Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #39609 (I) Mai multi creditori au solicitat declansarea procedurii falimentului la combinatul Oltchim!

2015-06-08 16:41

Mai multi creditori au solicitat declansarea procedurii falimentului la combinatul Oltchim

http://www.impactreal.ro/Economie/
Data publicarii: 07-06-15

La şedinţa în care Tribunalul Vâlcea a aprobat planul de reorganizare.

La sfârşitul lunii mai, consorţiul de administratori judiciari ai societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea - Rominsolv SPRL şi BDO Business Restucturing SPRL - a dat publicităţii motivarea completă a Sentinţei nr. 892/ 22 aprilie 2015, pronunţată în dosarul de insolvenţă nr. 887/90/2013, aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, prin care a fost confirmat planul de reorganizare al debitoarei SC Oltchim SA, propus de consorţiul de administratori judiciari. În cadrul şedinţei de la Tribunalul Vâlcea, apărătoarea salariaţilor de la SC Oltchim SA a atras atenţia instanţei că reprezentanţii consorţiului de administratori judiciari nu au răspuns concret solicitărilor formulate de salariaţii debitoarei, aşa cum au fost consemnate prin încheierea din data de 25 martie 2015, în sensul de a preciza care este modalitatea şi termenul de plată al drepturilor salariale, ci au dat un răspuns evaziv.

Instanţa a constatat că, prin răspunsul dat la data de 14 aprilie 2015 de consorţiul de administratori judiciari, aceştia au răspuns celor solicitate, raportat la dispoziţiile din Legea nr. 85/2006, iar referitor la nemulţumirile exprimate de apărătoarea foştilor salariaţi, acestea urmează să fie avute în vedere cu prilejul confirmării planului de reorganizare.

În aceste condiţii, Tribunalul Vâlcea a confirmat oficial planul de reorganizare judiciară a debitoarei SC Oltchim SA, propus de consorţiul Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, votat în şedinţa Adunării creditorilor din data de 9 martie 2015. De asemenea, a stabilit termen pentru depunerea raportului trimestrial prevăzut de dispoziţiile din Legea nr. 85/2006, la data de 23 septembrie 2015.

S-a cerut ca viabilitatea planului să intre în atenţia unui alt administrator

În privinţa viabilităţii planului de reorganizare, administratorii SC Oltchim SA au precizat la Tribunalul Vâlcea că rezultatele economico-financiare înregistrate de combinat în primul trimestru al anului 2015 confirmă faptul că societatea, ca urmare a măsurilor implementate după intrarea în procedura insolvenţei, a ajuns la situaţia în care lună de lună înregistrează rezultat operaţional pozitiv, respectiv un indicator EBITDA pozitiv. În plus, s-au înregistrat creşteri lunare, ajungându-se de la o medie lunară a EBITDA de 300.000 de euro în trimestrul al patrulea al anului 2014, la o medie de peste 1 milion de euro în primul trimestru din 2015. De asemenea, cifra de afaceri a crescut cu 11 milioane de euro (respectiv 37%) faţă de trimestrul I 2014 şi cu 23 de milioane de euro (respectiv 219%) faţă de trimestrul I 2013. Pierderea totală s-a redus în acelaşi timp cu 18,7 milioane de euro în 2 ani, iar EBITDA s-a îmbunătăţit cu 13 milioane de euro. Rezultatele obţinute de SC Oltchim SA de la data intrării în insolvenţă au condus şi la o stabilitate în relaţia cu salariaţii. Mai mult, începând cu luna aprilie 2014, societatea nu mai înregistrează datorii restante la plata tichetelor de masă acordate salariaţilor.

În perioada februarie-aprilie 2015 a fost achitată suma de 826.700 de lei din salariile compensatorii persoanelor disponibilizate, iar în luna mai a fost achitată încă o tranşă, în sumă totală de 460.000 de lei.

Începând cu luna octombrie 2014, plăţile efectuate de debitoare către CET Govora acoperă integral contravaloarea energiei electrice şi a consumului de abur industrial, urmând ca, în perioada martie-iulie 2015, plăţile lunare să crească la 15 milioane de lei, acoperindu-se inclusiv valoarea certificatelor verzi. În ceea ce priveşte datoriile faţă de bugetul de stat, acestea se achită prin compensare cu TVA negativ de plată, respectiv TVA de recuperat de la bugetul de stat înregistrat lunar de societate. Comparativ cu data de 30 iunie 2013, datoriile la bugetul de stat s-au redus cu 12,2 milioane de lei. Reprezentanţii SC Electrica Furnizare SA au depus la dosar o cerere completatoare, prin care solicită instanţei respingerea planului de reorganizare a debitoarei, având în vedere atât motivele expuse pe larg prin cererea depusă la dosarul cauzei la termenul din data de 25 martie 2015, precum şi motivele expuse oral. De asemenea, au solicitat ca viabilitatea planului de reorganizare să fie supusă atenţiei şi unui alt administrator judiciar, independent. Precizează că, deşi, în caz de valorificare a bunului care face obiectul garanţiei, aceasta şi-ar satisface în totalitate creanţa (potrivit raportului de evaluare efectuat la cererea debitoarei), sau cel puţin jumătate din valoarea creanţei (conform evaluării efectuate în prezentul dosar), prin programul de plăţi creanţa acesteia este defavorizată, fiind prevăzut a fi achitată în procent de 70% din valoarea sa totală, ca urmare a modalităţii de întocmire a tabelului definitiv şi a planului de reorganizare. Astfel, toate creanţele garantate ar urma să primească până la 70% din valoarea înscrisă în tabelul definitiv, din mai puţin de 50% din valoarea creanţei admise în tabelul preliminar. În concluzie, arată că societatea creditoare ar urma să primească, în caz de reorganizare, o sumă cu mult diminuată, faţă de ipoteza falimentului debitoarei. Prin urmare, în timp ce salariaţii vor primi 100% din creanţe, creditoarea SC Electrica Furnizare SA va primi numai o proporţie de cel mult 35%.