ALIMENTAREA CU APĂ A MUNICIPIULUI CÂMPULUNG MUSCEL

articol de iulian uta pe wwww.ziarulprofit.ro

/ #19

2015-03-13 13:10

Am scris in repetate randuri aici, la această rubrica,  despre faptul ca argeşenilor, dovedit lucru, le place al dracului de mult să fie terfeliţi, ca sunt masochisti si ca de 25 de ani tot voteaza sistematic aceeiasi oameni care îşi bat la fel de sistematic joc de ei. Nici macar de dragul schimbarii ei nu ar renunta la cei cu care s-au obisnuit sa îi biciuiasca si sa ii batjocoreasca permanent. Poate ca asta e placerea lor, poate ca nu inteleg ca asa cum unii isi schimba periodic masina, casa, televizorul sau chiar nevasta, la fel ar trebui sa procedeze si ei cu clasa politica argeseana, cu cei carora in doar o lună de campanie electorala si intr-o duminica  in care au o stampila de vot in mana, dau puterea poporului pentru 4 ani pe mana unor labagii. Caci cum altfel ii poti numi pe alesii locali din localitatile Argesului atata timp cat vreme de 4 ani vin o data pe luna la sedintele de Consiliu Local doar ca să  ridice laba ca sa voteze  ce,  cum dicteaza propriile interese, propriile neveste sau propriul partid.

Si ca sa n-o lungesc prea mult cu introducerea, iata că la Campulung persista acelasi fenomen de care vorbeam mai sus iar zeci de mii de oameni au ajuns sa stea la mana unor grupuri de interese, bine ancorate prin Consiliul Local, prin Primarie sau la societatile furnizoare de utilitati patronate si administrate de aceiasi labagii de care pomeneam mai sus. Ce fac muscelenii in timp ce sunt batjocoriti in ultimul hal, in timp ce copii sau bunicii lor fac setea prin apartamente sau pe ulitele mocirlite de indiferenta alesilor locali ? Credeti ca chiar le pasa ca nu au cu zilele banala apa potabila sau ca atunci cand o au  maronie precum relatia ales local- cetatean , o platesc de parca ar fi Biborteni sau Borsec ambalata la PET ? Ei bine, nu ! Muscelenii pare ca au pierdut de mult acel spirit de initiativa, acel simt civic ce a facut ca aceasta urbe sa fie definitiv si irevocabil amprentata in istoria tarii.  Acum muscelenii stau frumusel pe Facebook si comenteaza in draci, mai excat se vaicaresc ca, vai, ce rau le merge, ce oropsiti sunt si ce mandrete de sat a ajuns orasul lor. In plus, mai fac si cate o petitie online adresata zeului internet, fără vreo valoare juridica sau care ar putea produce efecte. Caci, sa fim seriosi, ce poate rezolva o initiativa de acest gen nascută online, semnata cu un click din fata calculatorului , a tabletei sau a telefonului, bine tolaniti in fotoliu sau in pat in aceleasi timp cu vizionarea lui “Suleyman Magnificul” sau “Noră pentru mama”.

Dar poate ca nici asta nu ar fi marea problema ci o cu totul alta. Aceea ca daca faci greseala sa le atragi atentia acestor tip de musceleni ca nu asta este modul de a  rezolva o situatie asa de grava care depinde exclusiv de cei carora le-au dat votul – adica primesc acum ce au votat – iti sar in cap si te balacaresc.  Am constatat chiar, ca majoritatea celor care se supara daca ii deranjezi din laborioasa activitate pe online, pe facebook , se dau atotstiutori dar in realitate nu-si cunosc drepturile legale, nu cunosc faptul ca in astfel de situatii puterea de a decide sta chiar in mainile lor.

Fara a mai divaga pe acesata tema, oameni buni, orasul e in aer, primar nu mai exista legal, sunt probleme cu unii consilieri, parcul Kretzulescu a devenit un teren viran unde se imperecheaza maidanezii urbei iar voi stati la caldurica pe online. E timpul sa actionati, sa luati initiative corecte cu eficienta garantata de lege ! Puterea sta in mainile dumneavoastra, dar nu folositi aceste maini exclusiv pentru a butona tastatura.

Iata ce spune legea Administratie Locale, cea in baza careia puteti actiona eficient. Trebuie doar sa parasiti fotoliul, caldura si calculatorul si, ce e mai imprtant, sa nu va mai vaicariti atat timp cate exista solutii pe care doar dumneavoastra le puteti forta sa fie puse in aplicare.

 

Inainte de a va reda cele mai importante fragmente din lege trebuie sa retineti faptul ca EDILUL CGA este o societate de interes public aflata sub directa coordonare a Consiliului Local Campulung.  Membrii acestuia stabilesc CA dar si obiectivele pe teremen scurt, mediu si lung, inclusiv cele in materie de investitii. In baza legii, solutia e simpla: mergeti in numar cat mai mare la prima sedinta a Consiliului Local si cereti celor pe care i-ati ales sa se implice si sa va apere interesele. Reaminiti-le ca in scurt timp vor veni alegerile si vor avea nevoie de votul dumneavoastra. Cereti-le raportul de activitate pe care erau obligati sa vi-l prezinte anual. Daca nu vor reactiona amintiti-le ca puteti sa ii demiteti la stricta iniiativa a cetetenilor.

Asadar, cititi cu atentie, mai les ultimul articol privind dizolvarea Consiliului Local !

LEGE nr. 215 din 23 aprilie 2001 administraţiei publice locale (republicată şi actualizată)

 

ART. 23 (2) Consiliile locale şi primarii funcţionează ca autorităţi ale administraţiei publice locale şi rezolvă treburile publice din comune, oraşe şi municipii, în condiţiile legii.

ART. 36 (1) Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale.

ART. 42 (1) Şedinţele consiliului local sunt publice.

ART. 51 (1) În exercitarea mandatului, consilierii locali sunt în serviciul colectivităţii locale.

(2) Primarul este obligat ca, prin intermediul secretarului şi al aparatului de specialitate, să pună la dispoziţie consilierilor locali, la cererea acestora, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare, informaţiile necesare în vederea îndeplinirii mandatului.

(3) Consilierii locali sunt obligaţi ca, în îndeplinirea mandatului, să organizeze periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe.

(4) Fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului.

ART. 55 (1) Consiliul local se dizolvă de drept sau prin referendum local.

(3) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale. (4) Cheltuielile pentru organizarea referendumului prevăzut la alin. (3) se suportă din bugetul local. (5) Referendumul local este organizat, în condiţiile legii, de către o comisie numită prin ordin al prefectului, compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local şi al consiliului judeţean şi un judecător de la judecătoria în a cărei jurisdicţie se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Secretarul comisiei este asigurat de instituţia prefectului.