dezastruoasă a companiei. Acestea urmează să răspundă în faţa legii pentru pagubele aduse CET Govora, afirmă Borza. Unul din factorii care au adâncit pierderile CET Govora a fost că timp de zece  ani a vândut producţia sub costuri.

CET Govora are pierderi de peste 300 de milioane de lei, datorii de peste 400 milioane de lei şi capitaluri proprii negative de 87 milioane lei.

„În prima săptămână din septembrie vom da publicităţii raportul privind cauzele insolvenţei la CET Govora. Şi acolo vom identifica şi cauze şi persoane şi vinovaţii care au generat degradarea indicatorilor financiari-contabili la CET Govora şi care au împins practic societatea în pragul falimentului”, spune avocatul Remus Borza.

Administratorul judiciar al CET Govora a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august. Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preţ cu mult sub costul de producţie.

„Noi, în toţi anii ăştia, am vândut sub preţul reglementat, ceea ce înseamnă prejudicii, deci infracţiune, pentru care o să răspundă nişte domni de la CET Govora şi de la Uzinele Sodice Govora”, adaugă Borza. Administratorul judiciar spune că a propus USG să plătească aceleaşi preţuri ca şi Oltchim, un alt mare client al CET Govora, adică 126 lei pe Gcal, însă cei de la Uzinele Sodice Govora nu au acceptat.

„Le-am aplicat USG şi un discount de 11 lei/Gcal, deci ar fi avut o reducere de 7 milioane lei, dar nu au vrut nici aşa”, spune administratorul judiciar.

Borza menţionează că CET Govora are şanse să scape de faliment, „atâta timp cât partenerii noştri înţeleg că a venit vremea să plătească preţul corect”.

„Nu putem subvenţiona în continuare preţul aburului industrial către Uzinele Sodice Govora, aşa cum am făcut-o timp de zece ani de zile. Noi avem un preţ de cost de 130 lei/Gcal, iar preţul contractual e de 78 lei/Gcal, aproape la jumătate faţă de preţul nostru de cost. E diferenţă mare. Ar însemna să ne ducem cu paşi siguri spre faliment, dacă am accepta un preţ contractual sub preţul de cost”, afirmă Remus Borza.

Şi acest preţ de 78 lei/Gcal e mult chiar şi sub preţul minim obligatoriu reglementat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în fiecare an. Preţul reglementat de autoritate pentru 2016 este de 106 lei/Gcal, iar anul trecut a fost 114 lei.

Nu ai voie să vinzi sub preţul reglementat, câtă vreme eşti un producător subvenţionat de statul român din acel bonus de cogenerare, punctează Borza.

„USG trebuie să înţeleagă că CET Govora nu îşi permite să mai subvenţioneze preţul aburului industrial al unui agent economic. Pentru că dacă ar face asta, trebuie cineva să îşi asume – dar eu nu o să o fac – falimentul CET Govora. Falimentul CET Govora înseamnă falimentul Oltchim, falimentul Uzinelor Sodice Govora, falimentul altor zeci de companii care sunt într-o interdependenţă faţă de CET Govora şi înseamnă totodată să condamnăm vreo 150.000 de locuitori din Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Căciulata şi Govora la îngheţ, să facă ţurţuri la iarnă. Pentru că suntem unicul producător de agent termic, noi asigurăm termoficarea acestor oraşe”, subliniază avocatul.

În 2006, când USG a fost preluată de polonezii de la Ciech, preţul contractual era de 70 de lei, deci în zece ani a crescut cu doar 10 lei Gcal. Raportat la inflaţie, preţul contractual ar fi trebuit să fie azi de 114 lei, faţă de 78 de lei în prezent, adaugă Borza.

Administratorul judiciar declară că pierderile suferite în relaţia dintre CET Govora cu Uzinele Sodice Govora sunt de 64 milioane euro, ca diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual. Dacă vorbim de pierderea pe inflaţie, atunci vorbim de 39 milioane euro pierderi.

Ciech Soda România este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată ramas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006.

Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată şi silicat de sodiu-solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India.

Ciech este una din cele mai mari companii multinaţionale din Polonia, cu opt uzine de producţie şi companii specializate în vânzări şi service. Ciech Group este al doilea producător ca mărime din Europa de sodă calcinată.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

Bombă la Vâlcea ! Consilierii judeţeni din mandatul trecut sunt buni de plată milioane de euro

#48479 Bombă la Vâlcea ! Consilierii judeţeni din mandatul trecut sunt buni de plată milioane de euro

2016-09-08 13:53

Bombă la Vâlcea ! Consilierii judeţeni din mandatul trecut sunt buni de plată milioane de euro

Remus Borza a făcut public RAPORTUL PRIVIND CAUZELE SI ÎMPREJURĂRILE CARE AU DUS LA APARIŢIA INSOLVENTEI CET GOVORA! SA. Un capitol aparte este consacrat factorului politic care a luat decizii defavorabile CET, aşadar Consiliului Judeţean Vâlcea.

 

Iată fragmentul din raport care îi incriminează pe consilieri.

 

Reamintim că toţi consilierii judeţeni au votat în situaţiile la care se referă Remus Borza, mai puţin Dumitru Tărăşenie, care s-a abţinut.


  

Ingerintele politicului in managementul Societatii

 

Asa cum am aratat in cuprinsul prezentului raport, Consiliul Judetean Valcea s-a implicat in foarte multe situatii in gestionarea / administrarea activitatii curente a Societatii, iar in anumite momente critice a si formalizat aceasta implicare directa prin diferite Hotarari de Consiliu.

 

Am constat ca deciziile luate nu au fost intotdeauna in interesul CET Govora, mai ales in ceea ce priveste gestionarea relaţiei comerciale cu Oltchim, situatie in care debitoarea a inregistrat creante foarte mari care nu mai pot fi recuperate, generand o pierdere foarte mare pentru Societate.

 

Consiliul Judetean Valcea in calitatea lui de unic actionar si autoritate a administratiei publice locale a interferat de-o maniera directa si nemijlocita in managementul Cet Govora, atat prin numirile uneori discreţionare si partizane a unor membri ai AGA, CA, CS si Directorat, fara ca acestia sa probeze competente profesionale sau capabilitati manageriale, fie prin impunerea unei anumite conduite comerciale a Cet Govora in relaţia cu Oltchim si USG, fie prin angajarea fara concurs de personal excedentar si slab pregatit.

 

Dupa esuarea procesului de privatizare a Oltchim in anul 2012 si refuzul distribuitorului Electrica Furnizare de a furniza energie electrica pentru Oltchim, Consiliul Judetean a emis mai multe hotarari prin care a impus Cet Govora sa furnizeze energie electrica si termica catre Oltchim in conditiile in care era de notorietate incapacitatea de plata a Combinatului. Asa se face ca insolventa Oltchim a surprins Cet Govora cu o creanta de 137,5 miloane lei. impotriva Combinatului, ulterior fiind defavorizata in planul de reorganizare prin aplicarea unui haircut de 70%, ceea ce a condus la inregistrarea in contabilitatea Cet a unei pierderi de 96 milioane lei. Luand in considerare sansele slabe, practic inexistente, de privatizare a Oltchim la pretul de vanzare prevazut in planul de reorganizare de 307 milioane euro, situatie in care Cet Govora ar primi 41 milioane lei, reprezentant 30% din creanta cu care Cet Govoran s-a inscris la masa credala a Oltchim, si aceasta suma reprezinta o pierdere pentru societate.

 

Prezentam cateva hotarari ale Consiliului Judetean care susţin afirmaţiile anterioare:

 

• Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 27 din 31 august 2012, s-a aprobat furnizarea directa de catre CET Govora a energiei electrice pentru consumatorul Oltchim, la o putere de pana la 15 MW, pana in data de 21.09.2012 ora 07:00. Aceasta hotararea a fost luata ca urmare a situatiei determinate de notificarea Electrica Furnizare, furnizorul Oltchim, prin care aceasta urma sa sisteze furnizarea energie electrice. Pana in data de 15.09.2012 nu a fost nevoie sa se puna in aplicare aceasta hotarare, deoarece Electrica Furnizare nu a intrerupt furnizarea de energie electrica, ci doar a limitat consumul Oltchim
• Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 30/19.09.2012 s-a aprobat furnizarea directa de catre CET Govora a energiei electrice pentru consumatorul Oltchim, la o putere de pana la 11 MW, pana in data de 31.12.2012. Aceasta hotarare a fost luata in urma ultimei notificari a Electrica Furnizare, prin care aceasta a anunţat intreruperea furnizarii de energie electrice catre Oltchim incepand cu data de 15.09.2012. In baza acestei aprobari a fost semnata Convenţia tripartita intre CET Govora, Oltchim si Electrica Furnizare si a fost preluata furnizarea de energie electrica pentru Oltchim de catre CET Govora, incepand cu data de 15.09.2012

 

• Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 58/ 31.10.2012 s-a aprobat suplimentarea puterii electrice livrate de 11 MW, cu inca 31 MW pentru perioada 25.10.2012 – 12.11.2012, respectiv suplimentarea cu 14.136 MW a cantitatii de energie electrica aprobata a se livra catre Oltchim. Aceasta aprobare s-a dat in urma solicitarii Oltchim din adresa nr. 3089/ 25.10.2012, prin care aceasta a cerut o cantitate suplimentara de peste 14.000 MWh, in perioada 25.10. – 12.11.2012, necesara repornirii sectiei de electroliza cu membrana. Oltchim a solicitat aceasta livrare de energie pentru evitarea degradarii membranelor din Electroliza IV, ca urmare a opririi acestora pe o durata mai mare de 60 zile

 

• Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 61/ 16.11.2012 s-a aprobat suplimentarea puterii electrice livrata cu inca 31 MW in perioada 12.11. – 31.12.2012. Cantitatea suplimentara de energie electrica, aferenta puterii electrice orare de 31 MW, a carei valoare este de 13,8 milioane lei, a fost preluata in totalitate de catre CET Govora de la Complexul Energetic Oltenia, urmand ca plata catre furnizorul de energie sa se efectueze esalonat, pana la data de 28 februarie 2013, pe masura incasarilor de la Oltchim

 

De asemenea este de notorietate decizia directorului general Mihai Balan din 23 iunie 2013 de a reduce in trepte livrarea aburului industrial catre USG, ca urmare a restantelor la plata inregistrate de USG in relatia comerciala cu Cet Govora. Pe 25 iunie 2013 s-a prezentat la sediul Cet Govora directorul general al USG (dnul. Urbanowski) si Presedintele Consiliului Judetean de la acea data, care a cerut in mod imperativ reluarea furnizarii aburului industrial catre USG la paremetrii contractuali, desi continuarea derularii contractului in conditiile unui pret mult inferior costului de prodcutie, precum si a inregistrarii unor restante la plata de ordinul zecilor de milioane de euro, era evident detrimentala Cet Govora.

 
 
Remus Borza a făcut public: RAPORTUL PRIVIND CAUZELE SI ÎMPREJURĂRILE CARE AU DUS LA APARIŢIA INSOLV

#48480 Remus Borza a făcut public: RAPORTUL PRIVIND CAUZELE SI ÎMPREJURĂRILE CARE AU DUS LA APARIŢIA INSOLV

2016-09-08 13:55

Remus Borza a făcut public: RAPORTUL PRIVIND CAUZELE SI ÎMPREJURĂRILE CARE AU DUS LA APARIŢIA INSOLVENTEI CET GOVORA! SA 

Raportul integral poate să fie consultat aici: http://cetgovora.ro/raportul-privind-cauzele-insolventei

  • Concluzii privind raspunderea persoanelor vinovate de cauzarea starii de insolventa

 

In conformitate cu prevederile art. 169 din Legea 85/2014, la cererea administratorului judiciar, judecatorul-sindic poate dispune ca o parte sau intregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:

  1. au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane
  2. au facut activitati de productie, comert sau prestari de servicii in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice
  3. au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati
  4. au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea. In cazul nepredarii documentelor contabile catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atat culpa, cat si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu se prezuma. Prezumtia este relativa
  5. au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia
  6. au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati
  7. in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori
  8. orice alta fapta savarsita cu intentie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014

Consideratii generale

In derularea normala a activitatii desfasurate pentru scopul in care exista, comerciantul persoana juridica isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile prin organele sale de conducere.

Voinţa sociala formata in adunarea generala a membrilor care compun persoana juridica este pusa in practica si adusa la indeplinire de catre organele de conducere administrative ale acesteia, revenindu-le in acest sens obligaţii stabilite atat prin mandatul primit, cat si in conformitate cu dispozitiile legale ce le sunt aplicabile.

Faptele prin care se realizeaza actele de gestionare a activitatii comerciantului, savarsite de catre membrii organelor de conducere – in primul rand membrii cu atributii executive, pot avea pentru comerciant sau pentru terti consecinţe pozitive sau negative, in acest din urma caz punandu-se problema raspunderii juridice a comerciantului, respectiv, a membrilor organelor de conducere, in diferitele forme ale acesteia (contraventionala, civila, penala, etc.), fata de persoana vatamata. Aceasta, in conditiile in care persoana vatamata, ca urmare a savarsirii faptei ilicite, este indreptatita legal sa ceara restabilirea ordinii de drept incalcate, in sensul obligarii faptuitorului sa suporte consecinţele prevazute de lege pentru comiterea acelei fapte.

Sub aspect obiectiv, raspunderea juridica poate fi angajata, in general, atunci cand a fost savarsita o fapta ilicita, adica prin care s-a incalcat o dispoziţie legala, un drept sau un interes protejat legal al altei persoane, iar fapta a avut un rezultat pagubitor pentru o alta persoana, in sensul ca a produs un prejudiciu sau o stare prejudiciabila, intre fapta si rezultatul pagubitor existand un raport de cauzalitate.

In cadrul raspunderii civile, in contextul derularii normale a activitatii comerciantului, membrii organelor de conducere raspund fata de acesta si fata de terti pentru consecinţele negative ale faptelor lor in contextul naturii contractuale si, totodata, legale, a relaţiilor lor cu acestia, avand in vedere ca obligatia nerespectata sau indeplinita defectuos prin fapta ilicita savarsita poate proveni din contractul incheiat sau dintr-o dispoziţie legala, raspunderea lor putand fi, deci, contractuala sau delictuala. Aceasta cu precizarea ca, de regula, deoarece membrii organelor de conducere au actionat in numele comerciantului persoana juridica, iar nu in nume propriu, fata de terti raspunde mai intai comerciantul, iar membrii organelor de conducere raspund in mod subsidiar, in masura in care nu s-a acoperit prejudiciul altfel.

Sunt insa situatii in care consecinţa negativa a savarsirii faptei ilicite este aducerea comerciantilor persoane juridice in stare de insolventa, situatie fata de care inceteaza derularea normala a activitatii debitorului aflat in imposibilitate de a-si plaţi obligatiiie cu disponibilitatile banesti existente, acesta fiind supus procedurii insolventei, cu regulile ei speciale. Indiferent de modalitatile reglementate pentru realizarea procedurii insolventei, scopul acesteia vizeaza plata creantelor existente impotriva comerciantului, ale caror titulari sunt tertii-creditori. Modalitatea primordiala de realizare a procedurii este acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci cand este posibil, a sansei de redresare a activitatii acestuia.

Faptele persoanelor fizice care compun persoana juridica sunt acelea care pot determina, in contextul aratat, atat raportul obligational in baza caruia debitorul datoreaza plata creanţei, cat si starea de insolventa, sau si una si alta. Membrii organelor de conducere angajeaza raspunderea persoanei juridice ca urmare a actelor si faptelor juridice savarsite in exercitarea functiei respective.

In procedura insolventei, debitorul raspunde in sensul plaţii creditorilor in urma apariţiei starii de insolventa. Daca persoana fizica, prin voinţa si fapta sa nu a urmarit, in mod real, ci doar aparent, sa dea expresie unei fapte a persoanei juridice, doar folosindu-se de funcţia sa sau fara legatura cu aceasta si, totodata, a cauzat apariţia starii de insolventa a debitorului persoana juridica, creand totusi increderea creditorilor ca au de a face cu o fapta a persoanei juridice, este justificat pentru creditori sa isi poata exercita dreptul de a obţine atragerea raspunderii nu fata de debitor, pentru ca fapta a fost savarsita doar aparent ca fiind a acestuia, ci fata de persoana fizica autoare a faptei, pentru fapta exclusiv proprie.

Aceasta chiar daca raportul obligational din care s-a nascut creanta creditorului fata de debitor ar fi rezultatul unor alte fapte ale debitorului ca expresie a faptelor persoanelor fizice care il compun ca persoana juridica.

S-a apreciat in mod constant, in scop preventiv si reparatoriu, ca nu pot fi ignorate faptele prin care membrii organelor de conducere sau alte persoane, procedand in mod fraudulos in conditiile aratate anterior, determina starea de insolventa a comerciantului persoana juridica, cu consecinta prejudicierii creditorilor, iar persoanele respective trebuie sa raspunda in locul debitorului.

A aparut, astfel, necesitatea reglementarii, in cadrul procedurii insolventei, a raspunderii membrilor organelor de conducere ale persoanei juridice fata de creditori, in locul raspunderii fata de acestia a debitorului persoana juridica, in cazul in care existenta acesteia din urma nu se justifica.

