Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Conducerea CET Govora, tranzacţii suspecte în gaşcă

/ #36701 Conducerea CET Govora, tranzacţii suspecte în gaşcă

2015-04-25 19:58

Cum centrează directorii şi cum dau cu capul între CET şi Vilcet Energy SRL

Obişnuită să nu fie întrebată decât de sănătate, conducerea CET Govora a derulat de-a lungul anilor afaceri cu mari semne de întrebare. Una dintre acestea este „Vilcet Energy”, un SRL cu iz de conflict de interese ce se poate lăsa cu urmări penale şi prin care s-au desfăşurat ilegalităţi depistate de Curtea de Conturi.

de Marielena Popa

Un proiect mort, dar frumos

Aşadar, în anul 2010 este creată SC Vilcet Energy SRL Râmnicu Vâlcea, al cărei principal acţionar este SC CET Govora SA. Scopul declarat: „producerea de energie electrică şi termică”. Mai pe româneşte, prin SC Vilcet Energy urma să construiască „o centrală electrică pe gaze naturale care să asigure necesarul de energie termică sub formă de abur de 35 bar, 13 bar şi 6 bar, necesar pentru alimentarea consumatorilor industriali SC US Govora Ciech SA şi SC OLTCHIM SA din Ramnicu Vâlcea”, potrivit portalului CET Govora. Centrala trebuia să fie realizată, în perioada 2010-2012, cu o durată de viaţă de 20 ani de la data punerii ei în funcţiune, iar valoarea proiectului a fost estimată la 80 milioane euro. Dar principalul consumator, SC Oltchim SA, intră în insolvenţă, iar proiectul este abandonat şi din lipsa banilor. „A fost un proiect care avea drept scop asigurarea parţială a necesarului de energie termică şi creşterea capacităţii electrice a CET. Acum este cumva blocat, firma Vilcet a fost închisă din câte ştiu. Studiul de fezabilitate a fost aprobat şi proiectul inclus în planul naţional de investiţie în domeniul energiei. Păcat, era un proiect bun. Din lipsă de finanţare, nu putem să îl punem în practică. În plus, cine ar fi bănuit că la Oltchim vor apărea atâtea probleme?”, a declarat pentru Indiscret în Oltenia Ion Stoian, director tehnic producţie.

 

Aceiaşi şefi şi la CET, şi la Vilcet

Organigrama de conducere a SC Vilcet Energy este aproape la indigo celei de la CET Govora: Mihai Bălan, administrator, director general, Constantin Lăpădat, director economic, Ludovic Zelici, director mediu calitate, Dan Ilinca, contabil etc. Aşadar, CET Govora înfiinţează un SRL care este principal şi unic acţionar, şi pe care îl conduc şi administrează aceiaşi şefi. Expresia „ei centrează, ei dau cu capul” se pliază perfect pe această situaţie. Proiectul pentru centrala electrică a murit aproape din faşă, dar ingineriile financiare dintre CET şi Vilcet s-au derulat timp de mai mulţi ani.

 

Curtea de Conturi: „Vilcet a făcut cheltuieli pentru activităţi care nu au legătură cu scopul înfiinţării”

Două rapoarte ale Curţii de Conturi, din 2013 şi 2014, relevă această stare de fapt, dar şi modul defectuos de funcţionare a Vilcet Energy. Raportul din anul 2013 menţionează Vilcet la capitolul: „Efectuarea de cheltuieli pentru activităţi care nu au legătură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute în actele normative de înfiinţare”. În raport se mai menţionează «achitarea unor servicii de proiectare fără legătură cu activitatea proprie a entităţii, prejudiciul fiind estimat la 144 mii lei, înregistrarea eronată în contul 411 „Clienţi” a sumelor reprezentând creanţe neîncasate de la CET Govora, fără a fi utilizat contul 451 „Decontări între entităţile afiliate”; majorarea nejustificată a valorii investiţiei „Centrală electrică de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaze naturale”, cu suma de 99.000 de lei, prin înregistrarea în contul 231 „Imobilizări corporale în curs” a amortizării unor imobilizări corporale şi necorporale deţinute de entitate şi utilizate pentru activitatea curentă”. Conform aceluiaşi raport, “nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă bunuri (aparatură, birotică) reprezentând mijloace fixe şi obiecte de inventar primite cu titlu gratuit; nu au fost înregistrate în evidenţa tehnic-operativă materiale de natura obiectelor de inventar (mobilier) în sumă estimată la 9.000 de lei, exclusiv TVA; nu au fost constituite unele structuri cu atribuţii de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică cu privire la implementarea sau dezvoltarea sistemului de control intern sau managerial. În plus, nu au fost prezentate documente din care să rezulte că, în cadrul SC Vilcet Energy SRL, a fost organizată activitatea de control financiar de gestiune”. Căpşuna pe tort a fost pusă însă de o informaţie apărută în Săptămâna în Oltenia, potrivit căreia “1,5 milioane de lei noi, acordate «împrumut» de către CET Vilcet Energy SRL, au dispărut pur şi simplu din contabilitate”.

 

Nicio menţiune în declaraţiile de avere = infracţiune

În mod ciudat şi incontestabil, ilegal, majoritatea celor care au condus Vilcet Enery nu şi-au trecut în declaraţiile de avere şi de interese funcţiile deţinute şi veniturile obţinute; cu două excepţii, «firave» . Astfel, Ilinca Daniel menţionează doar în declaraţia de avere din 2012 că este economist la SC Vilcet Energy, cu un venit anual de 1.800 lei , iar Lavinia Cocleţ tot în declaraţia de avere din 2012 consemnează un venit de 1.800 lei de la acest SRL. Pe portalul CET Govora nu apar declaraţiile de avere şi interese din anii 2010-2011, deci exact din perioada în care SC Vilcet Energy SRL lua avânt, conform datelor financiare aflate pe internet. Potrivit reglementărilor legale, depunerea, cu intenţie, a unei declaraţii de avere sau de interese care nu corespund adevărului, constituie infracţiune de fals în declaraţii de avere şi se pedepseşte conform Codului Penal.

 

Secretarul CJ Vâlcea: “Posibil conflict de interese”

Situaţia aceasta de “centrat şi dat cu capul” intră sub incidenţa Legii 31/1990 republicată privind societăţile comerciale, dar şi a Legii 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Comentând această situaţie, Constantin Dirinea, secretarul Consiliului Judeţean Vâlcea, instituţie în administrarea căreia se află CET Govora, a declarat: „Nu pot da asigurări că în cazul acesta nu ar fi un conflict de interese. Dacă au luat salariu de la Vilcet sau dacă directorul general al CET a încheiat cu Vilcet - la care era tot director general - un contract, atunci acesta este un conflict de interese”.

http://www.indiscret.ro/

http://www.indiscret.ro/articol