Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO)

/ #35434 Concedieri în Oltenia - Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO)

2015-03-17 20:53

Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) a transmis Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj o notificare prin care anunţă concedierea colectivă, începând cu data de 1 iunie 2015, a peste 2.000 de angajaţi. Ca un fel de răspuns, Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) solicită schimbarea conducerii producătorului de energie electrică pe bază de cărbune.

Potrivit directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac, la CE Oltenia este vorba de concedierea a 1.620 de muncitori, 233 de angajaţi ai TESA, 56 de la operativ şi 224 de conducători formaţie de lucru.

“CEO a transmis o notificare prin care anunţă concedierea colectivă a unui număr de 2.133 de persoane, din Gorj fiind 1.471 de angajaţi, iar restul sunt de la unităţile aflate în subordinea CEO din judeţele Brăila, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara, Prahova şi Vâlcea. Printre motivele menţionate în documentul transmis se numără contextul actual caracterizat de o predictibilitate redusă a pieţei de energie, în care se produc mutaţii de amploare generate de influenţa politicilor europene şi naţionale, cât şi influenţa mediului extern şi intern asupra rezultatelor companiei în perioada 2012-2014. De asemenea, se menţionează că societatea trebuie să implementeze un amplu program de restructurare şi reorganizare, care presupune menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente şi redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor care vor fi menţinute în funcţiune”, a declarat Romeo Chiriac, conform Agerpres.

Angajaţii care vor fi concediaţi colectiv vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii.

De asemenea, Unitatea de Execuţie Foraje (UEF) Motru a anunţat AJOF că, dintre cei 131 de angajaţi, vor fi concediaţi 46 de angajaţi, dintre care 41 de muncitori şi cinci angajaţi TESA, în perioada 5 martie-30 aprilie.

Motivele disponibilizării transmise în notificare de către UEF Motru sunt diminuarea cifrei de afaceri în ultimii trei ani, societatea încheind anul fiscal 2014 cu pierdere, reducerea valorii serviciilor şi lucrărilor contractate şi arieratele foarte mari pe care societatea le datorează la bugetul de stat şi la furnizori.

Pe de altă parte, Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) solicită schimbarea conducerii Combinatului Energetic Oltenia, deoarece s-a dovedit neperformantă în ultimii ani, iar în anul 2014 a pierdut circa 30% din contractele de producţie, se arată într-un comunicat de presă al CNS Cartel Alfa.

“Până la această dată, reprezentanţii CE Oltenia nu au demarat procesul de negociere colectivă la nivel de companie, dovedind, încă o dată, lipsa de interes pentru rezolvarea problemelor grave în ceea ce priveşte drepturile angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în întreprindere. Principalele revendicări ale salariaţilor se referă la absenţa Contractului Colectiv de muncă la nivel de companie, în cadrul căruia să fie prevăzute drepturile minimale ale tuturor salariaţilor, dar şi la lipsa de siguranţă a locurilor de muncă. În scurt timp vor urma disponibilizări colective masive, de aproximativ 2.000 de salariaţi, disponibilizări care vor afecta întreaga zonă, producând efecte în lanţ şi asupra familiilor salariaţilor, adâncind sărăcia”, se mai arată în comunicat.

Potrivit “Cartel Alfa”, începând de luni dimineaţă, mai mulţi mineri au intrat în greva foamei în faţa sediului companiei, iar, în subteran, sunt blocate câteva zeci de persoane. “În vederea rezolvării situaţiei actuale şi pentru a preveni eventualele evenimente nedorite, FNME şi sindicatele afiliate solicită schimbarea conducerii CE Oltenia, care de câţiva ani se dovedeşte neperformantă şi care de-a lungul anului 2014 a pierdut circa 30% din contractele de producţie”, se mai spune în comunicat.

Unii dintre sindicaliştii din CEO au protestat sub diverse forme în ultimele luni împotriva măsurilor de redresare anunţate de conducerea companiei, pe care o acuză şi de management defectuos.

Reamintim, într-o analiză recentă, transmisă de CE Oltenia, se arată că una dintre cauzele diminuării indicatorilor financiari se numără scăderea cererii interne (consumul industrial de energie electrică s-a micşorat cu 6% în perioada 2012 – anul în care a fost înfiinţată compania – 2014), iar cota de piaţă a CEO a scăzut cu 8,9, în timp ce preţul pe bursă al unui MWh s-a diminuat cu 25,7% (de la 223,7 lei/MWh în 2012, la 166,16 lei/MWh în 2014).

Reprezentanţii CE Oltenia arată că această cotă de piaţă a producătorului pe bază de cărbune a scăzut ”în urma creşterii nejustificate a cotei energiilor regenerabile raportat la necesarul de energie din sistemul energetic naţional (SEN)”. Conform CEO, preţul pe bursă a scăzut ca urmare a ofertelor acestor producătorilor din surse regenerabile puternic subventionaţi.

Un impact negativ asupra rezultatelor companiei l-a avut preţul certificatelor de CO2, care a crescut cu 55,5% (de la 4,5 euro/certificat în 2012, la 7 euro/certificat în 2014). De asemenea, numărul de certificate de CO2 ce trebuie achiziţionate de CEO a crescut de peste trei ori (de la 4 milioane în 2012, la 12,5 milioane în 2014), ca urmare a eliminării cotelor gratuite alocate conform directivelor Comisiei Europene.

”Toate aceste elemente sunt definitorii pentru situaţia financiară a companiei şi niciuna dintre aceste valori nu este un rezultat al acţiunilor întreprinse de conducerea companiei. Datorită modalităţilor de transpunere a directivelor UE, prin care producătorii de energie pe bază de cărbune din România au fost mult dezavantajaţi faţă de cei din celelalte ţări europene, conducerea CEO a susţinut permanent, atât prin notificări oficiale către ANRE şi Transelectrica, cât şi prin prezentarea publică, repetată, a poziţiei sale, necesitatea formării unui mix energetic eficient (o reorganizare a producătorilor pe modelul marilor companii din UE, deoarece, în actuala organizare, nu există o piaţă concurenţiala reală, spre deosebire de restul ţărilor, unde există numai mix de surse pentru producerea energiei electrice) … Toate acţiunile care decurg din aplicarea actualei legislaţii din domeniul energetic, inclusiv legislaţiei secundare aferente, sunt în spiritul reducerii cotei de piaţă a cărbunelui şi renunţării la producătorii de energie convenţională”, se mai arată în analiza CE Oltenia.