Cum persoanele fizice in discutie sunt avute in vedere,indeosebi prin prisma calitatii detinute in cadrul persoanei juridice, in organele de conducere ale acesteia, iar faptele in masura sa creeze aparenta despre care s-a facut vorbire implica factorul decizional, s-a ajuns sa se vorbeasca despre raspunderea membrilor organelor de conducere.

Institutia raspunderii membrilor organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului a devenit chiar una dintre modalitatile specifice ale procedurii insolventei, prin care se urmareste atingerea scopului prevazut de lege pentru aceasta, constituind mai frecvent decat ar fi cazul si singura posibilitate a creditorilor de a-si recupera creantele.

Consideratii privind raportul dintre cauzele de atragere a raspunderii in temeiul dispozitiilor art. 169 din Legea 85/2014 si raspunderea penala a membrilor organelor de conducere in temeiul dispozitiilor Legii 31/1990.

Potrivit dispozitiilor art. 169 alin. (8) din Legea 85/2014, atragerea raspunderii potrivit alin. (1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.

Din dispozitiile respective rezulta ca raspunderea, in sensul suportarii de catre o persoana a pasivului debitorului in cadrul procedurii insolventei, ca urmare a cauzarii starii de insolventa prin savarsirea uneia sau unora dintre faptele enumerate la art. 169 alin. (1), nu inlatura posibilitatea atragerii fata de aceeasi persoana si a raspunderii penale, in cazul in care fapta sau faptele savarsite constituie si infracţiuni.

In ceea ce priveste membrii organelor de conducere ale debitoarei Cet Govora, facem precizarea ca din octombrie 2015, in conformitate cu Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 204/30.09.2015, Societatea a trecut de la o administrare in sistem unitar la o administrare in sistem dualist, fiind administrata de un Consiliu de Supraveghere format din 7 membrii si un Directorat compus din 7 membrii.

In cele ce urmeaza, prezentam membrii Consiliului de Administraţie in perioada 2009 – 2015, cand societatea a fost administrata in sistem unitar, precum membrii Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului in perioada 2015 – 2016, cand societatea a fost administrata in sistem dualist.

  • Sistemul unitar

Prin Hotararea AGA nr. 1/21.01.2009 au fost desemnaţi, incepand cu data de 01.02.2009, membrii Consiliului de Administraţie din cadrul Cet Govora, in urmatoarea componenta:

1. Balan Mihai
2. Otesanu Daniela
3. Predescu Iustin
4. Potop Marinica
5. Craciun Cirstoiu Gheorghe

 

Prin Hotararea AGA nr. 13/28.08.2009 , Potop Marinica, deminsionat din funcţia de membru al consiliului de administraţie, a fost inlocuit cu Mirea Marian.

Prin Hotararea AGA nr. 1/31.01.2013 s-a validat Consiliul de Administraţie, in urmatoarea componenta:

1. Predescu Iustin
2. Otesanu Daniela
3. Lapadat Constantin
4. Craciun Cirstoiu Gheorghe
5. Mirea Marian

 

Prin Hotararea AGA nr. 16/21.08.2016 s-a fost validat Consiliul de Administraţie in urmatoarea componenta:

1. Predescu Iustin
2. Balan Mihai
3. Otesanu Daniela
4. Ghermac Eftimie
5. Decuseara Jean
6. Mihalache Eugen
7. Andronie Marius Eugen

 

Prin Hotararea AGA nr. 9/02.12.2014 s-au revocat urmatorii membrii ai Consiliului de Administraţie:

  1. Predescu Iustin
  2. Otesanu Daniela
  3. Mihalache Eugen Costinel
  4. Andronie Marius Eugen

Prin Hotararea AGA nr. 2/20.01.2015 s-a aprobat numirea, pe locurile vacante din cadrul Consiliului de Administraţie a urmatoarelor persoane:

  1. Fodoreanu Sorin
  2. Constantinescu Dragosi
  3. Cazan Nicolae Laurentiu
  4. Popica Luiza
  • Sistemul dualist

Prin Hotararea AGA nr. 23-08.10.2015 s-a aprobat modificarea statutului societati si schimbarea sistemului de administrare al societatii CET Govora SA, de la sistemul unitar la cel dualist. Astfel, s-a constatat incetarea de drept a mandatelor membrilor consiliului de administratie al societatii si au fost desemnati primii membrii ai consiliului de supraveghere, durata mandatului acestora fiind provizorie, pana la desemnarea membrilor consiliului de supraveghere potrivit legii, dupa cum urmeaza:

1. Cazan Nicolae Laurentiu
2. Constantinescu Dragosi
3. Ghermac Eftimie
4. Oprea Ion
5. Radulescu George
6. Tomescu Gabriel

 

Prin Hotararea AGA nr. 26/27.10.2015 s-a completat componenta Consiliului de Supraveghere cu Jivan Nicolae, durata mandatului acestuia neputand depasi 2 ani, fiind provizorie, pana la desemnarea membrilor Consiliului de Supraveghere potrivit legii.

Prin Hotararea Consiliului de Supraveghere nr. 1/08.10.2015 a fost ales Tomescu Gabriel ca presedinte al Consiliului de Supraveghere si au fost desemnaţi membrii Directoratului, dupa cum urmeaza:

  1. Zelici Ludovic – Directia Strategie, dezvoltare, mediu si informatica
  2. Cumpanasoiu Milorad Ion – Directia Productie si investitii Carbune
  3. Armasoiu Eugen – Directia Achizitii Publice Aprovizionare Transporturi
  4. Lapadat Constantin – Directia Financiar – Contabilitate
  5. Coclet Ion – Directia CET – Termoficare Urbana
  6. Idu Ion – Directia Resurse Umane
  7. Ilinca Daniel – Directia Patrimoniu care va include si activitatea juridica a societatii Presedinte al Directoratului a fost desemnat Zelici Ludovic.

Avand in vedere concluziile administratorului judiciar privind cauzele insolventei, se poate constata ca exista o serie de imprejurari care au condus la aparitia starii de insolventa a Cet Govora si care sunt direct legate de modul in care activitatea societatii a fost gestionata in general atat din punct de vedere al costurilor, cat si din punct de vedere al oportunitatii si profitabilitatii economice a unor intelegeri contractuale.

Astfel, contractele avand ca obiect livrarea de energie termica sub forma de abur industrial catre USG/Ciech Soda Romania si catre Oltchim, reprezinta principala cauza care a determinat insolventa Cet Govora.

Din derularea contractului cu USG/Ciech Soda Romania in perioada 2007 – prezent, Cet Govora a inregistrat o pierdere de 289.345.889 lei (67.594.128 euro) reprezentand diferenta intre costul de productie si pretul de contract.

Din derularea contractului cu Oltchim S.A., in perioada 2007 – primele 6 luni ale anului

  • Cet Govora a inregistrat o pierdere de 103.287.481 lei (23.903.748 euro) reprezentand diferenta intre costul de productie si pretul de contract. La pirderea suferita de Cet Govora din derularea contractului cu Oltchim se adauga si suma de 136.899.919 lei, suma inscrisa la masa credala odata cu insolventa Oltchim, diminuata prin confirmarea planului de reorganizare la valoarea de 41.263.662 lei, si din care societatea nu a incasat pana la data prezentului raport de activitate nicio suma de bani.

Or, in conditiile in care timp de 10 ani, Cet Govora a sustinut in permanenta USG/Ciech Soda Romania si Oltchim in procesul de productie, debitoarea fiind permanent defavorizata, livrand abur industrial sub pretul de cost, chiar si sub pretul reglementat de ANRE, inregistrand permanent pierderi din aceste contracte de peste 90 milioane euro, se poate desprinde concluzia ca persoanele care au decis continuarea raporturilor contractuale in conditii net dezavantajoase fata de Cet Govora dar in folosul celor doua societati se fac vinovate de cauzarea starii de insolventa.

La aceasta se mai adauga si angajarea de cheltuieli nejustificate cu studii de fezabilitate, respectiv incheierea unor contracte de achizitii si de prestari servicii in defavoarea Cet Govora si in beneficiul prestatorilor/furnizorilor, precum si pasivitatea managementului in ceea ce priveste recuperarea creantelor Cet Govora.

De asemenea, cu toate ca societatea se confrunta cu grave probleme economice, managementul a dispus acordarea de cresteri salariale, sporuri, indemnizati si prime, remunerand astfel neperformanta si contribuind in mod direct, si prin aceste masuri, la dezechilibrul economic al Societatii.

Degradarea continua a indicatorilor financiari – contabili ai societatii care au condus la apariţia incapacitatii de plata si a starii de insolventa este imputabila acelor persoane cu atributii de conducere, control si supraveghere a activitatii debitoarei. Membrii Adunarii Generale a Actionarilor, ai Consiliilor de Administraţie/Consiliilor de Supraveghere, ai Directoratelor fac parte din categoria acelor persoane care aveau astfel de atributii de serviciu si fata de care administratorul judiciar va promova actiuni in atragerea raspunderii civile patrimoniale si penale, dupa caz.

Potrivit dispoziţiilor prevazute de art. 170 din Legea nr. 85/2014, actiunea de atragere a raspunderii pentru intrarea in insolventa se prescrie in termen de 3 ani. Prescripţia incepe sa curga de la data la care a fost cunoscuta sau trebuia cunoscuta persoana care a contribuit la apariţia starii de insolventa, dar nu mai tarziu de 2 ani de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de insolventa.

  • Ingerintele politicului in managementul Societatii

Asa cum am aratat in cuprinsul prezentului raport, Consiliul Judetean Valcea s-a implicat in foarte multe situatii in gestionarea / administrarea activitatii curente a Societatii, iar in anumite momente critice a si formalizat aceasta implicare directa prin diferite Hotarari de Consiliu.

Am constat ca deciziile luate nu au fost intotdeauna in interesul CET Govora, mai ales in ceea ce priveste gestionarea relaţiei comerciale cu Oltchim, situatie in care debitoarea a inregistrat creante foarte mari care nu mai pot fi recuperate, generand o pierdere foarte mare pentru Societate.

Consiliul Judetean Valcea in calitatea lui de unic actionar si autoritate a administratiei publice locale a interferat de-o maniera directa si nemijlocita in managementul Cet Govora, atat prin numirile uneori discreţionare si partizane a unor membri ai AGA, CA, CS si Directorat, fara ca acestia sa probeze competente profesionale sau capabilitati manageriale, fie prin impunerea unei anumite conduite comerciale a Cet Govora in relaţia cu Oltchim si USG, fie prin angajarea fara concurs de personal excedentar si slab pregatit.

Dupa esuarea procesului de privatizare a Oltchim in anul 2012 si refuzul distribuitorului Electrica Furnizare de a furniza energie electrica pentru Oltchim, Consiliul Judetean a emis mai multe hotarari prin care a impus Cet Govora sa furnizeze energie electrica si termica catre Oltchim in conditiile in care era de notorietate incapacitatea de plata a Combinatului. Asa se face ca insolventa Oltchim a surprins Cet Govora cu o creanta de 137,5 miloane lei. impotriva Combinatului, ulterior fiind defavorizata in planul de reorganizare prin aplicarea unui haircut de 70%, ceea ce a condus la inregistrarea in contabilitatea Cet a unei pierderi de 96 milioane lei. Luand in considerare sansele slabe, practic inexistente, de privatizare a Oltchim la pretul de vanzare prevazut in planul de reorganizare de 307 milioane euro, situatie in care Cet Govora ar primi 41 milioane lei, reprezentant 30% din creanta cu care Cet Govoran s-a inscris la masa credala a Oltchim, si aceasta suma reprezinta o pierdere pentru societate.

Prezentam cateva hotarari ale Consiliului Judetean care susţin afirmaţiile anterioare:

  • Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 27 din 31 august 2012, s-a aprobat furnizarea directa de catre CET Govora a energiei electrice pentru consumatorul Oltchim, la o putere de pana la 15 MW, pana in data de 21.09.2012 ora 07:00. Aceasta hotararea a fost luata ca urmare a situatiei determinate de notificarea Electrica Furnizare, furnizorul Oltchim, prin care aceasta urma sa sisteze furnizarea energie electrice. Pana in data de 15.09.2012 nu a fost nevoie sa se puna in aplicare aceasta hotarare, deoarece Electrica Furnizare nu a intrerupt furnizarea de energie electrica, ci doar a limitat consumul Oltchim
  • Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 30/19.09.2012 s-a aprobat furnizarea directa de catre CET Govora a energiei electrice pentru consumatorul Oltchim, la o putere de pana la 11 MW, pana in data de 31.12.2012. Aceasta hotarare a fost luata in urma ultimei notificari a Electrica Furnizare, prin care aceasta a anunţat intreruperea furnizarii de energie electrice catre Oltchim incepand cu data de 15.09.2012. In baza acestei aprobari a fost semnata Convenţia tripartita intre CET Govora, Oltchim si Electrica Furnizare si a fost preluata furnizarea de energie electrica pentru Oltchim de catre CET Govora, incepand cu data de 15.09.2012
  • Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 58/ 31.10.2012 s-a aprobat suplimentarea puterii electrice livrate de 11 MW, cu inca 31 MW pentru perioada 25.10.2012 – 12.11.2012, respectiv suplimentarea cu 14.136 MW a cantitatii de energie electrica aprobata a se livra catre Oltchim. Aceasta aprobare s-a dat in urma solicitarii Oltchim din adresa nr. 3089/ 25.10.2012, prin care aceasta a cerut o cantitate suplimentara de peste 14.000 MWh, in perioada 25.10. – 12.11.2012, necesara repornirii sectiei de electroliza cu membrana. Oltchim a solicitat aceasta livrare de energie pentru evitarea degradarii membranelor din Electroliza IV, ca urmare a opririi acestora pe o durata mai mare de 60 zile
  • Prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea nr. 61/ 16.11.2012 s-a aprobat suplimentarea puterii electrice livrata cu inca 31 MW in perioada 12.11. – 31.12.2012. Cantitatea suplimentara de energie electrica, aferenta puterii electrice orare de 31 MW, a carei valoare este de 13,8 milioane lei, a fost preluata in totalitate de catre CET Govora de la Complexul Energetic Oltenia, urmand ca plata catre furnizorul de energie sa se efectueze esalonat, pana la data de 28 februarie 2013, pe masura incasarilor de la Oltchim

De asemenea este de notorietate decizia directorului general Mihai Balan din 23 iunie 2013 de a reduce in trepte livrarea aburului industrial catre USG, ca urmare a restantelor la plata inregistrate de USG in relatia comerciala cu Cet Govora. Pe 25 iunie 2013 s-a prezentat la sediul Cet Govora directorul general al USG (dnul. Urbanowski) si Presedintele Consiliului Judetean de la acea data, care a cerut in mod imperativ reluarea furnizarii aburului industrial catre USG la paremetrii contractuali, desi continuarea derularii contractului in conditiile unui pret mult inferior costului de prodcutie, precum si a inregistrarii unor restante la plata de ordinul zecilor de milioane de euro, era evident detrimentala Cet Govora.

  • Alte elemente
  • Denaturarea rezultatelor contabile

Reliefam ca in cursul perioadei analizate, Societatea a constituit, respectiv reversat o serie de provizioane pentru riscuri si cheltuieli, in baza unor opinii juridice ale consultantilor legali si avocaţilor sai, in funcţie de sansele de castig estimate. Practica a facut ca unele provizioane sa nu confirme sansele de pierdere sau castig acordate, astfel, acestea au fost reflectate corespunzator cu aceste fluctuatii in situatiile financiare din anul respectiv.

Atragem atenţia ca prin constituirea si reluarea de provizioane pot fi usor denaturate situatiile financiare in sensul cresterii sau scaderii profiturilor, uneori aceasta influenta putand face trecerea de la pierdere la profit sau invers.

  • Majorare de capital social

In cursul anului 2013, conform Hotararii AGA nr. 24/ 12.12.2013 s-a aprobat majorarea capitalului social al CET Govora cu suma de 26.968.376,74 lei, reprezentand datoria CET Govora fata de acţionarul unic al Societatii, Consiliul Judetean Valcea. Suma era compusa din:

  • impozit pe profit neachitat (15.159.974 lei),
  • dividende (4.685.353,87 lei) si
  • majorari de intarziere (7.123.048,87 lei).

Majorarea de capital social s-a realizat in decembrie 2013 cu suma de 26.883.674,25 lei, formata din:

  • impozit pe profit in suma de 15.075.271,51 lei,
  • dividende in suma de 4.685.353,87 lei si
  • 123.048,87 lei majorari de intarziere.

Rezulta ca majorarea efectiva s-a facut pentru o suma cu 84.702,49 lei mai putin decat cea aprobata de catre acţionarul societatii – suma se refera la impozitul pe profit.

Capital social noiembrie 2013 Capital social decembrie 2013 conform balanta de verificare Capital social conform Hot. AGA nr.24/12.12.2013 Diferenta intre majorarea aprobata si majorarea efectiva
24.800.437,50 lei 51.684.111,75 lei 51.768.814,24 lei 84.702,49 lei

Suma de 84.702,49 lei era datorata bugetului local judetean si a fost mentinuta in soldul contului,441 – Impozit pe profit.

