Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #32879 Insolvenţă la “radet” Craiova

2015-01-30 21:04

Insolvenţă la “radet” Craiova

Mai mulţi consilieri locali au anunţat, în cadrul şedinţei CL Craiova, că, în această lună, Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) a solicitat, în instanţă, insolvenţa SC Termo Craiova SRL (n.r. – “radet”-ul craiovean), fosta regie de termoficare din municipiu, care a acumulat datorii şi penalităţi de peste 50 milioane de euro către CEO.

Anunţul a fost făcut de către consilierul independent Ionel Pană şi de către consilierul PNL Dan Cherciu, care a acuzat conducerea SC Termo Craiova SRL de lipsă de transparenţă în activitate şi i-au solicitat să prezinte un raport al achiziţiilor şi plăţilor efectuate în ultimii patru ani, el afirmând că, în ciuda faptului că au scăzut creanţele pe care le are de încasat de la populaţie şi de la agenţii economici, datoriile au crescut.

“Nu trebuie să trecem foarte uşor cu vederea peste ceea ce se întâmplă cu societatea Termo Craiova SRL. Până anul trecut costul de livrare a energiei termice practicat de Termo Craiova era de 253,72 lei/gigacal la punctele termice PT şi de 335 lei/gigacal în centralele termice CT. Populaţia plătea, aşa cum am hotărât în 2012, 220,5 lei/gigacal, pentru că diferenţa de preţ este acoperită de subvenţia de la bugetul local. Mă întreb cât putem să mai suportăm această subvenţie de la bugetul local? (…) La SC Termo Craiova SRL nu se iau în calcul pierderile pe care le are societatea, care nu sunt recunoscute de ANRE şi pe care, printr-o hotărâre de CL, le-am adoptat undeva la 22-25%. Nu au fost recunoscute şi toate aceste chestiuni au făcut ca, la ora actuală, SC Termo Craiova SRL să aibă o situaţie financiară catastrofală. În această lun,ă Complexul Energetic Oltenia a înaintate un act oficial în instanţă, prin care cere insolvenţa SC Termo Craiova SRL“, a spus Pană, conform Agerpres.

La rândul său, consilierul PNL Dan Cherciu a afirmat că SC Termo SRL Craiova încasează bani de la populaţie, însă se constată creşterea dramatică a datoriilor şi a pierderilor, în condiţiile în care creanţele s-au redus, adăugând că are informaţii că societatea a achiziţionat în ultima perioadă bunuri şi servicii la preţuri cu mult peste preţul pieţei. “Deci noi suntem în situaţia în care am încasat mai bine şi, cu toate acestea, datoriile au continuat să crească. Unul dintre motivele pentru care Complexul Energetic solicită insolvenţa este şi faptul că inclusiv ei au constatat acest lucru şi au calificat ca rea voinţă, adică în continuare societatea încasează, dar nu plăteşte datoriile şi a trecut la acest gest extrem. Fără să ai mari cunoştinţe financiare, un astfel de fenomen este posibil într-un singur fel, în sensul că banii, în loc să se ducă către creditorul principal, pleacă în alte direcţii. Părerea mea este că societatea şi-a mărit achiziţiile de bunuri şi servicii de la terţi cărora le-a plătit facturile, or acest fenomen nu este normal, pentru că trebuie să plăteşti creditorii în ordinea vechimii, pentru că ai tot interesul să stingi din datorii ,pentru ca şi penalităţile să scadă, dar lucrul acest nu se întâmplă“, a afirmat Cherciu.

Consilierul PNL a solicitat ca, în perioada următoare, actualului management să vină în faţa comisiilor de specialitate – Comisia economică şi juridică din CL – şi să prezinte un raport asupra a ceea ce se întâmplă în companie. “Acest raport solicit să includă şi date concrete, precum lista achiziţiilor din ultimii patru ani, care depăşesc 10.000 lei/factură, cu prezentarea furnizorilor şi cu un raport privind oportunitatea şi efectul economic al acestor achiziţii. De asemenea, în raport vreau să se precizeze salariul managerilor şi celorlalte cadre de conducere pe ultimii patru ani, pentru că am informaţii din interiorul companiei că un fost manager a avut un salariu lunar de 18.000 lei. Este o informaţie care trebuie verificată, pentru a evita orice dubii, pentru că este o companie care lucrează pe bani publici şi trebuie cunoscută evoluţia salariilor tuturor celor care au asigurat conducerea acestei societăţi în ultimii patru ani. Am precizat că vreau şi lista de achiziţii, pentru că, tot conform unor informaţii pe care le am, s-au achiziţionat camere video la preţ care depăşeşte de câteva ori valorile pieţei, s-a asfaltat curtea interioară la un preţ la care se putea pune parchet, s-a achiziţionat masiv ţeavă pentru reparaţii şi doresc să ştiu preţul de achiziţie, preţul pieţei şi, evident, firmele care au furnizat aceste articole în ultimii patru ani, a solicitat consilierul PNL în plenul CL Craiova.

Dan Cherciu a solicitat şi o anchetă internă, pe motiv că în contul sindicatului s-ar fi virat sume de bani pentru copiii membrilor de sindicat al căror număr ar fi mai mult decât dublu cât este în realitate.