Conversia creditelor la cursul din data semnarii contractului

koko

/ #71 petitia

2015-01-19 15:55

Principalul vinovat pentru situatia actuala. (cei cu credite in franci) este  BNR-ul pentru ca institutia respectiva raspunde de evolutia monedei nationale. Principala vina o reprezinta faptul ca a permis monedei nationale sa se aprecieze in mod nejustificat in fata altor monede, in perioda 2000-2007 leul a ajuns de la 4.1 lei 2000, pina la un nivel aproape de 3 lei in august 2007. Aceasta apreciere nu a avut nici un fundament economic, desi erau ani in care PIB-ul a crescut, insa economia Romaniei a avut si are dezechilibre majore (vezi bugetele CAS, CASS) in fiecare an bugetul a avut deficite care au fost acoperite din imprumuturi externe. BNR-ul nu trebuia sa lase ca moneda nationala sa fie supraapreciata.BNR-ul a lasat cursul in mina unor investitori internationali (escroci) care au facut ce au vrut cu leul nostru. Mai intai a fost supraapreciat dupa care a fost lasat sa cada liber. BNR-ul a fost un simplu spectator.

Al doilea lucru care a condus la situatia de azi este faptul ca BNR in anii 2005-2009 a  mentinut nivelul dobanzilor prea ridicate. Cea ce ne a obligat pe noi sa apelam la un credit in valuta si nu in lei. In lei nu am reusit sa obtinem de la nici o banca suma solicitata. Practic nu am avut de ales.

Din pacate niste oameni nevinovati sunt pusi sa plateasca pentru greseala altora.

P.S. IN 2007 atat primul ministru de atunci (Tariceanu) cat si guvernatorul Isarescu au promis ca pina in anul 2013 romania va intra in zona euro, adica azi ar trebui sa avem moneda euro in loc de lei. Cine le aminteste de aceste promisiuni?