Prin Hotararea AGA nr. 1/30.01.2014 s-a modificat hotararea iniţiala si s-a aprobat majorarea de capital social cu suma de 26.886.674,25 lei (asa cum a fost inregistrata majorarea de capital social in balanţa de verificare de la 31.12.2013), iar inregistrarea operaţiunii la Oficiul Registrului Comerţului de pe langa Tribunalul Valcea s-a realizat in data de 05.02.2014 (conform rezoluţiei nr.901/ 03.02.2014).

Aceasta tranzactie efectuata in aceasta maniera, a „costat” Societatea suma de 103.337,04 lei, reprezentand impozit pe profit datorat Consiliului Judetean Valcea si neachitat la termen. in suma de 84.702,49 lei (suma care nu a fost inclusa in majorarea de capital social). Avand in vedere faptul ca majorarea de capital social efectuata la 31.12.2013 nu s-a facut in concordanta cu hotararea AGA, situaţiile financiare nu reflecta o imagine reala si fidela a sumelor aprobate.

  • Imprumut catre societati afiliate

In anul 2010, Societatea a acordat un imprumut catre Vilcet Energy in valoare de 1.500.001 lei (contract nr. 22824/20.09.2010), avand ca obiect asigurarea finantarii activitatilor necesare „demararii investitiei de catre imprumutat, avand posibilitatea ca ulterior, acest imprumut sa fie utilizat pentru majorarea capitalului social al SC Vilcet Energy SRL”.

Imprumutul a fost acordat pe o perioada de 3 ani, cu o perioda de gratie de 2 ani si rata a dobanzii de 0%, cu condiţia restituirii sumei la scadenta sau majorarea capitalului social (imprumutatorul fiind asociat unic la imprumutat).

CET Govora nu a perceput dobanda legala, astfel existand o problema a preturilor de transfer in ceea ce priveste aceasta tranzacţie. Desi CET Govora a beneficiat de finantari de la insitutii bancare in aceasta perioada, achitand dobanzi semnificative la sumele imprumutate, nu a perceput nicio dobanda la banii imprumutati societatii deţinuta.

Imprumutul nu a fost restituit la scadenta, 20.09.2013, si nici nu s-a realizat majorarea capitalului social, conform prevederilor contractuale.

  • Concluzii privind posibilitatea de reorganizare

 

In urma analizei efectuate in prezentul raport am constatat ca situatia financiara extrem de dificila a Societatii a fost cauzata, in principal, de derularea celor doua contracte de furnizare de utilitati energetice incheiate cu USG si Oltchim.

Chiar daca principalii indicatori financiari-contabili s-au degradat continuu anterior insolventei, consideram ca prin aplicarea unui pachet de masuri de restructurare a activitatii pot fi create premisele implementarii cu succes a unui plan de reorganizare.

Imediat dupa desemnarea in calitate de administrator judiciar, Euro Insol a luat o serie de decizii in vederea stoparii pierderilor si eficientizarii activitatii, care au vizat toate punctele nevralgice detaliate in prezentul raport ca principale cauze ale insolventei. Astfel s-au luat masuri concrete care sa conduca la cresterea veniturilor si la reducerea cheltuielilor prin renegocierea tuturor contractelor din portofoliul debitoarei.

Asa cum am constatat in cadrul analizei, CET Govora a subvenţionat pretul utilitatilor energetice furnizate celor doi parteneri de pe platforma, Oltchim respectiv USG. In aceasta perioada de timp debitoarea CET Govora nu a reusit sa-si acopere nici macar costul de productie, dificultatile financiare mentionate fiind tocmai efectul acestei politici comerciale prin care profitul CET Govora a fost in mod permanent externalizat spre cei doi parteneri contractuali.

Reprezentantii administratorului judiciar au avut numeroase runde de negocieri / intalniri atat cu reprezentantii USG, cat si cu reprezentantii Oltchim in vederea obţinerii de catre CET Govora a unor preturi superioare care sa genereze venituri suplimentare, cu care debitoarea sa-si poata achita datoriile si sa sustina investitiile de mediu si de retehnologizare.

Ca urmare a negocierilor purtate de administratorul judiciar cu Oltchim pretul energiei a fost majorat de la 181 lei / Mwh la 198 lei / Mwh, iar pretul aburului industrial a crescut de la 94,42 lei la 106 lei/Gcal pentru aburul industrial de 13 bari si de la 94,42 lei la 126 lei/Gcal pentru aburul industrial de 35 bari.

In data de 06.09.2016 Tribunalul Valcea a soluţionat pe fond contestaţia formulata de USG la masura administratorului judiciar de denunţare a contractului de furnizare abur industrial, respingand-o ca neîntemeiata. In cursul aceleaşi zile, USG a comunicat administratorului judiciar ca accepta incheierea unui nou contract pe o perioada de 10 ani in conditiile comerciale agreate de parti in data de 17.08.2016, respectiv:

  • 106 lei/Gcal abur industrial de 6 sil3 bari
  • 110 lei/Gcal abur industrial de 35 bari

In conditiile in care Cet Govora a reuşit sa-si renegocieze contractele cu cei doi mari parteneri comerciali Oltchim si USG, obţinând venituri suplimentare de aproximativ 30 milioane lei anual sunt create premise pentru a propune si implementa un plan de reorganizare care sa aiba ca finalitate reinsertia debitoarei in circuitul civil ca o societate viabila, eficienta si competitiva.

In vederea optimizării costurilor, administratorul judiciar a dispus restructurarea organigramei, reducerea schemei supradimensionate de personal, reducerea sporurilor si beneficiilor care deţin o pondere importanta in totalul cheltuielilor Societatii.

In concluzie, Euro Insol in calitate de administrator judiciar al CET Govora S.A. considera ca, desi debitoarea se confrunta cu o situatie financiara dificila, activitatea acesteia ar putea fi restructurata cu urmare a implementării unui plan de reorganizare.

In considerarea tuturor aspectelor prezentate in acest raport, in temeiul art. 97 alin. 3 din Legea 85/2014, administratorul judiciar isi manifesta intentia de a intocmi un plan de reorganizare a activitatii.

Administrator Judiciar,

Euro Insol SPRL Prin practicieni in insolventa Munteanu Lazar Adrian

 

 

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - OLTCHIM INSOLVENTA OLTCHIM

#48481 CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - OLTCHIM INSOLVENTA OLTCHIM

2016-09-08 14:03

Societate in insolventa,
in insolvency,
en procedure collective

SC CET GOVORA SA

RAPORTUL PRIVIND CAUZELE SI ÎMPREJURĂRILE CARE AU DUS LA APARIŢIA INSOLVENTEI CET GOVORA! SA Raportul integral poate să fie consultat aici: http://cetgovora.ro/raportul-privind-cauzele-insolventei 

Informaţii generale

http://portal.just.ro/90/

Nr. unic (nr. format vechi) : 1396/90/2016
Data inregistrarii 29.04.2016
Data ultimei modificari: 16.08.2016
Sectie: A II A CIVILA
Materie: Faliment
Obiect: cererea debitorului art.66 din Legea nr.85/2014
Stadiu procesual: Fond

 

Părţi

NumeCalitate parte
SC CET GOVORA SA            Debitor

 si TOTI CREDITORII CU CREANTE....

Şedinţe

12.09.2016

Ora estimata: 12:00

Complet: Complet amanare
Tip solutie: 
Solutia pe scurt:
Document:  

16.08.2016

Ora estimata: 09:00
Complet: Complet Vacanta 1 - Lit. Prof. si Insolventa
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt:
Document:    

02.08.2016

Ora estimata: 08:05
Complet: Cameră de consiliu
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Respinge cererea de preschimbare ca neîntemeiată. Cu drept de apel odată cu fondul.
Document: Încheiere de şedinţă    02.08.2016

 

24.06.2016
Ora estimata: 08:30
Complet: S1-Faliment
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge opoziţiile formulate de creditorii GRIMEX SRL, TPSUD SRL, Bistra Hidro SRL, Rott Haus Consulting SRL, Rott Haus Construct SRL,Buduşel Hidro SRL şi SNTFM CFR Marfă SA.Cu apel în 7 zile de la comunicare prin BPI.Pronunţată în şedinţă publică azi 24 iunie 2016.
Document: Hotarâre  1047/2016  24.06.2016

06.06.2016
Ora estimata: 08:30
Complet: S1-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Acordă termen pentru soluţionarea opoziţiilor formulate împotriva deschiderii procedurii.
Document: Încheiere de şedinţă    06.06.2016
23.05.2016

Ora estimata: 08:30
Complet: S1-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite cererea.Dispune prelungirea cu 40 de zile a termenului prevăzut de art.97 alin.1 din Legea nr.85/2014 de depunere a raportului asupra cauzelor insolvenţei.Acordă termen pentru continuarea procedurii, la 6 iunie 2016.
Document: Încheiere de şedinţă    23.05.2016 

24.06.2016
Ora estimata: 08:30
Complet: S1-Faliment
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:    

06.06.2016
Ora estimata: 08:30
Complet: S1-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Acordă termen pentru soluţionarea opoziţiilor formulate împotriva deschiderii procedurii.
Document: Încheiere de şedinţă    06.06.2016

23.05.2016
Ora estimata: 08:30
Complet: S1-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite cererea.Dispune prelungirea cu 40 de zile a termenului prevăzut de art.97 alin.1 din Legea nr.85/2014 de depunere a raportului asupra cauzelor insolvenţei.Acordă termen pentru continuarea procedurii, la 6 iunie 2016.
Document: Încheiere de şedinţă    23.05.2016

 

09.05.2016

Ora estimata: 08:30
Complet: Cameră de consiliu
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Încheiere – 9 mai 2016 În baza art. 66 şi 71 din Legea nr. 85/2014;Admite cererea formulată de debitoarea C.E.T GOVORA SA cu sediul în Râmnicu Vâlcea, strada Industriilor nr. 1 judeţul Vâlcea. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei faţă de societatea debitoare. În baza art. 73 din Legea nr. 85/2014:Desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu pe EURO INSOL SPRL Bucureşti cu un onorariu de 5000 lei lunar.Fixează termenul limită pentru înregistrarea creanţelor împotriva averii debitoarei la data de 24 iunie 2016, termenul de verificare şi întocmire a tabelului preliminar la 15 iulie 2016, termenul de întocmire a tabelului definitiv la 8 august 2016, prima şedinţă a adunării creditorilor la data de 22 iulie 2016, termen de fond la data de 23 mai 2016. Fixează termenul limită pentru înregistrarea opoziţiilor la hotărârea de deschidere a procedurii, la 10 zile de la momentul notificării creditorilor şi termenul de soluţionare a opoziţiilor la 10 zile de la expirarea termenului de depunere.Dispune ca administratorul judiciar să efectueze notificările prevăzute de art. 100 din Legea nr. 85/2014. Dispune ca băncile la care debitorul are disponibil în conturi să nu dispună de acesta fără un ordin al administratorului judiciar.Cu drept de apel în termen de 7 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi 9 mai 2016.
Document:   83/2016  09.05.2016  
 

 

JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ?????

#48482 OLTCHIM 2013 PANA AZI SUNT CAZURI PENALE!!!!!!

2016-09-08 14:06

Societate in insolventa,
in insolvency,
en procedure collective

SC OLTCHIM SA RM VALCEA  

Legea 85/2006 privind procedura insolventei, consolidata  ABROGATA 

Sentinta nr. 617 din 30.01.2013 pronuntata de Tribunalul Valcea in dosarul 887/90/2013

http://portal.just.ro/ 

Portal  > Tribunalul VÂLCEA  > Informaţii dosar

Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) : 887/90/2013
Data inregistrarii 25.01.2013
Data ultimei modificari: 04.04.2016
Sectie: a II a CIVILA
Materie: Faliment
Obiect: cererea debitorului - L85/2006 art.27 alin.5
Stadiu procesual: Fond

 Părţi

NumeCalitate parte
SC OLTCHIM SA RM VALCEA Debitor
CONSORTIUL ROMINSOLV SPRL - RFO 0122/2006 Lichidator
BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL - RFO 0239/2006 Lichidator
JUDECĂTORIA RÂMNICU VÂLCEA Reprezentant legal
OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL VÂLCEA Reprezentant legal
D.G.F.P VÂLCEA Reprezentant legal
COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE Reprezentant legal

 si TOTI CREDITORII CU CREANTE....

 

Şedinţe

12.10.2016

Ora estimata: 08:00
Complet: S3-Faliment
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:   

29.06.2016

Ora estimata: 08:00
Complet: S3-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: pentru continuarea procedurii potrivit raportului
Document: Încheiere de şedinţă    29.06.2016

23.03.2016

Ora estimata: 08:00
Complet: S3-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: pentru continuarea procedurii potrivit raportului
Document:   Încheiere de şedinţă    23.03.2016

16.12.2015

Ora estimata: 08:00
Complet: S3-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite primul capăt de cerere formulat de debitoare
Document: Hotarâre  2329/2015  16.12.2015    

23.09.2015

Ora estimata: 08:00
Complet: S3-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: pentru continuarea procedurii de reorganizare 
Document:  Încheiere de şedinţă    23.09.2015   

17.06.2015
Ora estimata: 08:00
Complet: S3-Faliment
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Disjunge contestaţia formulată de ELECTRICA FURNIZARE SA la raportul de evaluare. T.fond.23.09.2015
Document: Încheiere de şedinţă    17.06.2015   

22.04.2015
Ora estimata: 08:00
Complet: S3-Faliment
Tip solutie: Legea 85/2006 privind insolventa
Solutia pe scurt: În temeiul art.101 alin.1 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei: Confirmă Planul de reorganizare propus de către Consorţiul ROMINSOLV SPRL şi BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL, fila 77 din Planul de reorganizare, cu scenariile A şi B, capitolul 1.1.1., filele 83-90 din Planul de reorganizare votat în şedinţa Adunării Creditorilor din data de 09.03.2015. Stabileşte termen de fond 23.09.2015, în vederea depunerii Raportului trimestrial prevăzut de dispoziţiile art.106 din Legea nr.85/2006. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare.
Document: Hotarâre    22.04.2015

22.04.2015
Ora estimata: 08:05
Complet: Cameră de consiliu
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Respinge cererea de plată (fila 184,vol68) ca neîntemeiată, formulată de Primăria Dăbuleni. Admite cererea de plată formulată de către creditoarea Mentchim SA, în parte. Obligă pe debitoare la plata sumei de 878.155,14 lei c.val. prestări servicii către creditoare, în limita disponibilităţilor băneşti,iar în caz de confirmare plan de reorganizare conform programului de plăţi prevăzut. Cu recurs.
Document: Hotarâre    22.04.2015

01.04.2015

Ora estimata: 08:05
Complet: Complet amanare pronuntare
Tip solutie: Legea 85/2006 privind insolventa
Solutia pe scurt: Respinge cererea CET ca rămasă fără obiect. Respinge cererile CEC şi Primăria Mihăeşti ca neîntemeiată. Admite în parte cererea DGFP Vâlcea.
Document: Hotarâre  788/2015  01.04.2015

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

#48483 CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

2016-09-08 16:37

Groparii CET Govora – raportul administratorului Borza

Administratorul judiciar al CET Govora, avocatul Remus Borza a publicat raportul cu persoanele vinovate de falimenatrea CET-ului. Toţi greii din politica locală şi ziariştii privaţi au furat de-au stins CET-ul. DNA ar avea nevoie de un autocat pentru trimiterea lor la Beciul Domnesc. O parte dintre cei care au făcut şi fac afaceri la CET sunt consilieri judeţeni.

Angajarea unor cheluieli mari cu transportul de cărbune
Cantitatea necesară de cărbune de aproximativ 2.000.000 tone/an a fost şi este asigurată de către EMC Berbeşti, care a fost preluată de CET Govora de la CE Oltenia, începând cu martie 2015.
Din cantitatea necesară funcţionării CET Govora, cantitatea de 250.000 – 300.000 tone este extrasă şi livrată de la cariera Berbeşti Vest. CET Govora a transportat această cantitate cu mijloace auto de la Berbeşti Vest la depozitul CET Govora, începând cu anul 2011.
CET Govora a încheiat cu Bica S.R.L. un număr de 7 contracte de transport cărbune cu mijloace auto de la Berbeşti Vest la depozitul CET Govora. Prin executarea acestor contracte, prezentate mai jos, a fost transportată cu mijloace auto o cantitate de cărbune de aproximativ 1.300.000 to, pentru care CET Govora a achitat o sumă de 35,2 milioane lei dintr-un total facturat de 38 milioane lei.

