Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #44687 Oltchim – FATA SI REVERSUL | Partea 2 | Asa a fost atunci ... asa este acum. Nimic nu s-a schimbat!

2015-10-31 19:41

Oltchim – FATA SI REVERSUL | Partea 2.
Preluare articol scris de Lucian Ion Marin - http://stareanatiunii.com/oltchim-fata-si-reversul

Dar pe noi, pe angajati, nu ne apara nimeni?


Gheorghe se trezi sus. Pe instalatie. Era frig si noapte. Si el era singur cu gandurile lui.

Pe platforma nu mai exista unitate !, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Valcea (Persu- PSD), si-a amintit brusc ca a citit tot in presa, sau a vazut la televiziunea locala, nu era sigur unde, dar, totusi, undeva, afirmatia asta. Au intrat si astia in joc, se gandi.

Nu au kurajul sa se ia de guler cu cei din Guvernul condus de prim ministrul Ponta. Se folosesc de partidele neparlamentare din oras: PAS, PNT-CD, PRM, pentru a organiza un protest, asa auzise, pentru sustinerea platformei chimice. Au facut un Apel, l-au postat pe internet si au infiintat un Comitet pentru Salvarea Oltchimului.”

Dar, ce sanse au?

Toti oamenii sunt in confuzie, ii ineaca, sunt indiferenti, speriati ca isi vor pierde locul de munca, atat pe platforma , cat si in oras. Toti sunt preocupati, absorbiti in propria lor supravietuire, intr-un judet care pare ca se darama. Toate industriile care mai sunt, care au mai rezistat crizei, sunt legate ombilical de Oltchim. Daca Oltchimul se lichideaza in perioada urmatoare, vom deveni, judetul Valcea, Polul de Saracie Numarul 1. Al Romaniei.

Zeci de mii de oameni, se spune, vor ramane pe drumuri. Nici un fel de alternativa economica serioasa nu a fost pusa in practica intr-un sfert de veac in acest judet. Cu ce s-au ocupat conducatorii nostrii dragi in tot acest timp? Doar cu afacerile cu Statul, cu profitul propriilor lor firme, personale, cu sustinerea hackerilor, spun destule voci, a mafiilor cazinourilor, unde banii se spala in valuri, a prostitutiei pentru turisti, a drogurilor, etc.

II – Sus pe  instalatie, deasupra  cerul si ora intunericului fatala

A ajuns sus pe Electroliza 4. In punctul cel mai inalt. Era parca suspendat in bezna. Se uita la aparate. Verifica parametrii cu atentie. Este destul de frig; ziua este cald, dar noaptea …. In ciuda declaratiilor liberalilor valceni, care sunt foarte optimiste (ministrul Economiei este de la PNL) in 2014, in luna iunie se va face o privatizare strategica reusita (Sa dea Dumnezeu!).

Dar cum  vor rezista  angajatii pana la anul viitor in iunie?

Cine le va imprumuta capitalul de lucru, care banca?  Cand se va termina insolventa si cum? Salariile? Se aude ca Piperea, administratorul juridic, intentioneaza sa mai disponibilizeze inca 800 de angajati??? Cine raspunde la aceste intrebari? Cine mai spune,  astazi, adevarul?

Toate promisiunile astea nu mai valoreaza nimic

Ne-au mintit de prea multe ori, se gandi cu amaraciune Gheorghe? Era ora trei si ceva.  Intunericul  parca il patrundea pana in vene !

Gheorghe indrazni sa priveasca cerul. Bezna.  Undeva, rasfirate,  cateva stele pe firmament.  Dar cerul este in mare parte acoperit. Poate maine va ploua? Se gandeste: Pe alte planete, undeva in cosmos, se produc  substante asemanatoare cu cele pe care le produce Oltchim? Otrava kurata! Sferele de clor sunt pline. In orice clipa se poate intampla ceva !

Din cauza asta se zvonea ca pentru Combinatul Oltchim sunt interese mari. Ca nu oricine poate sa-l cumpere! Dar asta , acum, nici nu mai conteaza! Lupta dintre nemti, rusi - o firma care este practic - Statul RUS, americanii, despre care spunea liderul de la Victoria, cu trombonul sau: nu vor ceda nici ei pozitia lor strategica!, o firma romaneasca sprijinita de un fond de investitii total gri si, mai nou, chinezii, spune acelasi lider de sindicat, angajat la Fanfara  Guvernului. Acum, toate aceste zvonuri – informatii, sunt doar povesti, povesti bune de spus la presa locala.