Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Reintors de la Moscova, „generalul” Constantin Roibu vrea din nou in fruntea Oltchim

/ #46901 Re: Reintors de la Moscova, „generalul” Constantin Roibu vrea din nou in fruntea Oltchim

2016-05-19 11:45

#46900: Reintors de la Moscova, „generalul” Constantin Roibu vrea din nou in fruntea Oltchim - Reintors de la Moscova, „generalul” Constantin Roibu vrea din nou in fruntea Oltchim 

 Referitor la aceste relatii preferentiale manageriate de echipa lui Constantin Roibu exista suspiciuni privind substratul unei relatii privilegiate a fostului manager general cu firma BETAPOL din Italia, cea care detinea exclusivitatea desfacerii produselor Oltchim pe piata italiana si le comercializa sub o marca proprie (Betol). Suspiciunile vin de la o afirmatie pe care a facut-o un reprezentant al firmei italiene, conform careia “periodic au fost transferate sume importante de bani catre persoanele din conducerea combinatului (deci nu catre societate!) pentru a mentine colaborarea”.

De asemenea, anumite relatii comerciale privilegiate au continuat dupa demisia lui Roibu si sunt si azi in vigoare. Spre exemplu relatia cu SC Bulrom Gas Impex SRL Bucuresti, firma de care, prin contractele semnate anterior de Constantin Roibu a ajuns sa depinda aprovizionarea cu propilena a Oltchim. De altfel, conform unei surse din combinat, in baza contractelor de ipoteca incheiate de directorul general – pe atunci – Constantin Roibu, Bulrom Gas a devenit proprietarul unor importante active ale Oltchim, cum ar fi instalatia de producere si ardere a varului precum si cateva zeci de vagoane cisterna, in timp ce combinatul a ajuns in situatia sa cumpere var. Aceeasi sursa sustine ca fostul manager ar fi chiar cel care ar fi convins firma din Bucuresti sa demareze actiuni in instanta pentru recuperarea debitelor prin executarea garantiilor imobiliare, probabil in scopul de a crea dificultati noii echipe manageriale.

Tot legat de acest aspect, trebuie amintit si ca fostul manager a constituit ipoteci in favoarea altor firme apropiate precumCalvi Trade Limited din Cipru sauPOLCHEM  din Liechtenstein, pe aproape toate activele combinatului, astfel că OLTCHIM, ale carui capitaluri proprii au fost negative multa vreme, a ajuns sa fie considerată o societate nebancabilă.

Prospera firmă vâlceană Protectchim, mentionata deja mai sus si condusă efectiv de ceva timp de Constantin ROIBU  a câştigat licitaţii în lanţ pentru execuţia unor lucrări, bine evaluate, cu finanţare  europeană, al cărui beneficiar a fost si este Consiliul Judeţean Vâlcea. În acea perioadă preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea era un fost subordonat (dr. inginer în ştiinţe agricole) al domnului ROIBU.

O alta sursa din interiorul combinatului sustine ca “pentru a finanta activitatea Oltchim, aflat într-o situaţie financiară critică, actuala conducere a intenţionat să vândă unul dintre active, secţiaRAMPLAST, numai ca vanzarea nu s-a mai realizat din cauza opoziţiei unor creditori, fiind identificată şi pusă în practică soluţia închirierii RAMPLAST către o firmă din Galaţi, Dynamic Selling Grup (aceeaşi care dorea să cumpere secţia respectivă)”. Interesant este ca Eli Catrina, mama celui de-al doilea fiu al lui Constantin Roibu, a fost asociată la firma din Galaţi până în luna februarie 2013, iar după câteva luni a luat fiinţă o altă firmă, tot în Galaţi, la care Eli este asociată cu ceilalţi acţionari de la firma Dynamic, ceea ce demonstreaza ca Roibu inca mai trage foloase din relatia cu Oltchim. Desigur, acest lucru este cauzat si de faptul ca parte din echipa manageriala a lui Constantin Roibu a ramas pe functii de conducere in cadrul combinatului, printre ei fiind Victor Avram (director general adjunct), Alin Smeu (director economic), Mihai Talpasanu (director de productie),Florinela Gheorghita, sotia unui magistrat valcean este sef Oficiu Juridic si Dan Moldovan (sef serviciu vanzari). Pe de alta parte, sustinerea de care se bucura din partea unor actuali angajati ai combinatului este cauzata si de faptul, consemnat deja in Raportul de insolventa din 2013, ca fostul manager a marit nejustificat salariile angajatilor cu aproximativ 40% in conditiile in care societatea inregistra pierderi nete anuale de peste 200 milioane RON.

Exista chiar suspiciuni conform carorabani folositi din asa-zise surse externe pentru finantarea combinatului ar fi chiar ai lui Roibu sau ai unor „amici” de-ai lui. Este cazul finantarilor obtinute de la MFC Commodities GMBH din Austria si Tricon Energy Ltd Houston din SUA. Scopul acestor presupuse false finantari externe ar fi indatorarea combinatului catre cele doua societati pana la un nivel care sa-i poata permita lui Roibu ca, in situatia falimentului sau a blocajului financiar al Oltchim, sa cumpere pachetul majoritar de actiuni in conditiile in care, conform estimarilor unor apropiati ai sai, el ar controla deja un sfert din datoriile combinatului.

Cu toate acestea, Roibu doreste sa revina la conducerea Oltchim. Organizeaza sedinte clandestine cu cei alaturi de care a devalizat societatea, sedinte in care ameninta voalat ca in cazul care ar fi tras, cumva, la raspundere, pe multi ii va trage dupa el: „dacă dai în ROIBU e ca şi cum ai da cu „rahat” într-un ventilator” – spune „generalul” de la Oltchim

Actiunile din instanta impotriva lui Roibu au ramas fara ecou, iar fostul manager n-a fost inca deranjat de autoritati. Institutiile statului pagubit de „generalul” Roibu nu se grabesc sa recupereze sutele de milioane de euro disparute in gaura neagra numita Oltchim.

La inceputul anului, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, anunta ca a cerut echipei manageriale conduse de Roibudespagubiri de 500 milioane de europentru jaful de la Oltchim, ca a facut demersuri inclusiv la DNA si DIICOT, dar ca pana acum nu s-a miscat nimic, nici macar in sensul recuperarii imensului prejudiciu adus de combinatului de echipa lui Roibu.

Va veni un moment cand această pierdere va putea fi recuperata de la fosta conducere. Din punct de vedere al responsabilitatii penale, din 2013 am facut mai multe demersuri, dintre care o documentatie la DNA si alte două plângeri penale, una la Parchetul de la Râmnicu Vâlcea şi una la DIICOT, toate ţinand de bancruta frauduloasa. Pana acum nici macar nu am fost chemati o singura data la audieri„, a declarat Gheorghe Piperea in ianuarie 2016.

Ramane de vazut daca praduitorul roib din Valcea va intra si el, cu folos, in malaxorul justitiei.

Dan Badea

  http://presadeinvestigatii.ro/