Începând cu anul 2015, Bica S.R.L. a beneficiat şi prin intermediul Servcet S.A, societate afiliată CET Govora, de un număr de 2 contracte de execuţie lucrări, după cum urmează:

 

De asemenea, tot prin intermediul Servcet S.A., societate la care CET Govora deţine 98,43% din acţiuni, au fost închiriate utilaje de la Bica S.R.L. în baza acordului-cadru nr. 1084/ 17.06.2015, cu o durată de 18 luni şi o valoare maximă de 2.568.650 lei fără TVA.
Pentru executarea lucrărilor, Servcet S.A. a încheiat cu BICA S.R.L. un număr de 4 contracte după cum urmează:

 

În prezent, Servcet S.A. datorează către BICA S.R.L. suma de 706.309,59 lei, datorii restante pentru recuperarea cărora a fost acţionată în instanţă pentru emiterea unei ordonanţe de plată. Prin Hotărârea nr. 993 pronunţată la data de 22.06.2016, Tribunalul Vâlcea a obligat Servcet S.A. la plata sumei de 200.281,48 lei.
Analizând Contractele încheiate cu Bica SRL, administratorul judiciar a constatat că acestea sunt împovărătoare pentru debitoare din perspectiva faptului că transportul cărbunelui poate fi asigurat şi pe calea ferată, cu un cost mult mai mic faţă de costul transportului asigurat cu mijloace auto. Cărbunele extras de la cariera Berbeşti Vest poate fi transportat cu mijloace auto pe o distanţă foarte scurtă la depozitul carierei Berbeşti Central, de unde poate fi preluat pe calea ferată până la Depozitul CET Govora. În varianta transportului cărbunelui extras de la Berbeşti Vest exclusiv cu mijloace auto, atât distanţă cât şi costurile sunt mult mai mari faţă de varianta parcurgerii unei distanţe scurte cu mijloace auto şi preluarea cărbunelui apoi pe calea ferată.
Administratorul judiciar a analizat costurile de transport auto cărbune de la Alunu, respectiv Depozitul Central Berbeşti şi apoi pe calea ferată până în Depozitul CET Govora.
Operaţiunile care trebuie efectuate sunt următoarele:

  • Manevra vagoanelor pe linia ferată industrială (LFI) Berbeşti până în Staţia CF Berbeşti;
  • Transportul cărbunelui pe calea ferată de la Staţia CF Berbeşti până în Antestatia CET Govora:
  • Manevra vagoanelor pe LFI CET, de la Antestatia CET Govora până pe estacadele de descărcare a cărbunelui.
    Costurile aferente acestor manevre sunt următoarele:

Costurile pot fi detaliate pe operaţiuni după cum urmează:

  • Costurile de manevra pe LFI Berbeşti sunt calculate după cum urmează: (i) cheltuieli cu motorină: 63.580 lei (fără TVA); (ii) cheltuieli salariale (25 persoane): 113.000 lei;
  • (iii) chirie locomotiva: 48.037 lei (fără TVA); (iv) cheltuieli cu infrastructura (contractele cu CNCF CFR), cheltuieli cu AFER (autorizări, verificări, etc.), echipament de protecţie, etc., aproximativ 150.000 lei/an. Cost total: 1,40 lei/tonă (TVA inclus).
  • Tariful de transport pe calea ferată de la Berbeşti până în Antestatia CET Govora este cel practicat de Grupul Feroviar Român pe actualul contract, respectiv 9,20 lei/tonă.
  • Tariful manevra pe LFI CET Govora, de la Antestatia CET Govora până pe estacadele de descărcare a cărbunelui, este cel practicat de SC SERVTRANS INVEST SA pe actualul contract, respectiv 1,68 lei/tonă.

Compararea costurilor totale de transport ale cărbunelui, de la depozitele Direcţiei de Exploatare Minieră până în Depozitul CET Govora, în cele două variante de transport.
Varianta 1 – transport pe calea ferată de la Depozitul Alunu la Depozitul CET Govora Cost total: 12,63 lei/tonă, din care:

  • Manevra pe LFI Alunu: 1,40 lei/tonă;
  • Transport CF Alunu-Antestaţie CET Govora: 9,55 lei/tonă;
  • Manevra pe LFI CET Govora: 1,68 lei/tonă.

Varianta 2 – transport pe calea ferată de la Depozitul Central Berbeşti la Depozitul CET Govora.
Cost total: 12,28 lei/tonă, din care:
Manevra pe LFI Alunu: 1,40 lei/tonă;

  • Transport CF Alunu-Antestaţie CET Govora: 9,20 lei/tonă;
  • Manevra pe LFI CET Govora: 1,68 lei/tonă.

Astfel, contractele încheiate cu BICA S.R.L. sunt la un preţ de 19,33 lei/tonă, cu mult mai mare faţă de 12,28 lei/tonă (transport de la Depozitul Central Berbeşti la Depozitul CET Govora) şi/sau 12,63 lei/tonă (transport de la Depozitul Alunu la Depozitul CET Govora).
Sintetic, situaţia costurilor este prezentată în tabelul de mai jos:

Pentru cantitatea de 300.000 tone de cărbune transportată de către Bica S.R.L., diferenţa de cost în ipoteza optarii pentru transportul pe calea ferată ar fi fost de 2.010.000 lei (cu această sumă s-ar fi diminuat costurile debitoarei) comparând cu costul de 12,63 lei/tonă sau chiar de 2.115.000 lei comparând cu costul de 12,28 lei/tonă.
Astfel, prejudiciile pe care le suferă debitoarea prin executarea contractelor cu Bica S.R.L., înseamnă o pierdere de aproximativ 2 milioane lei pe an, respectiv câteva sute de mii de lei pe lună.
Derularea contractelor de transport cu Bica SRL a generat prejudicii în patrimoniul CET Govora prin acceptarea unor tarife net superioare faţă de alţi transportatori cu care CET Govora avea încheiate contracte de prestări servicii. Aşa cum am prezentat detaliat şi în capitolul 9.3, există o evidentă discrepanta şi disproporţie valorică în ceea ce priveşte tarifele practicate de cei doi transportatori de cărbune pe relaţia Berbeşti – Platforma CET Govora. În timp ce GFR, liderul pieţei de transport feroviar din România, practică un tarif de 9,2 lei/tonă cărbune, Bica SRL practică un tarif cu 210% mai mare, respectiv 19,33 lei/tonă. Luând act de refuzul societăţii Bica SRL de a accepta o reducere cu 15% a tarifului de transport, în vederea maximizării averii debitoarei şi a optimizării costurilor, administratorul judiciar a denunţat contractul nr. 16067/19.04.2016 începând cu data de 31.07.2016.

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

#48484 Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

2016-09-08 16:38

#48483: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA  

 Angajarea de cheltuieli nejustificate cu reclamă şi publicitatea

Analizând perioada 2011 – 2015, administratorul judiciar a constatat că în ceea ce priveşte cheltuielile cu reclamă şi publicitatea, au existat indicii cu privire la lipsa de oportunitate a efectuării acestora precum şi cu privire la cuantumul sumelor angajate. Astfel am extins perioada de analiza la 8 ani (2008 – 2015), perioada în care CET Govora a efectuat cheltuieli cu reclamă şi publicitate în cuantum de 8.913.200,70 lei (5.047.058,86 lei pentru perioada 2011 – 2015).
Cu titlu preliminar, precizăm că în vederea oferirii unei imagini clare şi exacte a modului în care au fost achitate peste 2 milioane de euro pentru servicii de publicitate, am analizat contractele încheiate în perioada 2008 – 2015 cu un număr de 41 de societăţi dintre care majoritatea publicaţii locale (36 de firme locale de publicitate), având ca obiect servicii publicitare prin intermediul presei, după cum urmează:

1. Contracte încheiate cu PETRAS SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/1188/1994, CUI: 6381362. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2016, valoarea totală a acestora fiind de 645.451,79 lei;
2. Contracte încheiate cu PETRAS MEDIA SRL cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/436/2012, CUI: 30635846. Contractele au fost încheiate în anul 2014, valoarea totală a acestora fiind de 46.106,56 lei;
3. Contracte încheiate cu PIRMAR SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/77/2006, CUI: 18331147. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2016, valoarea totală a acestora fiind de 530.520,84 lei;
4. Contracte încheiate cu PROMEO MEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/441/1998, CUI: 11076136. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2016, valoarea totală a acestora fiind de 641.807,16 lei;
5. Contracte încheiate cu PROMEO PUB SRL (denumire actuală: Almadix Prest SRL), cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/1093/2007, CUI: 22672720. Contractele au fost încheiate în perioada 2009 – 2013, valoarea totală a acestora fiind de 169.299,20 lei;
6. Contracte încheiate cu VILSPOPRESS SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/1023/2003, CUI: 15990690. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 348.081,11 lei;
7. Contracte încheiate cu CITYMEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/111/2005, CUI: 17181904. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2013, valoarea totală a acestora fiind de 269.330,64 lei;
8. Contracte încheiate cu EDITOR MEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/449/2006, CUI: 18715423. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 387.383,66 lei;
9. Contracte încheiate cu HORIAPRES SRL, cu sediul în judeţul Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/529/2004, CUI: 16468190. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2013 şi 2015, valoarea totală a acestora fiind de 326.911,70 lei;
10. Contracte încheiate cu HORIAPRES EXPRESS SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/561/2012, CUI: 30854803. Contractele au fost încheiate în perioada 2013 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 57.000 lei;
11. Contracte încheiate cu CURIERUL DE VÂLCEA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/317/2003, CUI: 15380650. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 486.892,25 lei;
12. Contracte încheiate cu ATLAS TOUR SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/695/2005, CUI: 17775141. Contractele au fost încheiate în perioada 2008-2015, valoarea totală a acestora fiind de 575.122,02 lei;
13. Contracte încheiate cu FIRST MEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/1102/2007, CUI: 22695944. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 276.611,79lei;
14. Contracte încheiate cu ETALON PLUS SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/599/2004, CUI: 16547072. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2011, valoarea totală a acestora fiind de 172.925,85 lei;
15. Contracte încheiate cu ETALON SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/1452/1991, CUI: 1469790. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 322.842,23 lei;
16. Contracte încheiate cu RADIO METRONOM SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/378/2001, CUI: 14243611. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 256.667,04 lei;
17. Contracte încheiate cu ANDRORA MEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/916/2004, CUI: 16822997. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2010, valoarea totală a acestora fiind de 80.348 lei;
18. Contracte încheiate cu REGAL SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/103/1991, CUI: 1472958. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 550.815,70 lei;
19. Contracte încheiate cu TANIPLUSDANI SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/559/2003, CUI: 15580194. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2013, valoarea totală a acestora fiind de 273.228,04 lei;
20. Contracte încheiate cu MEDIA SUD MANAGEMENT SA, cu sediul în Craiova, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J16/303/2003, CUI: 15261543. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2009, valoarea totală a acestora fiind de 21.854,79 lei;
21. Contracte încheiate cu BEST MEDIA GRUP SRL, cu sediul în Craiova, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J16/1604/2005, CUI : 17837651. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 131.947 lei;
22. Contracte încheiate cu IMOB INVEST SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/253/2003, CUI: 15329932. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2011, valoarea totală a acestora fiind de 106.574 lei;
23. Contracte încheiate cu GRAND PRESS SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/504/2006, CUI: 18775484. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2010, valoarea totală a acestora fiind de 57.454,85 lei;
24. Contracte încheiate cu TOTAL MEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/268/2000, CUI: 13401470. Contractele au fost încheiate în anul 2008, valoarea totală a acestora fiind de 1.004,16 lei;
25. Contracte încheiate cu PRESSING SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/1137/2007, CUI: 22751793. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2010, valoarea totală a acestora fiind de 48.671 lei;
26. Contracte încheiate cu DTV MEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/87/2005, CUI: 17165887. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2012, valoarea totală a acestora fiind de 43.169,15 lei;
27. Contracte încheiate cu STARPRESS SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/59/2005, CUI: 17137011. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2010, valoarea totală a acestora fiind de 23.942 lei;
28. Contracte încheiate cu SMEOREANU PRESS SRL, cu sediul în Albota, jud. Argeş, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J03/661/2006, CUI: 18597956. Contractele au fost încheiate în perioada 2009 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 241.196 lei;
29. Contracte încheiate cu INDISCRET MEDIA SRL, cu sediul în Craiova, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J16/155/2010, CUI: 26482191. Contractele au fost încheiate în perioada 2010 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 275.070 lei;

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

#48485 Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

2016-09-08 16:40

#48484: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA  

 30. Contracte încheiate cu PRO TV SA, cu sediul în Bucureşti, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J40/24578/1992, CUI: 2835636. Contractele au fost încheiate în perioada 2009 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 141.568,46 lei;

31. Contracte încheiate cu MEDIA TRUST SRL, cu sediul în Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/636/2008, CUI: 23989360. Contractele au fost încheiate în perioada 2009 – 2013, valoarea totală a acestora fiind de 418.350 lei;
32. Contracte încheiate cu VEZI TELEVIZIUNE SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/7/2012, CUI: 29525122. Contractele au fost încheiate în perioada 2013 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 176.080 lei;
33. Contracte încheiate cu VBED PREST SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/432/2010, CUI: 27770516. Contractele au fost încheiate în perioada 2011 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 212.327,60 lei;
34. Contracte încheiate cu ASOCIAŢIA DE CULTURĂ STARPRESS, cu sediul în Rm. Vâlcea, CIF: 262323357. Contractele au fost încheiate în perioada 2010 – 2012, valoarea totală a acestora fiind de 22.320 lei;
35. Contracte încheiate cu POPA V. VALERICA I.I., cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. F38/964/2010, CUI: 27436541. Contractele au fost încheiate în perioada 2011 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 83.289,96 lei;
36. Contracte încheiate cu ECRAN SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/614/2002, CUI: 15097816. Contractele au fost încheiate în perioada 2008 – 2013, valoarea totală a acestora fiind de 63.655,61 lei;
37. Contracte încheiate cu ALVISTPO MEDIA SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/393/2010, CUI: 27669326. Contractele au fost încheiate în perioada 2010 – 2011 şi 2014, valoarea totală a acestora fiind de 55.500 lei;
38. Contracte încheiate cu TĂNASE LILIANA ANEMONA I.I., cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. F38/60/2011, CUI: 27948932. Contractele au fost încheiate în perioada 2012 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 61.000 lei;
39. Contracte încheiate cu ASOCIAŢIA IN MEDIA VERITAS, cu sediul în Rm. Vâlcea, CIF: 28220715. Contractele au fost încheiate în perioada 2013 – 2014, valoarea totală a acestora fiind de 55.000 lei;
40. Contracte încheiate cu VILA PRESS SRL, cu sediul în Rm. Vâlcea, înregistrată la Registul Comerţului sub nr. J38/159/1999, CUI: 11783080. Contractele au fost încheiate în perioada 2013 – 2015, valoarea totală a acestora fiind de 50.500 lei;
41. Contracte încheiate cu UNITED INTERNATIONAL PRESS SRL, cu sediul în Londra, înregistrată în Marea Britanie sib nr. GB 751834915. Contractele au fost încheiate în perioada 2009 – 2010, valoarea totală a acestora fiind de 169.380 lei. 

Analizând contractele încheiate cu furnizorii de servicii publicitare şi având în vedere faptul că CET Govora este unic producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea constatăm faptul că aceste contracte nu au fost necesare şi oportune. CET Govora nu avea nevoie de reclamă şi publicitate pe plan local şi, în niciun caz, în aproape toate publicaţiile şi televiziunile locale.
De remarcat este şi faptul că Direcţia Generală Regionala a Finanţelor Publice-Craiova a întocmit în data de 17.09.2015, Raportul de inspecţie economico-financiara nr. CV3424, echipa de inspecţie analizând, printre altele, şi contractele încheiate cu presa în anul 2014. Asftel inspectorii din cadrul ANAF au constatat următoarele: “Au fost încheiate contracte de publicitate cu un număr de 17 firme, din care majoritatea locale, prin încredinţare directă, în condiţiile în care suma totală achitata în anul 2014, depăşeşte pragul valoric prevăzut de OUG 34/2006”. Astfel, echipa de inspecţie a constatat efectuarea de cheltuieli neeconomicoase, nerespectându-se prevederile art. 5, alin. (1) din Ordonanţa nr. 119 din 31 august 1999 Republicata, privind controlul intern/managerial şi controlul financiar preventiv, care precizează: “Persoanele care gestionează fonduri publice sau patrimoniul public au obligaţia să realizeze o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public”.
Tot prin Raportul de inspecţie economico-financiara menţionat mai sus, i s-a impus conducerii societăţii CET Govora, să ia toate măsurile necesare pentru recuperarea sumei de 870.015 lei (sume considerate de către echipa de inspecţie nejustificabile şi achitate pentru reclamă şi publicitate) de la persoanele răspunzătoare de angajarea şi efectuarea acestor plăti, respectiv directorii societăţii din momentul contractării serviciilor de publicitate precum şi de la următorii prestatori:

PROMEO MEDIA SRL;
CURIERUL DE VÂLCEA;
HORIAPRES EXPRES;
REGAL SRL;
TĂNASE LILIANA ANEMONA;
SMEOREANU PRESS;
INDISCRET MEDIA;
ETALON SRL;
PETRAS SRL;
PETRAS MEDIA SRL;
VEZITELEVIZIUNE SRL;
PIRMAR SRL;
ATLAS TOUR SRL;
RADIO METRONOM;
VILSOPRES SRL.

