Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

OLTCHIM.

/ #33526 Crearea Oltchim SPV rămâne cheia salvării combinatului chimic

2015-02-09 20:19

Crearea Oltchim SPV rămâne cheia salvării combinatului chimic

Prin planul de reorganizare depus la Tribunalul Vâlcea, administratorii judiciari ai Oltchim SA îşi asumă rezultate şi termene optimiste

Joi, 5 februarie a.c., consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim S.A., Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL a înregistrat la Tribunalul Vâlcea, Secţia a II-a Civilă, planul de reorganizare al societăţii, inclusiv anexele la acesta. În conformitate cu dispoziţiile art. 99 alin. 2 indice 1 din Legea nr. 85/2006, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.169/2010, documentul de 350 de pagini a fost postat şi pe site-ul companiei şi pus la dispoziţia creditorilor Oltchim S.A. Dosarul conţine, printre altele, restructurarea operaţională şi corporativă sau modalitatea de acoperire a pasivului, dar şi programul de plată a creanţelor. Termenul de executare a planului va fi de 36 de luni de la data confirmării acestuia de către judecătorul sindic, cu posibilitatea de prelungire, conform legii. Termenul de judecată este fixat pentru data de 25 martie.

Se doreşte ieşirea din insolvenţă înainte de termenul maxim prevăzut de plan

După eşuarea atragerii unui investitor, conform planului guvernamental, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, consorţiul şi-a dus la îndeplinire intenţia de a propune un plan de reorganizare a activităţii combinatului, anunţat încă din 19 iunie 2013 prin adresa depusă la dosarul cauzei. Ca pas procedural premergător demersului, administratorii judiciari au depus la dosarul cauzei tabelul definitiv de creanţe al debitoarei, pe care l-au afişat la uşa instanţei în data de 08 ianuarie a.c. Astfel, planul de reorganizare a fost înregistrat la dosarul cauzei în termenul legal de 30 de zile de la afişarea tabelului creanţelor.
Potrivit iniţiatorilor, în termeni generali, planul prevede ca modalitate de reorganizare a societăţii restructurarea operaţională, restructurarea corporativă şi conversia parţială sau totală, în măsura posibilităţilor, a creanţelor creditorilor bugetari în părţi sociale, precum şi, în final, vânzarea activităţii societăţii.
Modalităţtile de acoperire a pasivului, sursele de finanţare precum şi programul de plată a creanţelor sunt prezentate în capitolul “Modalităţi de acoperire a pasivului şi surse de finanţare”.
Potrivit iniţiatorilor, planul de reorganizare prevede criterii clare cu privire la implementarea cu succes a acestuia şi ieşirea din insolvenţă a debitorului înainte de termenul maxim prevăzut de plan. Categoriile de creditori ce vor vota Planul de reorganizare, raportat la prevederile art. 100 alin. (3) din Legea nr. 85/2006, sunt următoarele: 1. Categoria creanţelor garantate; 2. Categoria creanţelor salariale; 3. Categoria creanţelor bugetare; 4. Categoria creanţelor chirografare conform art. 96; 5. Categoria creanţelor chirografare simple.

Îmbunătăţirea rezultatelor financiare şi atragerea unui investitor, rămân priorităţi

Planul de reorganizare a companiei de stat Oltchim (simbol OLT pe Bursa de Valori Bucureşti - BVB), aflată în insolvenţă, va prevede în final vânzarea ei către un cumpărător eligibil. Printr-un comunicat transmis săptămâna trecută Bursei, conducerea combinatului menţionează că “Strategia de reorganizare care va fi supusă aprobării creditorilor presupune îmbunătăţirea în continuare a rezultatelor economico - financiare, consolidarea şi păstrarea echilibrului financiar al Oltchim, precum şi vânzarea Oltchim SA către un cumparător eligibil”.
Potrivit aceleiaşi surse, pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare, compania vizează investiţii tehnologice care să ducă la reducerea consumului de energie. Totodată, dacă vor fi atrase alte surse de finanţare, Oltchim va reporni noi instalaţii. “Pe toată durata implementării Planului de reorganizare, orice investitor interesat va putea să participe activ în procesul de preluare a părţilor sociale ale Oltchim SPV. Vânzarea acestora se va face (…) în bloc prin negociere directă, precum şi cu respectarea prevederilor (…) Legii 85/2006, după caz”, se arată în documentul depus la dosar.
Oltchim deţine un uriaş patrimoniu imobiliar şi de active industriale, dar şi un important portofoliu de licenţe şi brevete.

Variante: Oltchim SPV sau conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni la Oltchim SA

Oltchim S.A deţine participaţii şi în alte societăţi comerciale, cu care se află în strânse relaţii comerciale:
• EURO URETHANE – societate ce asigură producţia de produse chimice organice, de bază;
• MENTCHIM – societate ce asigură mentenanţa mecanică şi electrică de automatizare a instalaţiilor Oltchim S.A;
• OLTCHIM GmbH – societate ce asigură importul de materii prime pentru Oltchim, precum şi exportul produselor Oltchim pe piaţa UE;
• OLTQUINO – societate ce asigură obţinerea parafinei clorurate;
• PROTECTCHIM – societate ce asigură lucrările de protecţie antiacidă, utilaje, trasee, vopsitorii, izolaţii termice, confecţii metalice, construcţii şi reparaţii cazane cisterne;
• SISTEMPLAST – societate fără activitate în momentul de faţă.
• Fundaţia OLTCHIM.

continuare...