Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S-a lansat protestul " Salvați OLTCHIM și ARPECHIM!"

/ #62 S-a lansat protestul " Salvați OLTCHIM și ARPECHIM!"

2015-08-14 09:22

S-a lansat protestul " Salvați OLTCHIM și ARPECHIM!"

Sep 05, 2012

APEL. Sindicatul Liber al combinatului vâlcean a lansat un apel intitulat " Salvați OLTCHIM și ARPECHIM!" , prin care solicită păstrarea locu_rilor de muncă prin reluarea funcționării Oltchim în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim Pitești, dar și un proces corect și real de privatizare. Societatea are 3.400 salariați care asigură funcționarea în condiții de siguranță și eficiență a instalațiilor, și alte 7.000 de locu_ri de muncă din societăți care asigură: energie, utilități, materii prime, service, etc. din județele Vâlcea și Argeș, ce depind de funcționarea SC OLTCHIM.

 Încă de la începutul protestului lor, sindicaliștii amintesc faptul că OLTCHIM este o societate cu capital majoritar de stat și că a fost concepută de la înființare (din 1996) să funcționeze în sistem integrat cu Petrochimia și Rafinăria Arpechim Pitești, care asigurau materiile prime de bază: etilena și propilena pentru 70% din capacitatea de producție. Combinatul vâlcean realizează 65% la din producția industrială a județului Vâlcea și exportă 80% din producția finită. " SC OLTCHIM s-a modernizat și s-a retehnologizat, ajungând să realizeze în 2008 o cifră de afaceri de 528 milioane euro, față de 92 milioane dolari cât a realizat în 1992. Instalațiile SC OLTCHIM sunt de înaltă performanță și sunt exploatate de salariați foarte bine pregătiți profesional, fapt ce a determinat ca în perioada 2004 "2006 să realizeze profit. Indecizia acționarului majoritar MECMA a determinat ca SC OLTCHIM să se decapitalizeze, datorită refuzului în 2007 de a majora capitalul social prin conversia creanței AVAS în acțiuni, iar în 12.08.2008 nu a luat atitudine când SC PETROM SA a decis să închidă definitiv Petrochimia Arpechim Pitești și astfel SC OLTCHIM, de peste 3 ani și 9 luni nu mai are asigurate materiile prime de bază: etilena și propilena, funcționând la 30% din capacitatea de producție în condiții nerentabile. În perioada 12.11.2008 și până în prezent s-au făcut eforturi și sacrificii din partea salariaților, Sindicatului Liber Oltchim și conducerii SC OLTCHIM, solicitând, în baza studiilor firmelor de specialitate, să se reia funcționarea în sistem integrat cu Petrochimia și Rafinăria Arpechim Pitești" , se arată în protest.

Păstrarea locu_rilor de muncă

Cu toate că societatea, mai spun sindicaliștii, a reușit preluarea Arpechim cu cei 493 salariați nu a fost pus în funcțiune sistemul integrat Oltchim "Rafinărie Arpechim. " Situația socială se înrăutățește zilnic deoarece: drepturile salariale aferente lunilor iunie și iulie 2012 nu s-au acordat; există permanent teama pierderii locu_rilor de muncă determinată de privatizare ineficientă sau de posibila lichidare a societății în cazul ratării privatizării; salariații nu înțeleg de ce MECMA, în calitate de acționar majoritar nu aplică deciziile primului ministru Victor Ponta stabilite la întâlnirea din 19.07.2012 și transmise prin canalele mass-media; SC ELECTRICA FURNIZARE livrează energie electrică la un consum de 50MWh și nu la necesarul de 110KWh, amenințând cu debranșarea. Sindicatul Liber Oltchim solicită de urgență factorilor responsabili din județele Vâlcea și Argeș să intervină din nou la prim-ministrul Victor Ponta pentru a efectua o vizită la SC OLTCHIM în vederea analizării la fața locului a problemelor și a decide ferm strategia de funcționare și privatizare, astfel încât să se detensioneze starea socială existentă" , mai scriu sindicaliștii în protestul lor.

voceavalcii.ro