Menţionăm că raportul de inspecţie economico-financiara face referire numai la o parte din contractele încheiate cu presa locală în anul 2014. Constatăm faptul că până la data întocmirii prezentului raport, managementul societăţii nu s-a conformat măsurilor dispuse prin actul de control fiscal, neluând nicio măsură în ceea ce priveşte recuperarea sumelor plătite în mod nejustificat.
Alocări substanţiale de resurse financiare pentru servicii de reclamă şi publicitate au fost date şi de SERVCET SA şi PRELCET SA, societăţi la care CET Govora deţine calitatea de acţionar majoritar.
Cele două societăţi comerciale menţionate, au contractat servicii de pubilicitate în perioada 2009-2015 cu aproape toate publicaţiile locale, pentru suma de 1.360.041 lei. Astfel, PRELCET SA, societate comercială la care CET Govora SA deţine 99,34 % din pachetul de acţiuni, a încheiat contracte de publicitate pentru perioada 2009-2014 cu un număr de 25 de publicaţii locale pentru suma totală de 680.990.68 lei. 

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

#48486 Re: Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

2016-09-08 16:41

#48485: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA  

 De asemnea SERVCET SA, societate comercială la care CET Govora SA deţine 98,43% din pachetul de acţiuni, a încheiat contracte de publicitate pentru perioada 2009-2015 cu un număr de 21 de publicaţii locale pentru suma totală de 679.050 lei.

Ingerinţele politicului în managementul Societăţii
Aşa cum am arătat în cuprinsul prezentului raport, Consiliul Judeţean Vâlcea s-a implicat în foarte multe situaţii în gestionarea / administrarea activităţii curente a Societăţii, iar în anumite momente critice a şi formalizat aceasta implicare directă prin diferite Hotărâri de Consiliu.
Am constat că deciziile luate nu au fost întotdeauna în interesul CET Govora, mai ales în ceea ce priveşte gestionarea relaţiei comerciale cu Oltchim, situaţie în care debitoarea a înregistrat creanţe foarte mari care nu mai pot fi recuperate, generând o pierdere foarte mare pentru Societate.
Consiliul Judeţean Vâlcea în calitatea lui de unic acţionar şi autoritate a administraţiei publice locale a interferat de-o manieră directă şi nemijlocită în managementul CET Govora, atât prin numirile uneori discreţionare şi partizane a unor membri ai AGA, CA, CS şi Directorat, fără ca aceştia să probeze competente profesionale sau capabilităţi manageriale, fie prin impunerea unei anumite conduite comerciale a CET Govora în relaţia cu Oltchim şi USG, fie prin angajarea fără concurs de personal excedentar şi slab pregătit.
După eşuarea procesului de privatizare a Oltchim în anul 2012 şi refuzul distribuitorului Electrică Furnizare de a furniza energie electrică pentru Oltchim, Consiliul Judeţean a emis mai multe hotărâri prin care a impus CET Govora să furnizeze energie electrică şi termica către Oltchim în condiţiile în care era de notorietate incapacitatea de plată a Combinatului.
Aşa se face ca insolventa Oltchim a surprins CET Govora cu o creanţă de 137,5 miloane lei.
împotriva Combinatului, ulterior fiind defavorizata în planul de reorganizare prin aplicarea unui haircut de 70%, ceea ce a condus la înregistrarea în contabilitatea Cet a unei pierderi de 96 milioane lei. Luând în considerare şansele slabe, practic inexistente, de privatizare a Oltchim la preţul de vânzare prevăzut în planul de reorganizare de 307 milioane euro, situaţie în care Cet Govora ar primi 41 milioane lei, reprezentant 30% din creanţa cu care CET Govora s-a înscris la masa credala a Oltchim, şi această sumă reprezintă o pierdere pentru societate.

Prezentam câteva hotărâri ale Consiliului Judeţean care susţin afirmaţiile anterioare:

  • Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 27 din 31 august 2012, s-a aprobat furnizarea directă de către CET Govora a energiei electrice pentru consumatorul Oltchim, la o putere de până la 15 MW, până în data de 21.09.2012 ora 07:00. Aceasta hotărârea a fost luată ca urmare a situaţiei determinate de notificarea Electrică Furnizare, furnizorul Oltchim, prin care aceasta urma să sisteze furnizarea energie electrice. Până în data de 15.09.2012 nu a fost nevoie să se pună în aplicare această hotărâre, deoarece Electrică Furnizare nu a întrerupt furnizarea de energie electrică, ci doar a limitat consumul Oltchim.
  • Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 30/19.09.2012 s-a aprobat furnizarea directă de către CET Govora a energiei electrice pentru consumatorul Oltchim, la o putere de până la 11 MW, până în data de 31.12.2012. Această hotărâre a fost luată în urmă ultimei notificări a Electrică Furnizare, prin care aceasta a anunţat întreruperea furnizării de energie electrice către Oltchim începând cu data de 15.09.2012. În baza acestei aprobări a fost semnată Convenţia tripartită intre CET Govora, Oltchim şi Electrică Furnizare şi a fost preluată furnizarea de energie electrică pentru Oltchim de către CET Govora, începând cu data de 15.09.2012.
  • Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 58/ 31.10.2012 s-a aprobat suplimentarea puterii electrice livrate de 11 MW, cu încă 31 MW pentru perioada 25.10.2012 – 12.11.2012, respectiv suplimentarea cu 14.136 MW a cantităţii de energie electrică aprobată a se livra către Oltchim. Aceasta aprobare s-a dat în urma solicitării Oltchim din adresa nr. 3089/ 25.10.2012, prin care aceasta a cerut o cantitate suplimentară de peste 14.000 MWh, în perioada 25.10. – 12.11.2012, necesară repornirii secţiei de electroliză cu membrana. Oltchim a solicitat această livrare de energie pentru evitarea degradării membranelor din Electroliza IV, ca urmare a opririi acestora pe o durată mai mare de 60 zile.
  • Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 61/ 16.11.2012 s-a aprobat suplimentarea puterii electrice livrata cu încă 31 MW în perioada 12.11. – 31.12.2012. Cantitatea suplimentară de energie electrică, aferenta puterii electrice orare de 31 MW, a cărei valoare este de 13,8 milioane lei, a fost preluată în totalitate de către CET Govora de la Complexul Energetic Oltenia, urmând ca plata către furnizorul de energie să se efectueze eşalonat, până la data de 28 februarie 2013, pe măsura încasărilor de la Oltchim.
CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

#48487 Re: Re: Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

2016-09-08 16:42

#48486: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - Re: Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA  

 De asemenea este de notorietate decizia directorului general Mihai Bălan din 23 iunie 2013 de a reduce în trepte livrarea aburului industrial către USG, ca urmare a restantelor la plata înregistrate de USG în relaţia comercială cu CET Govora. Pe 25 iunie 2013 s-a prezentat la sediul CET Govora directorul general al USG (dnul. Urbanowski) şi Preşedintele Consiliului Judeţean de la acea dată, care a cerut în mod imperativ reluarea furnizării aburului industrial către USG la paremetrii contractuali, deşi continuarea derulării contractului în condiţiile unui preţ mult inferior costului de prodcutie, precum şi a înregistrării unor restante la plata de ordinul zecilor de milioane de euro, era evident detrimentala CET Govora.

Politicienii vâlceni abonaţi la banii CET-ului

În conformitate cu prevederile art. 169 din Legea 85/2014, la cererea administratorului judiciar, judecatorul-sindic poate dispune că o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolventa, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:

a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoană juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea. În cazul nepredarii documentelor contabile către administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atât culpa, cât şi legătura de cauzalitate între fapta şi prejudiciu se prezuma. Prezumţia este relativă;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cupreferinta unui creditor, în dauna celorlalţi creditori;
h) orice altă fapta săvârşită cu intenţie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014.

Consideraţii generale
În derularea normală a activităţii desfăşurate pentru scopul în care există, comerciantul persoană juridică îşi exercita drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin organele sale de conducere.
Voinţa socială formată în adunarea generală a membrilor care compun persoană juridică este pusă în practică şi adusă la îndeplinire de către organele de conducere administrative ale acesteia, revenindu-le în acest sens obligaţii stabilite atât prin mandatul primit, cât şi în conformitate cu dispoziţiile legale ce le sunt aplicabile.
Faptele prin care se realizează actele de gestionare a activităţii comerciantului, săvârşite de către membrii organelor de conducere – în primul rând membrii cu atribuţii executive, pot avea pentru comerciant sau pentru terţi consecinţe pozitive sau negative, în acest din urmă caz punându-se problema răspunderii juridice a comerciantului, respectiv, a membrilor organelor de conducere, în diferitele forme ale acesteia (contravenţionala, civilă, penală, etc.), faţă de persoană vătămată. Aceasta, în condiţiile în care persoană vătămată, ca urmare a săvârşirii faptei ilicite, este îndreptăţită legal să ceară restabilirea ordinii de drept încălcate, în sensul obligării făptuitorului să suporte consecinţele prevăzute de lege pentru comiterea acelei fapte.
Sub aspect obiectiv, răspunderea juridică poate fi angajată, în general, atunci când a fost săvârşită o faptă ilicită, adică prin care s-a încălcat o dispoziţie legală, un drept sau un interes protejat legal al altei persoane, iar fapta a avut un rezultat păgubitor pentru o altă persoană, în sensul că a produs un prejudiciu sau o stare prejudiciabilă, între fapta şi rezultatul păgubitor existând un raport de cauzalitate.
În cadrul răspunderii civile, în contextul derulării normale a activităţii comerciantului, membrii organelor de conducere răspund faţă de acesta şi faţă de terţi pentru consecinţele negative ale faptelor lor în contextul naturii contractuale şi, totodată, legale, a relaţiilor lor cu aceştia, având în vedere că obligaţia nerespectata sau îndeplinită defectuos prin fapta ilicită săvârşită poate proveni din contractul încheiat sau dintr-o dispoziţie legală, răspunderea lor putând fi, deci, contractuala sau delictuala. Aceasta cu precizarea că, de regulă, deoarece membrii organelor de conducere au acţionat în numele comerciantului persoană juridică, iar nu în nume propriu, faţă de terţi răspunde mai întâi comerciantul, iar membrii organelor de conducere răspund în mod subsidiar, în măsura în care nu s-a acoperit prejudiciul altfel.
Sunt însă situaţii în care consecinţă negativă a săvârşirii faptei ilicite este aducerea comercianţilor persoane juridice în stare de insolventa, situaţie faţă de care încetează derularea normală a activităţii debitorului aflat în imposibilitate de a-şi plăti obligatiiie cu disponibilităţile băneşti existente, acesta fiind supus procedurii insolventei, cu regulile ei speciale. Indiferent de modalităţile reglementate pentru realizarea procedurii insolventei, scopul acesteia vizează plata creanţelor existente împotriva comerciantului, ale căror titulari sunt tertii-creditori. Modalitatea primordială de realizare a procedurii este acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci când este posibil, a şansei de redresare a activităţii acestuia.
Faptele persoanelor fizice care compun persoană juridică sunt acelea care pot determina, în contextul arătat, atât raportul obligaţional în baza căruia debitorul datorează plata creanţei, cât şi starea de insolventa, său şi una şi alta. Membrii organelor de conducere angajează răspunderea persoanei juridice ca urmare a actelor şi faptelor juridice săvârşite în exercitarea funcţiei respective.
În procedura insolventei, debitorul răspunde în sensul platii creditorilor în urma apariţiei stării de insolventa. Dacă persoana fizică, prin voinţa şi fapta sa nu a urmărit, în mod real, ci doar aparent, să dea expresie unei fapte a persoanei juridice, doar folosindu-se de funcţia şa sau fără legătură cu aceasta şi, totodată, a cauzat apariţia stării de insolventa a debitorului persoană juridică, creând totuşi încrederea creditorilor că au de a face cu o faptă a persoanei juridice, este justificat pentru creditori să îşi poată exercita dreptul de a obţine atragerea răspunderii nu faţă de debitor, pentru că fapta a fost săvârşită doar aparent ca fiind a acestuia, ci faţă de persoană fizică autoare a faptei, pentru fapta exclusiv proprie.
Aceasta chiar dacă raportul obligaţional din care s-a născut creanţa creditorului faţă de debitor ar fi rezultatul unor alte fapte ale debitorului ca expresie a faptelor persoanelor fizice care îl compun că persoană juridică.
S-a apreciat în mod constant, în scop preventiv şi reparatoriu, că nu pot fi ignorate faptele prin care membrii organelor de conducere sau alte persoane, procedând în mod fraudulos în condiţiile arătate anterior, determina starea de insolventa a comerciantului persoană juridică, cu consecinţa prejudicierii creditorilor, iar persoanele respective trebuie să răspundă în locul debitorului.

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

#48488 Re: Re: Re: Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

2016-09-08 16:43

#48487: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - Re: Re: Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA  

 A apărut, astfel, necesitatea reglementării, în cadrul procedurii insolventei, a răspunderii membrilor organelor de conducere ale persoanei juridice faţă de creditori, în locul răspunderii faţă de aceştia a debitorului persoană juridică, în cazul în care existenţa acesteia din urmă nu se justifică.
Cum persoanele fizice în discuţie sunt avute în vedere,îndeosebi prin prisma calităţii deţinute în cadrul persoanei juridice, în organele de conducere ale acesteia, iar faptele în măsură să creeze aparenta despre care s-a făcut vorbire implica factorul decizional, s-a ajuns să se vorbească despre răspunderea membrilor organelor de conducere.
Instituţia răspunderii membrilor organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului a devenit chiar una dintre modalităţile specifice ale procedurii insolventei, prin care se urmăreşte atingerea scopului prevăzut de lege pentru aceasta, constituind mai frecvent decât ar fi cazul şi singura posibilitate a creditorilor de a-şi recupera creanţele.
Consideraţii privind raportul dintre cauzele de atragere a răspunderii în temeiul dispoziţiilor art. 169 din Legea 85/2014 şi răspunderea penală a membrilor organelor de conducere în temeiul dispoziţiilor Legii 31/1990.
Potrivit dispoziţiilor art. 169 alin. (8) din Legea 85/2014, atragerea răspunderii potrivit alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
Din dispoziţiile respective rezultă că răspunderea, în sensul suportării de către o persoană a pasivului debitorului în cadrul procedurii insolventei, ca urmare a cauzării stării de insolventa prin săvârşirea uneia sau unora dintre faptele enumerate la art. 169 alin. (1), nu înlătură posibilitatea atragerii faţă de aceeaşi persoană şi a răspunderii penale, în cazul în care fapta sau faptele săvârşite constituie şi infracţiuni.
În ceea ce priveşte membrii organelor de conducere ale debitoarei Cet Govora, facem precizarea că din octombrie 2015, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 204/30.09.2015, Societatea a trecut de la o administrare în sistem unitar la o administrare în sistem dualist, fiind administrată de un Consiliu de Supraveghere format din 7 membrii şi un Directorat compus din 7 membrii.
În cele ce urmează, prezentăm membrii Consiliului de Administraţie în perioada 2009 – 2015, când societatea a fost administrată în sistem unitar, precum membrii Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului în perioada 2015 – 2016, când societatea a fost administrată în sistem dualist.

Sistemul unitar
Prin Hotărârea AGA nr. 1/21.01.2009 au fost desemnaţi, începând cu data de 01.02.2009, membrii Consiliului de Administraţie din cadrul Cet Govora, în următoarea componenta:

1. Bălan Mihai;
2. Otesanu Daniela;
3. Predescu Iustin;
4. Potop Marinică;
5. Crăciun Cirstoiu Gheorghe.

Prin Hotărârea AGA nr. 13/28.08.2009, Potop Marinică, deminsionat din funcţia de membru al consiliului de administraţie, a fost înlocuit cu Mirea Marian.
Prin Hotărârea AGA nr. 1/31.01.2013 s-a validat Consiliul de Administraţie, în următoarea componenta:

1. Predescu Iustin;
2. Otesanu Daniela;
3. Lăpădat Constantin;
4. Crăciun Cirstoiu Gheorghe;
5. Mirea Marian.

Prin Hotărârea AGA nr. 16/21.08.2016 s-a fost validat Consiliul de Administraţie în următoarea componenta:

1. Predescu Iustin;
2. Bălan Mihai;
3. Otesanu Daniela;
4. Ghermac Eftimie;
5. Decuseara Jean;
6. Mihalache Eugen;
7. Andronie Marius Eugen.

Prin Hotărârea AGA nr. 9/02.12.2014 s-au revocat următorii membrii ai Consiliului de Administraţie:

1. Predescu Iustin;
2. Otesanu Daniela;
3. Mihalache Eugen Costinel;
4. Andronie Marius Eugen.

Prin Hotărârea AGA nr. 2/20.01.2015 s-a aprobat numirea, pe locurile vacanţe din cadrul Consiliului
de Administraţie a următoarelor persoane:

1. Fodoreanu Sorin;
2. Constantinescu Dragoş;
3. Cazan Nicolae Laurenţiu;
4. Popica Luiza.

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

#48489 Re: Re: Re: Re: Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA

2016-09-08 16:44

#48488: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - Re: Re: Re: Re: Re: CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA  

 Sistemul dualist

Prin Hotărârea AGA nr. 23-08.10.2015 s-a aprobat modificarea statutului societăţi şi schimbarea sistemului de administrare al societăţii CET Govora SĂ, de la sistemul unitar la cel dualist. Astfel, s-a constatat încetarea de drept a mandatelor membrilor consiliului de administraţie al societăţii şi au fost desemnaţi primii membrii ai consiliului de supraveghere, durata mandatului acestora fiind provizorie, până la desemnarea membrilor consiliului de supraveghere potrivit legii, după cum urmează:

1. Cazan Nicolae Laurenţiu;
2. Constantinescu Dragoş;
3. Ghermac Eftimie;
4. Oprea Ion;
5. Rădulescu George;
6. Tomescu Gabriel.

Prin Hotărârea AGA nr. 26/27.10.2015 s-a completat componenta Consiliului de Supraveghere cu Jivan Nicolae, durata mandatului acestuia neputând depăşi 2 ani, fiind provizorie, până la desemnarea membrilor Consiliului de Supraveghere potrivit legii.
Prin Hotărârea Consiliului de Supraveghere nr. 1/08.10.2015 a fost ales Tomescu Gabriel ca preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi au fost desemnaţi membrii Directoratului, după cum urmează:

1. Zelici Ludovic – Direcţia Strategie, dezvoltare, mediu şi informatică;
2. Cumpanasoiu Milorad Ion – Direcţia Producţie şi investiţii Cărbune;
3. Armasoiu Eugen – Direcţia Achiziţii Publice Aprovizionare Transporturi;
4. Lăpădat Constantin – Direcţia Financiar – Contabilitate;
5. Coclet Ion – Direcţia CET – Termoficare Urbană;
6. Idu Ion – Direcţia Resurse Umane;
7. Ilinca Daniel – Direcţia Patrimoniu care va include şi activitatea juridică a societăţii.
Preşedinte al Directoratului a fost desemnat Zelici Ludovic.

Având în vedere concluziile administratorului judiciar privind cauzele insolvenței, se poate constata că există o serie de împrejurări care au condus la apariţia stării de insolventa a CET Govora şi care sunt direct legate de modul în care activitatea societăţii a fost gestionata în general atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din punct de vedere al oportunităţii şi profitabilităţii economice a unor înţelegeri contractuale.
La aceasta se mai adaugă şi angajarea de cheltuieli nejustificate cu reclama, publicitate şi studii de fezabilitate, respectiv încheierea unor contracte de achiziţii şi de prestări servicii în defavoarea Cet Govora şi în beneficiul prestatorilor/furnizorilor, precum şi pasivitatea managementului în ceea ce priveşte recuperarea creanţelor Cet Govora.
De asemenea, cu toate că societatea se confruntă cu grave probleme economice, managementul a dispus acordarea de creşteri salariale, sporuri, indemnizaţi şi prime, remunerând astfel neperformantă şi contribuind în mod direct, şi prin aceste măsuri, la dezechilibrul economic al Societăţii.
Degradarea continuă a indicatorilor financiari – contabili ai societăţii care au condus la apariţia incapacităţii de plată şi a stării de insolventa este imputabila acelor persoane cu atribuţii de conducere, control şi supraveghere a activităţii debitoarei. Membrii Adunării Generale a Acţionarilor, ai Consiliilor de Administraţie/Consiliilor de Supraveghere, ai Directoratelor fac parte din categoria acelor persoane care aveau astfel de atribuţii de serviciu şi faţă de care administratorul judiciar va promova acţiuni în atragerea răspunderii civile patrimoniale şi penale, după caz.
Potrivit dispoziţiilor prevăzute de art. 170 din Legea nr. 85/2014, acţiunea de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolventa se prescrie în termen de 3 ani. Prescripţia începe să curgă de la data la care a fost cunoscută sau trebuia cunoscuta persoană care a contribuit la apariţia stării de insolvență, dar nu mai târziu de 2 ani de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de insolvență.

JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ?????

#48490 CREANTELE SALARII OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM=UNDE SUNT BANII????

2016-09-08 20:49

Visul tau Piperea a fost spulberat de Curtea Constitutionala si Legea nr. 85/2006 a ramas activa la Oltchim.

  http://www.avocatnet.ro/

UPDATE Insolventa, reglementata din nou de vechea lege nr. 85/2006. Deizia CCR privind neconstitutionalitatea noului Cod al Insolventei, publicata oficial

Decizia prin care Curtea Constitutionala (CCR) a declarat ca intreaga OUG nr. 91/2013 privind insolventa este neconstitutionala a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Odata cu publicarea deciziei, noul Cod al Insolventei este suspendat, astfel incat de la 1 noiembrie procedura insolventei este reglementata din nou de dispozitiile legale anterioare, cele mai importante fiind cuprinse in Legea nr. 85/2006.
 
 -------

 http://www.unpir.ro/downloads/  < = Legea nr. 85/2006.Visul tau Piperea a fost spulberat de Curtea Constitutionala si Legea nr. 85/2006 a ramas activa la Oltchim.

Plan de Reorganizare:

 1.1.4. Creantele curente

Creantele curente rezultate din continuarea activitatii Oltchim SA vor fi platite in perioada de reorganizare judiciara conform documentelor din care vor rezulta sau, in ipoteza in care societatea nu va genera suficiente lichiditati din activitatea operationala curenta, plata acestora se va efectua intr-un termen de maximum 5 zile lucratoare de la data incasarii de catre societatea debitoare a pretului reprezentand contravaloarea partilor sociale detinute la Oltchim SPV. Creante curente reprezinta inclusiv sumele datorate de Oltchim SA cu titlul de salarii compensatorii pentru personalul disponibilizat ulterior deschiderii procedurii insolventei.

1.2. Tratamentul creantelor
1.2.1. Categoriile de creante care, in sensul Legii, nu sunt defavorizate
Conform art. 101 alin. (1) lit. D din Lege, “vor fi considerate creante nedefavorizate si vor fi considerate ca au acceptat Planul creantele ce se vor achita integral in termen de 30 de zile de la confirmarea Planului, ori in conformitate cu contractele de credit sau leasing din care rezulta”.
Conform prezentului Plan de reorganizare si fata de Programul de plati, nu exista creante nedefavorizate, in sensul Legii.

1.2.2. Categoriile de creante defavorizate, in sensul Legii, si tratamentul corect si echitabil aplicat prin Planul de reorganizare acestor categorii de creante
Consideratii generale privind tratamentul creantelor defavorizate
Potrivit art. 3 alin. (1) pct. 21 din Legea nr. 85/2006, categoria de creante defavorizate este prezumata a fi categoria de creante pentru care Planul de reorganizare prevede cel putin una dintre modificarile urmatoare pentru oricare dintre creantele categoriei respective:

a) reducere a cuantumului creantei;
b) reducere a garantiilor sau a altor accesorii, cum ar fi reesalonarea platilor in defavoarea creditorului;

Page 102 of 315

c) valoarea actualizata cu dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, daca nu este stabilit altfel prin contractul privind creanta respectiva sau prin legi speciale, este mai mica decat valoarea la care a fost inscrisa in Tabelul definitiv de creante.
Fiecare creanta defavorizata va fi supusa unui tratament corect si echitabil prin Plan.
In conformitate cu art. 101 alin. (2) din Legea nr. 85/2006, tratament corect si echitabil exista atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) niciuna dintre categoriile care resping Planul si nicio creanta care respinge Planul nu primesc mai putin decat ar fi primit in cazul falimentului;
b) nicio categorie sau nicio creanta apartinand unei categorii nu primeste mai mult decat valoarea totala a creantei sale;

c) in cazul in care o categorie defavorizata respinge Planul, nicio categorie de creante cu rang inferior categoriei defavorizate neacceptate, astfel cum rezulta din ierarhia prevazuta la art. 100 alin. (3) din Legea nr. 85/2006, nu primeste mai mult decat ar primi in cazul falimentului.
De asemenea, in conformitate cu art. 96 alin. (2) din Legea nr. 85/2006, Planul stabileste acelasi tratament pentru fiecare creanta din cadrul unei categorii distincte, cu exceptia cazului in care detinatorul unei creante din categoria respectiva consimte un tratament mai putin favorabil pentru creanta sa.
Tratamentul corect si echitabil aplicat creantelor defavorizate prin Planul de reorganizare se apreciaza in functie de urmatoarele elemente de referinta:
- Tabelul definitiv al obligatiilor debitoarei S.C. Oltchim S.A.;
- Programul de plati (Anexa 1) prevazut prin Planul de reorganizare;
- Raportul de evaluare a activelor proprietatea societatii debitoare, intocmit in conformitate cu prevederile art. 41 alin. (2) din Legea nr. 85/2006.
Fiecare dintre categoriile de creante defavorizate prin Plan, potrivit Legii, va fi analizata din perspectiva elementelor de referinta mentionate mai sus.

Pentru calificarea tratamentului corect si echitabil aplicat creantelor defavorizate prin Plan, este necesara, de asemenea, si efectuarea unei estimari a sumelor distribuite in caz de faliment creditorilor Oltchim SA.

5.1.1 Categorii de creante defavorizate
Categoriile de creante defavorizate, in sensul Legii, sunt, conform prezentului Plan de reorganizare, creantele garantate, salariale, bugetare, chirografare conform art. 96 (Legea 85/2006) si celelalte creante chirografare.

Page 103 of 315

------

- categoria creantelor garantate;
- categoria creantelor salariale;
- categoria creantelor bugetare;
- categoria creantelor chirografare.

Creanţele născute în timpul procedurii de reorganizare judiciară, rezultate din continuarea activităţii debitorului, sunt creanţele născute în timpul procedurii şi au un regim distinct. 

Orice creanţă curentă născută în timpul procedurii de reorganizare, trebuie achitată conform contractului, deoarece planul se desfăşoară sub supravegherea judecătorului - sindic şi a administratorului  judiciar potrivit art. 103. Dacă respectiva creanţă nu este achitată, echivalează cu suplimentarea pasivului existent, adică cu acumularea de noi pierderi şi obligă judecătorul  să aprobe intrarea debitoarei  în faliment  conform art. 105 alin. 1 coroborat cu art. 107 al 1 lit C. 

CAZURI PENALE LA OLTCHIM CONFORM LEGII INSOLVENTEI PRIN  FURTUL BANILOR CREANTE CURENTE ACHITARI!!!!!PENAL!!!!!! PENALLLLLL............!!!!!!!!! PENAL!!!!!!!!! PENAL!!!!!!!

PENALLLL!!!!!!!!

 

SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA LA OLTCHIM 2013-2016.

 

ACTIVITATI DE SERVIRE A BAUTURILOR, MASA SI DANSUL OLTCHIM: HOTIA DE LA OLTCHIM = 9 MILIOANE EURO.

 

SI SE JURA CA NU FURA DAR I-AM PRINS CU CREANTELE CURENTE SALARII IN INSOLVENTA OLTCHIM 2013 IN GURA!!!! 

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM!!!!!!!!! UPDATE:NU SCAPA NIMENI OLTCHIM!

#48491 Re: CREANTELE SALARII OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM=UNDE SUNT BANII????

2016-09-08 21:23

#48490: JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ????? - CREANTELE SALARII OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM=UNDE SUNT BANII???? 

 

CAZURI PENALE LA OLTCHIM CONFORM LEGII INSOLVENTEI PRIN  FURTUL BANILOR CREANTE CURENTE ACHITARI!!!!!PENAL!!!!!! PENALLLLLL............!!!!!!!!! PENAL!!!!!!!!! PENAL!!!!!!!PENALLLL!!!!!!!! 

SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA LA OLTCHIM 2013-2016. 

ACTIVITATI DE SERVIRE A BAUTURILOR, MASA SI DANSUL OLTCHIM: HOTIA DE LA OLTCHIM = 9 MILIOANE EURO. 

SI SE JURA CA NU FURA DAR I-AM PRINS CU CREANTELE CURENTE SALARII IN INSOLVENTA OLTCHIM 2013 IN GURA!!!!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM UNDE SUNT BANII???? DNA  HAI LA VALCEA IN OLTCHIM!!!!!!!!!!!!!!

S.O.S. OLTCHIM !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA LA  SC. OLTCHIM SA.

 planul Rominsolv – BDO.  : Plan_Reorganizare_Oltchim 

 

Salarii compensatorii pentru personalul deja disponibilizat :

T1 8,659; T2 17,821; T3 17,821; T4 17,821; T5 17,821; T6 17,821; T7 17,821;T8 17,821; T9 17,821; T10 17,821; T11 17,821;T12 17,821

5.1 Situatia datoriilor generate de functionarea societatii debitoare dupa deschiderea procedurii insolventeisi neachitate pana la data de 30 noiembrie 2014
La data de 30 noiembrie 2014, Oltchim S.A. inregistra datorii curente si restante in valoare de aproximativ 50 milioane Euro, defalcate dupa cum urmeaza:

Sold Datorii nete acumulate in insolventa Mii Euro:

 

Participatie RCS-RDS 1,509

Dobanzi Credite Banci 5,850

Furnizori interni si externi 21,574

Clienti in avans interni si externi 478

Salarii nete fara taxe, exclusiv platile compensatorii 3,354

 

Salarii compensatorii pentru personalul deja disponibilizat 8,699

 

2. Creditorii salariaţi primesc 100% din valoarea creanţelor acestora.

 

Sursa: Informatii furnizate de catre societatea debitoare  pag 81 din 315 din :PLANUL DE REORGANIZARE 2015.

 

Reducerea de personal vizează 929 de salariaţi (602 în Vâlcea şi 327 în Piteşti) şi are ca scop realizarea unei economii lunare de aproximativ 1.200.000 euro (14,4 milioane euro anual). Demn de remarcat este procentul mare (peste 60%) de salariaţi care au solicitat benevol să fie acceptaţi pe listele de disponibilizări.

 

http://www.rominsolv.ro/ ; http://www.oltchim.ro/

CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA ( CCM ) si toate drepturile cuvenite salariatului, fiecaruia in functie de creantele neachitate inpotriva S.C. Oltchim S.A.

SALARII PLATI COMPENSATORII CCM SUMA NETA: 38.164.916 LEI (9 milioane euro) la 929 salariati(602 în Vâlcea şi 327 în Piteşti) disponibilizati:

1.    17.106 lei pentru o vechime  intre 0 - 5 ani, reprezentând o suma neta echivalenta cu 6 salarii medii bruteexistente in S.C. Oltchim S.A., la data concedierii;
2.    34.212 lei pentru o vechime  intre 5 - 15 ani, reprezentând o suma neta echivalenta cu 12 salarii medii brute existente in S.C. Oltchim S.A., la data concedierii;
3.    51.318 lei pentru o vechime mai mare de 15 ani, reprezentând o suma neta echivalenta cu 18 salarii medii brute existente in S.C. Oltchim S.A., la data concedierii;

Legea 85/2006 privind procedura insolventei, consolidataABROGATA

Art. 3.10. creantele salariale sunt creantele ce izvorasc din raporturi de munca între debitor si angajatii acestuia. Aceste creante sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidator;

 Art. 96.  (2) Planul va stabili acelasi tratament pentru fiecare creanta din cadrul unei categorii distincte, cu exceptia cazului în care detinatorul unei creante din categoria respectiva consimte un tratament mai putin favorabil pentru creanta sa.

Art. 101. (2) Tratament corect si echitabil exista atunci când sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

b) nici o categorie sau nici o creanta apartinând unei categorii nu primeste mai mult decât valoarea totala a creantei sale;

Art. 41. (3) În cazul în care se confirma un plan de reorganizare, dobânzile, majorarile ori penalitatile de orice fel  sau cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita înconformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. În cazul în care planul esueaza, prevederile alin. (1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse în programul de plati, la data intrarii în faliment.

Art. 64.(6) Creantele nascute dupa data deschiderii procedurii, în perioada de observatie sau în procedura reorganizarii judiciare vor fi platite conform documentelor din care rezulta, nefiind necesara înscrierea la masa credala. Prevederea se aplica în mod corespunzator pentru creantele nascute în procedura de faliment.

UNDE SUNT BANII???? 

#35761 CREANTELE SALARIALE CURENTE OLTCHIM DISPONIBILIZATII 2013


Musafir

#48492 Re: PT. CEI INTERESATI: NU ESTE VRAJEALA! RECAPITULAM: OLTCHIM FACE ANGAJARI. 12 POSTURI DISPONIBIL

2016-09-09 08:15

#47290: - PT. CEI INTERESATI: NU ESTE VRAJEALA! RECAPITULAM: OLTCHIM FACE ANGAJARI. 12 POSTURI DISPONIBILE. 

 Se mai fac angajari ca operator chimist cu trasfer de la Ciech Soda

SA TINE TI MINTE TRADATORILO SI ESCROCILOR CA DUMNEZEU NU DOARME

#48493 pt. nemernicii astia de ghioca,cernev , talpasanu si Balan M de la CET,BA SCIRBELOR,BA TRADATORILOR,

2016-09-09 09:36

#48476: OF CA MULT IMI DORESC IARNA SA, NU MAI IASA GAOAZELE DIN CASA,. - Re: Re: Re: ROIBULEEEEEEEEE,BA NEMRNICULEEE,ITI REDAU VORBELE SA FI AL DRACULUI MAI DICULOIUE CA MI  

 CE MAI CAUTATI VOI IN VIATA OAMENILOR DE ZI CU ZI CIND VOI ATI TRADAT,MINTIT,DENIGRAT,SANTAJAT OAMENIII,CA SA NU MAI VORBESC DE MITA[ZLOTII] LUI ZAREMBA,ACUM ATI INTRAT SI IN POLITICA NEMERNICILOR SI TRADATORILOR DE CET SI OLTCHIM,SA LE SOOOOGETI POOOLICICILE LUI FOTA SI NEA MIHAI DICULOIU MAI HOTILOR SI BORFASILOR,DUMNEZEU NU DOARME MAI TRADATORILOR CARE ATI MINCAT SI INCA MAI MINCATI BANI OAMENILOR.

SA TRAIASCA DOM INSPECTOR GAOAZA,ALUP IGUS.

#48494 Re: pt. nemernicii astia de ghioca,cernev , talpasanu si Balan M de la CET,BA SCIRBELOR,BA TRADATORI

2016-09-10 13:14

#48493: SA TINE TI MINTE TRADATORILO SI ESCROCILOR CA DUMNEZEU NU DOARME - pt. nemernicii astia de ghioca,cernev , talpasanu si Balan M de la CET,BA SCIRBELOR,BA TRADATORILOR, 

 BA GAOZAR PENAL,MAI ALUP IGUS LUI GUTA.U PENALU?..TE INTREABA PICASSO,TE N GITU MATI DE NEMERNIC ACUM NU I O MAI SOOOOOGI LA TACTO CRA CRA?...TI AI DREACULUI DE CERNEVISTI NEMERNICIII,TRADATORILOR DE OLTCHIM.

Chimistii Uniti pe facebook

#48495 Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:35

Chimistii Uniti


AM PROMIS CA LUCRAM LA UN PROIECT DE CCM pe care sa-l dezbata salariatii , va prezentam mai jos primele 46 de Articole din acest proiect.
VA RUGAM ANALIZATI SI PROPUNETI MODIFICARI
CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ LA NIVELUL S.C. OLTCHIM S.A.
VALABIL IN PERIOADA 01.01.2017 - 31.12.2018
În baza:
 CODULUI MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE*)
 Legii nr. 67 din 22 martie 2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora
 Legii nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social
PĂRŢILE CONTRACTANTE:
1. Patronatul S.C. OLTCHIM S.A., cu sediul social in Rm. Vâlcea, str. Uzinei nr. 1, jud. Valcea, inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului Valcea, sub nr. J38/219/1991, avand CUI RO 1475261, prin reprezentanţii săi numiţi prin decizie
şi
Salariaţii S.C. OLTCHIM S.A., reprezentaţi de catre Sindicatul Dreptate si Adevar din S.C. Oltchim S.A., cu sediul în Rm Valcea, str. Uzinei, nr.1, Cladirea DESIGNRO - Camera 102 – etaj 1,CUI 35959819 , in calitate de sindicat legal constituit, in baza incheierii civile nr. 677/15.03.2016, pronuntata de Judecatoria Rm. Valcea.
încheie prezentul Contract Colectiv de Muncă la nivelul S.C. OLTCHIM S.A
CUPRINS:
CAPITOLUL I - DISPOZIŢII GENERALE Pagina nr. 3
CAPITOLUL II – ÎNCHEIEREA, EXECUTAREA, MODIFICAREA, SUSPENDAREA ŞI ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
Pagina nr.
5
CAPITOLUL III – SĂNĂTATEA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ Pagina nr. 18
CAPITOLUL IV – SALARIZARE ŞI ALTE DREPTURI SALARIALE Pagina nr. 27
CAPITOLUL V – TIMPUL DE MUNCĂ ŞI TIMPUL DE ODIHNĂ Pagina nr. 28
CAPITOLUL VI – UNELE MĂSURI DE PROTECŢIE SOCIALĂ ŞI ACORDAREA DE FACILITĂŢI SALARIAŢILOR
Pagina nr.
36
CAPITOLUL VII – FORMAREA PROFESIONALĂ Pagina nr. 42
CAPITOLUL VIII – ALTE PREVEDERI ÎN LEGĂTURĂ CU DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
Pagina nr.
45
CAPITOLUL IX – OBLIGAŢIILE ANGAJATORULUI ŞI ALE SALARIAŢILOR
Pagina nr.
49
CAPITOLUL X – CONFLICTE DE MUNCĂ Pagina nr. 50
CAPITOLUL XI – DISPOZIŢII FINALE Pagina nr. 52
CAPITOLUL I – DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1.
Părţile contractante pe deplin egale şi libere în negocierea prezentului Contract Colectiv de Muncă, se obligă să respecte prevederile menţionate şi să le aplice întocmai.
Art. 2.
Prevederile prezentului Contract Colectiv de Muncă acţionează ca lege între părţile contractante şi se aplică tuturor salariaţilor S.C. OLTCHIM S.A.
Art. 3.
Prezentul Contract Colectiv de Muncă este întocmit în baza Legii nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social,Legea nr. 1/2016, CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE*) si a Legii nr. 67 din 22 martie 2006, privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului inteprinderii, al unitatii, sau al unor parti ale acestora.
Art. 4.
Al.1. Pentru salariaţii S.C. OLTCHIM S.A. preluaţi de terţe societăţi, ca urmare a externalizării unor activităţi, a vânzării unor active, a constituirii unor noi societăţi, se încheie, anterior preluarii, un Acord Social între Sindicatul Dreptate si Adevar , S.C. OLTCHIM S.A. şi societatea comercială respectivă cu respectarea CCM Oltchim.
Al.2. Acordul Social va cuprinde clauze în conformitate cu Legea nr.67/2006 – privind protecţia salariaţilor.
Art. 5.
În situaţia în care, în privinţa drepturilor ce decurg din prezentul Contract Colectiv de Muncă intervin reglementări legale mai favorabile salariaţilor, acestea vor prevala faţă de cele reglementate prin prezentul Contract Colectiv de Muncă şi se vor aplica în consecinţă.
Art. 6.
Dispoziţiile prezentului Contract Colectiv de Muncă, care contravin prevederilor unor legi, se modifică în sensul acestora. Orice dispoziţii contrare legii, sunt nule de drept.
Art. 7.
Al.1. Orice cerere de modificare a prezentului Contract Colectiv de Muncă se comunică în scris celeilalte părţi şi va face obiectul unei negocieri în cadrul Comisiei Paritare: Patronat – Sindicatul Dreptate si Adevar .
Al.2. Negocierile cu privire la modificare vor începe în maxim 5 zile lucrătoare de la comunicare şi se vor finaliza în termen de 15 zile lucrătoare. O dată cu propunerea de modificare, solicitantul va înainta în scris celeilalte părţi şi motivaţia solicitării. Cealaltă parte îşi rezervă dreptul să constate legalitatea motivaţiei.
Al.3. În perioada de la depunerea cererii de modificare şi a încă 10 zile lucrătoare de la începerea negocierilor, Patronatul se obligă să nu procedeze la desfaceri de contracte de muncă pentru motive neimputabile salariaţilor, iar organizaţiile sindicale să nu declanşeze conflicte de muncă legate de modificarea propusă prezentului contract. Modificările aduse contractului prin negociere produc acelaşi efecte ca şi contractul de la data înregistrării lor.
Art. 8.
În orice situaţie de negociere, în plenul comisiei, ambele părţi se obligă să nu iniţieze acţiuni care să constituie mijloace de presiune asupra celeilalte părţi.
Art. 9.
Al.1. Pentru soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor intervenite cu ocazia executării, modificării, suspendării sau încetării Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate, părţile convin să instituie o comisie paritară. Componenţa, organizarea şi funcţionarea comisiei paritare este stabilită în Anexa nr.2 a prezentului contract.
Al.2. Procedura de soluţionare a litigiilor prevăzute mai sus nu exclude sesizarea instanţelor de judecată. Adoptarea unei hotărâri de către Comisia paritară împiedică sesizarea instanţelor, iar dacă sesizarea a avut loc, judecata încetează.
Art. 10.
Suspendarea şi încetarea prezentului Contract Colectiv de Muncă are loc potrivit legii.
Art. 11.
Părţile contractante au dreptul să urmărească şi să verifice modul cum sunt respectate prevederile prezentului Contract Colectiv de Muncă.
Art. 12.
Conducerea societăţii, la cererea Sindicatul Reprezentativ, va pune la dispoziţia acestora, în scris, cu cel puţin 5 zile înaintea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă, informaţiile şi documentele necesare negocierii.
Art. 13.
Al.1. Interpretarea clauzelor prezentului Contract Colectiv de Muncă se face prin consens.
Al.2. Dacă nu se realizează consensul, clauza se interpretează conform regulilor de drept comun, iar dacă şi după aceasta există îndoială, se interpretează înţelesul cel mai favorabil salariaţilor.

Chimistii Uniti pe facebook

#48496 Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:40

#48495: Chimistii Uniti pe facebook - Chimistii Uniti pe facebook 

 

CAPITOLUL II. - ÎNCHEIEREA, EXECUTAREA, MODIFICAREA, SUSPENDAREA ŞI ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ

Art. 14.
Al.1. Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumită salariu.
Al.2. Clauzele Contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin prezentul Contract Colectiv de Muncă. Contractul individual de muncă va cuprinde şi clauzele prevăzute în Anexa nr.3, care se completează la negociere pentru fiecare salariat.
Al.3. Contractul Individual de Muncă se încheie pe perioadă nedeterminată.
Al.4. Prin excepţie, Contractul Individual de Muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de art. 82-87 din Codul Muncii.

Art. 15.
Al.1. Încheierea Contractului Individual de Muncă se face pe baza condiţiilor stabilite de lege, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului şi numai pe criteriul aptitudinilor, pregătirii şi competenţei profesionale.
Al.2. Angajarea este atributul exclusiv al Directorului General şi se face pe durată nedeterminată.
Al.3. Verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei care solicită angajarea se face, la alegerea angajatorului, prin una din modalitatile prezentate in continuare care pot fi alese in mod singular sau combinat: prezentarea CV-ului, interviu, concurs, examen, test psihologic, probă practică.
Al.4. Angajatorul se obligă să informeze salariaţii prin afişare la secţii şi servicii, posturile disponibile şi clauzele generale pe care intenţionează să le înscrie în Contractul Individual de Muncă, în termen de 10 zile de la apariţia lor.
Dacă după 10 zile lucrătoare de la afişare nu sunt ocupate prin redistribuire, interviuri, concurs sau examen de către salariaţii societăţii, acestea devin vacante şi se comunică Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea.
În cazul unor meserii şi funcţii deficitare în cadrul societăţii, termenele mai sus menţionate rămân la latitudinea Directorului General.
Al.5. Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.
Al.6. Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.
Al.7. Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
Al.8. Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.
Al.9. Anterior încheierii sau modificării Contractului Individual de Muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana care solicită angajarea ori, după caz, salariatul, cu privire la clauze esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
Al.10. Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnarii contractului individual de muncă sau a actului aditional , după caz.
Al.11. Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform Clasificării ocupaţiilor din România 2011 sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă;
n)durata perioadei de probă.

Al.12. Elementele din informarea prevăzută la alin. (11) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
Al.13. Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (11) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.
Al.14. În afara clauzelor esenţiale prevăzute la al.3 11, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
Al.15. Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a)clauza cu privire la formarea profesională;
b)clauza de neconcurenţă;
c)clauza de mobilitate;
d)clauza de confidenţialitate.
Al.16. La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
Al.17. Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
Al.18. Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor lunare salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Al.19. Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Al.20. Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
Al.21. Prevederile al. (20) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 56 lit. d), f), g), h) şi j) din Codul Muncii, ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Al.22. În cazul în care ocuparea unui post se face prin concurs, dacă un salariat şi o persoană din afara societăţii obţin aceleaşi rezultate, salariatul are prioritate la ocuparea postului.
Al.23. Directorul General al societăţii hotărăşte angajarea de personal numai după ce au fost epuizate toate posibilităţile de utilizare a personalului disponibil din unitate avand prioritate la reangajare fostii salariati, care au fost disponibilizati, fara concurs.

Art. 16.
Angajarea candidaţilor care au fost admiși la examen sau concurs se face de către Directorul General pe baza Contractului Individual de Muncă, semnat de ambele părţi.

 

Chimistii Uniti pe facebook

#48497 Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:42

#48496: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 

Art. 17.
Al.1. Foştii salariaţi ai societăţii care au fost pensionaţi ca urmare a pierderii temporare a capacităţii de muncă vor fi reangajaţi, după redobândirea capacităţii, la cerere, fără concurs sau examen
Al.2. Salariaţii societăţii care au fost concediaţi ca urmare a reducerii activităţii, vor fi angajaţi fără concurs, în limita posturilor vacante.
Al.3. Fac excepţie de la aliniatul 1), foştii salariaţi care au avut abateri disciplinare pe perioada angajării.

Art. 18.

Al.1. Înainte de angajare, candidatii vor prezenta fisa de aptitudine obtinuta in urma controlului medical la angajare, eliberata de medicul de medicina muncii, in conformitate cu legislatia in vigoare (HG Nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor), care va stabili pe răspunderea specialistilor că salariatul este apt pentru prestarea acelei munci prevăzută în Contractul Individual de Muncă.
Al.2. Fisa de aptitudine este obligatorie si în cazul trecerii în alt loc de muncă sau activitate, precum si în alte situatii prevăzute în Codul Muncii .La examinarea medicală cel care urmează a fi angajat este obligat să declare, pe propria rapundere, sub semnătură, bolile infecto-contagioase, epilepsie, boli psihice, tratament pentru boli psihice, diabet de care suferă, conform Legii securitătii si sănătătii în muncă nr. 319/2006, HG 1425/2006, HG 955/2010 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
Al.3. Examenul medical la angajarea în muncă, examenul medical de adaptare,
controlul medical periodic si examenul medical la reluarea muncii se efectueaza conform HG Nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor în baza unui Regulament întocmit de Policlinica OLTCHIM, conform prevederilor legale în vigoare, care va fi inclus la Anexa nr. 12 a prezentului contract.

Art. 19.
Pentru funcţiile de conducere, inclusiv funcţia de director, numirile pe post se fac de către Directorul General al societăţii, după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei în cauză, conform art. 15, al. 1.

Art. 20.
Al.1. La angajare se va întocmi pentru fiecare salariat un sistem de evidenţă care va cuprinde: cerere de angajare, copie legalizată după carnetul de muncă, copie legalizată referitoare la studii pentru calificarea cerută, certificat medical, şi alte acte cerute de lege pentru anumite funcţii. Angajatorul poate cere informaţii în legătură cu persoana care solicită angajarea sa de la foştii săi angajatori dar numai cu privire la funcţiile îndeplinite şi la durata angajării numai cu încuviinţarea prealabilă a celui în cauză.
Al.2. Pentru fiecare salariat, prin grija şefului ierarhic, se va întocmi fişa postului.
Art. 21.
Al.1. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la închiderea Contractul Individual de Muncă se stabileşte o singură perioadă de probă de 30 zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de 90 zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
Al.2. Pe durata executării unui Contract Individual de Muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
Al.3. Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase. Perioadele de probă menţionate la al. 1 se aplică şi personalului disponibilizat de societate, care a fost trimis în protecţie socială şi a întrerupt activitatea mai mult de un an, la schimbarea meseriei la cererea salariatului, precum şi pentru personalul cu handicap.Angajarea succesivă a mai mult de 3 persoane pe perioada de probă pentru acelaşi post este interzisă.
Al.4. În cazul muncitorilor necalificaţi perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
Al.5. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează la debutul lor în profesie pe o perioadă de probă de 6 luni.
Al.6. Pe perioada de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în prezentul Contractul Colectiv de Muncă, în Contractul Individual de Muncă.
Al.7. Pentru personalul cu studii superioare, care se încadreză prima oară sau personalul care debutează prima oara într-o funcţie care presupune studii superioare, se va întocmi un program concret de activitate care se vizează de către Directorul de direcţie/uzină/divizie şi se aprobă de către Directorul General al S.C. OLTCHIM S.A.
Al.8. Pentru personalul încadrat în timpul perioadei de probă şeful ierarhic va acorda calificative şi aprecieri lunare asupra comportamentului salariatului sub aspectul disciplinei la locul de muncă, calitatea lucrărilor executate, iniţiativa şi ataşamentul faţă de muncă care vor fi transmise prin grija şefilor de secţii sau servicii la Serviciul Resurse Umane, de care se va ţine cont la examen.
Al.9. La sfârşitul perioadei de probă, persoana respectivă va susţine un examen practic şi teoretic în faţa unei comisii de examinare stabilită prin decizia Directorului General al societăţii. În cazul în care persoana angajată pentru perioada de probă nu reuşeşte la examen, Contractul Individual de Muncă încetează de drept, fără nici o obligaţie din partea unităţii, cu excepţia situaţiei în care i se poate oferi, tot prin concurs, un post inferior.

Art. 22.
Al.1. Angajatorul se obligă să înfiinţeze Registru general de evidenţă a salariaţilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Al.2. Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau a altor acte normative, tipul contractului individual de muncă şi data încetării contractului individual de muncă.

Art. 23.
Al.1. Contractul Individual de Muncă se poate modifica în ceea ce priveşte felul muncii, durata contractului, locul muncii, condiţiile de muncă, salariul, timpul de muncă şi timpul de odihnă, prin acordul părţilor sau din iniţiativa unei părţi în cazurile prevăzute de lege.
Al.2. Locul muncii poate fi modificat unilateral de angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în Contractul Individual de Muncă.
Al.3. Pe durata delegării sau detaşării, salariatul îşi păstreză funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în Contractul Individual de Muncă.
Al.4. Detaşarea şi delegarea salariatului se face conform Codului Muncii.
Al.5. Refuzul salariatului de a fi folosit în alte activităţi atunci când necesităţile societăţii o impun sau de a schimba locul de muncă, conform calificării şi competenţei profesionale în condiţiile păstrării drepturilor salariale pe perioadă de 30 zile calendaristice atrage desfacerea Contractului Individual de Muncă. Decizia în acest sens o ia Directorul General al societăţi. Refuzul salariatului de a schimba locul de muncă, conform calificării şi competenţei profesionale, în baza deciziei Directorului General, cu acordarea drepturilor salariale specifice noului loc de muncă, atrage desfacerea contractului individual de muncă. Decizia în acest sens o ia Directorul General.Refuzul salariatului de a fi folosit la activităţile rezultate în urma analizei în comisia paritară: Patronat - Sindicatul Dreptate si Adevar, a documentaţiei în conformitate cu prevederile art.15, al.2 din Regulamentul de Salarizare, atrage după sine desfacerea Contractului Individual de Muncă. Decizia în acest sens o ia Directorul General al societăţii.
Al.6. Schimbarea definitivă a locului de muncă din iniţiativa S.C. OLTCHIM S.A., într-o altă localitate decât sediul S.C. OLTCHIM S.A., se realizează cu acordul salariatului.
Al.7. În situatia prevazuta la al.6), salariatul care acceptă, schimbarea definitivă a locului de muncă, va beneficia de o indemnizaţie de mutare echivalentă cu 8.000 lei la care se adaugă şi 5 zile libere plătite.
Al.8. Indemnizaţia de mutare acoperă costurile de transport pentru salariat/salariată şi familie, precum şi alte indemnizaţii aferente mutării.
Al.9. Salariaţii care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la al.”7” şi cărora ulterior le-a încetat Contractul Individual de Muncă din vina lor ori la cerere, înainte de împlinirea a 3 ani de la schimbarea locului de munca, vor restitui aceasta indemnizatie.
Al.10. Dacă schimbarea locului de muncă se face la cererea salariatului, acesta nu va mai beneficia de drepturile prevăzute.
Al.11. Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul muncii.

 

Chimistii Uniti pe facebook

#48498 Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:45

#48497: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 

Art. 24.
Al.1. Contractul Individual de Muncă se poate suspenda prin acordul părţilor, prin actul unilateral al uneia dintre părţi sau de drept.
Al.2. Suspendarea Contractul Individual de Muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.

Art. 25.
Contractul Individual de Muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
c) carantină;
d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;
e)exercitarea unei funcţii în cadrul unei autorităţi executive, legislative ori judecătoreşti, pe toată durata mandatului;
f) îndeplinirea unei funcţii de conducere salarizate în sindicat;
g) forţă majoră;
h) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de procedură penală;
i) în alte cazuri expres prevăzute de lege.


Art. 26.
Contractul Individual de Muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului de până la 1 an sau 2 ani, în funcţie de opţiunea salariatei/salariatului
b) concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
c) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani;
d) concediu paternal;
e) concediu pentru formare profesională;
f) exercitarea unor funcţii elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
g) participarea la grevă;
h) absenţe nemotivate (pentru 2 absenţe nemotivate în cursul unui an, la a treia absenţă se desface Contractul Individual de Muncă, conform prevederilor din Regulamentul de Ordine Interioară).

Art. 27.
Al.1. Contractul Individual de Muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice structurale sau similare;
e) pe durata detaşării.
În cazurile prevăzute la al.1., lit.a, b şi c, dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, prin hotărâre judecătorească definitivă, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

Art. 28.
Al.1. Pe durata întreruperii temporare a unor activităţi stabilite în conformitate cu Art. 15 din Regulamentul de salarizare, salariaţii care rămân la dispoziţia angajatorului, conform Art. 53 din Codul muncii, beneficiează de o indemnizaţie lunară de 90% din salariul de bază avut la data apariţiei situaţiei.

Art. 29.
Contractul Individual de Muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Art. 30.
Contractul Individual de Muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordurilor părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

Art. 31.
Al.1. Concedierea reprezintă încetarea Contractului Individual de Muncă din iniţiativa angajatorului.
Al.2. Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salaritului.

Art. 32.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin Contractul Individual de Muncă, Contractul Colectiv de Muncă aplicabil sau Regulamentul de Ordine Interioară, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală.
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să-şi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat sau este plus de schemă, din motive neimputabile acestuia şi refuză trecerea într-o altă activitate la nivelul unei munci calificate;
e) în condiţiile aplicării art.23 din prezentul Contract Colectiv de Muncă;
f) în condiţiile aplicării art.15 din Regulamentul de salarizare;
g) în cazul refuzului salariatului de a se prezenta la vizita medicală obligatorie după ce a fost anunţat în scris, a doua oară şi a luat la cunoştinţă pe bază de semnătură, asupra datei programării;
h) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiul de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii.
Art. 33.
Al.1. În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 32, lit. b)-g), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
Al.2. În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art.32 lit a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art.263-268 247-252 din Codul Muncii coroborat cu RI.
Al.3. Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.

Art. 34.
Al.1. Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de Codul Muncii Regulamentului Intern .
Al.2. Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art.32, lit.d poate fi posibilă numai după o prealabilă reevaluare a salariatului. Conducerea S.C. OLTCHIM S.A. şi Sindicatul Reprezentativ convin să elaboreze şi să aplice o procedură internă referitoare la reevaluarea salariatului/salariatei în cazul necorespunderii profesionale.

Art. 35.
Al.1. În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art.32, lit.c şi d, precum şi în cazul în care Contractul Individual de Muncă a încetat de drept în temeiul art.56., lit.f (Codul Muncii), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicina muncii.
Al.2. În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit al.1., acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
Al.3. Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor al.1., pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
Al.4. În cazul în care salariatul nu îşi manifestă expres consimţământul în termenul prevăzut la al.3., precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform al.2., angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

Art. 36.
Al.1. Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea Contractului Individual de Muncă, determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
Al.2. Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Art. 37.
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

 

Chimistii Uniti pe facebook

#48499 Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:47

#48498: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 

Art. 38.
În cazul concedierilor individuale şi colective, ale salariaţilor pe motive că nu sunt “apţi” din punct de vedere medical pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice locului de muncă sau în condiţiile art. 36, art. 37, art. 42 aceştia beneficiază de o indemnizaţie de concediere, după cum urmează:
a) începând cu 01.01.2017 se acordă o compensaţie în funcţie de vechimea in munca, astfel:
1. pentru vechime între 0 – 5 ani o sumă netă echivalentă cu 8 salarii medii brute existente în S.C. OLTCHIM S.A. la data concedierii;
2. pentru vechime între 5 - 15 ani o sumă netă echivalentă cu 16 salarii medii brute existente în S.C. OLTCHIM S.A. la data concedierii;
3. pentru vechime > 15 ani o sumă netă echivalentă cu 24 salarii medii brute existente în S.C. OLTCHIM S.A. la data concedierii.
Al.2. Salariaţii care se pensionează pentru invaliditate gr.I, II şi gr.III, care nu lucrează, vor primi o singură dată 3 salarii de bază plus spor vechime avute la data pensionării, cu excepţia celor pentru care s-a emis decizie de desfacere disciplinară a contractului individual de muncă, dar ale cărei efecte au fost suspendate potrivit dispoziţiilor legale.
Al.3. Prevederile de la al.1., pct. b se aplică şi salariaţilor din cadrul Diviziei Petrochimice în funcţie de vechimea în munca.
Al.4. În cazul când concedierea individuală sau colectivă a salariaţilor are loc ca urmare a privatizării S.C. OLTCHIM S.A., anterior privatizării se încheie un Acord Social între Sindicatul Dreptate si Adevar şi S.C. OLTCHIM S.A., care va include şi indemnizaţiile de concediere, care nu vor fi mai mici decât cele menţionate la al.1.

Art. 39.
Al.1. Persoanele concediate în condiţiile Art. 32 pct.c şi d, Art. 36 şi Art. 37, până la 31.12. 2011 beneficiază de dreptul la un preaviz de minim 20 zile lucrătoare.
Al.2. Începând cu 01.01.2017 persoanele concediate în condiţiile Art. 32 pct.c şi d, Art. 36 şi Art. 37, beneficiază de dreptul la un preaviz de minim 20 zile lucrătoare, iar salariaţii peste 45 de ani de unul de 30 de zile.
Al.3. Fac excepţie de la al.1 şi 2 persoanele concediate în temeiul Art. 32, lit.d, care se află în perioada de probă.
Al.4. În perioada preavizului, salariatul are dreptul, la cerere, la 11 zile lucrătoare pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi alte drepturi de muncă.
Al.5. Începând cu 01.01.2017 salariatul are dreptul, la cerere, la 11 zile lucrătoare, respectiv 15 zile, pentru salariaţii peste 45 de ani, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi alte drepturi de muncă.
Al.6. În cazul în care persoanei în cauză nu i se acordă preavizul prevăzut la al.1 şi al. 2, pe lângă drepturile de la Art. 38, al. 1. acesta mai primeşte o indemnizaţie egală cu două salarii medii brute existente în S.C. OLTCHIM la data desfacerii Contractului Individual de Muncă.

Art. 40.
Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concediere;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritate, conform art.43, al.2 şi al.3;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 35.

Art. 41.
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.

Art. 42.
Al.1. În cazul în care angajatorul intentionează să efectueze concedieri colective, acesta are obligaţia de a iniţia, în timp util şi în scopul ajungerii la o înţelegere, în condiţiile prevăzute de lege, consultări cu Sindicatul Dreptate si Adevar, cu privire cel puţin la:
a) metodele şi mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariaţi care vor fi concediaţi;
b) atenuarea consecinţelor concedierii prin recurgerea la măsuri sociale care vizează, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaţilor concediaţi.
Al.2. În perioada în care au loc consultări, potrivit alin. (1), pentru a permite Sindicatului Dreptate si Adevar să formuleze propuneri în timp util, angajatorul are obligaţia sa îi furnizeze toate informaţiile relevante şi să îi notifice, în scris, următoarele:
a) numărul total şi categoriile de salariaţi;
b) motivele care determină concedierea preconizată;
c) numărul şi categoriile de salariaţi care vor fi afectaţi de concediere;
d) criteriile avute în vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
f) măsurile pentru atenuarea consecinţelor concedierii si compensaţiile ce urmează sa fie acordate salariaţilor concediaţi, conform dispoziţiilor legale şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
g) data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile;
h) termenul înăuntrul căruia Sindicatul Dreptate si Adevar poate face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.

Al.3. Angajatorul are obligaţia să comunice o copie a notificării la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea si Agenţiei Teritoriale de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea la aceeaşi dată la care a comunicat-o Sindicatului Dreptate si Adevar.
Al.4. Sindicatul Dreptate si Adevar propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
Al.5. Directorul General al S.C. OLTCHIM S.A. va stabili în termen de 15 zile de la primirea obiecţiilor şi propunerilor Sindicatului Dreptate si Adevar, data întrunirii Comisiei paritare: Patronat-Sindicatul Dreptate si Adevar .
Al.6. Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor al.3, în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.
Al.7.
(a) În situaţia în care, ulterior consultărilor cu Sindicatul Dreptate si Adevar, conform al.1 - 4, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţIa de a notifica în scris la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agentia Teritorială de Ocupare a Forţei de Munca, cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
(b) Notificarea prevazută la pct.(a) trebuie să cuprindă toate informaţiile relevante cu privire la intenţia de concediere colectivă şi rezultatele consultărilor cu Sindicatul Dreptate si Adevar , în special motivele concedierilor, numărul total al salariaţilor, numărul salariaţilor afectati de concediere şi data de la care sau perioada în care vor avea loc aceste concedieri.
(c) Angajatorul are obligaţia să comunice o copie a notificării prevăzute la pct.(a) Sindicatului, la aceeaşi dată la care a comunicat-o Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Agenţiei Teritoriale de Ocupare a Forţei de Muncă.
(d) Sindicatul Dreptate si Adevar poate transmite eventuale puncte de vedere Inspectoratului Teritorial de Muncă.
(e) La solicitarea motivată a oricăreia dintre părţi, Inspectoratul Teritorial de Muncă cu avizul Agenţiei Teritoriale de Ocupare a Forţei de Muncă poate dispune reducerea perioadei prevăzute la pct.(a), fără a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.
Al.8. În cazul în care măsura de concediere afectează un salariat care a urmat o formă de calificare, având încheiat un act adiţional la Contractul Individual de Muncă, administraţia nu-i va solicita despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată.
Al.9.
a) Angajatorul, în cazul concedierii colective, nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 12 luni de la data concedierii acestora.
b) În situaţia în care în această perioada se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
c) Salariaţii au la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data comunicării angajatorului, prevăzuta la pct.b., pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.
d) în situaţia în care salariaţii care au dreptul de a fi reangajaţi potrivit pct.b nu îşi manifestă în scris consimţământul prevăzut la pct.c sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi încadrări pe locurile de muncă rămase vacante.
Al.10. Dacă S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea îşi reia sau extinde activitatea într-o perioada de 12 luni de la luarea măsurilor de desfacere a contractelor de muncă are obligaţia să încunoştiinţeze Sindicatul Dreptate si Adevar despre aceasta, în scris şi să facă publică măsura şi în presa locală. Societatea va reangaja cu prioritate salariaţii cărora li s-a desfăcut Contractul Individual de Muncă pentru motivele prevăzute mai sus, care au pregătirea necesară pentru ocuparea posturilor vacante şi care s-au prezentat în termen de 15 zile de la data publicării anunţurilor.

 

Chimistii Uniti pe facebook

#48500 Re: Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:49

#48499: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 Art. 43. 

Al.1. Este interzisă concedierea salariatilor:
a. pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenentă natională, rasă, culoare, etnie, religie, optiune politică, origine socială, handicap, situatie sau responsabilitate familială, apartenentă ori activitate sindicală;
b. pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la grevă si a drepturilor sindicale.
Al.2. La aplicarea reducerii de personal, după ocuparea posturilor vacante, se va avea în vedere competenţa profesională şi va afecta în ordine:
a)persoanele care au firme private;
b)salariaţii care cumulează două sau mai multe funcţii în societăţi comerciale diferite şi a celor care cumulează pensia cu salariul;
c)persoana care îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
d)persoana care îndeplineşte condiţiile de pensionare la cerere, conform reglementărilor legale - privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
e)salariaţii care au cel puţin 2 abateri (sancţiuni) disciplinare în ultimele 12 luni.
Cazurile de la a) : e) se vor analiza în Comisia Paritară: Patronat – Sindicatul Dreptate si Adevar.
Al.3. Totodată, se vor avea în vedere următoare criterii:
a. dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în societate, se desface Contractul Individual de Muncă soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface Contractul Individual de Muncă al unei persoane care ocupă un post neafectat de reducere. La luarea acestei măsuri, vor fi consultaţi cei doi soţi, ţinându-se cont şi de opţiunile acestora;
b. măsura să afecteze mai întâi persoanele care nu au copii sau alte persoane în întreţinere;
c. măsura să afecteze în ultimul rând femeile şi bărbaţii singuri care au în îngrijire copii sau alte persoane în întreţinere, sunt unici întreţinători de familie, precum şi salariaţii, bărbaţi sau femei care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
Al.4. Începând cu 01.01.2017 nu se pot desface din iniţiativa angajatorului contractele Individuale de muncă ale salariaţilor pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, celor care au mai puţin de 3 ani până la pensionarea la limită de vârstă.
Al.5. În cazul când salariatul protejat în baza al. 4. îşi dă acordul pentru renunţarea la această protecţie, acesta va beneficia, în cazul concedierii pe motive care nu ţin de persoana lui, de indemnizaţia prevăzută la art. 38, al.1. cât şi de prevederile art. 104.

Art. 44.
Al.1. Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a. pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b. pe durata concediului pentru carantină;
c. pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d. pe durata concediului de maternitate;
e. pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f. pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g. pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
h. pe durata efectuării concediului de odihnă;
Al.2. Prevederile al.1 nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii
Art. 45.
Al.1. Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
Al.2. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
Al.3. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Al.4. Termenul de preaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere
Al.5. Pe durata preavizului, Contractul Individual de Muncă continuă să îşi producă toate efectele.
Al.6. În situaţia în care în perioada de preaviz Contractul Individual de Muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Al.7. Contractul Individual de Muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
Al.8. Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile prin Contractul Individual de Muncă.

Art. 46.
Al.1. Persoana care, cu rea credinţă a determinat aplicarea măsurii desfacerii Contractului Individual de Muncă, răspunde material, disciplinar şi după caz, penal.
Al.2. Persoana vinovată de neexecutarea hotărârii judecătoreşti, răspunde faţă de societate pentru plata despăgubirii pe timpul de la pronunţarea hotărârii şi pănă la executarea efectivă a acesteia.