Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS: la Oltchim.Cu insolvenţa nu-i de glumit!
Musafir

/ #32007 Administratorul judiciar al Oltchim, plătit la greu să distrugă societatea

2015-01-14 05:27

Administratorul judiciar al Oltchim, plătit la greu să distrugă societatea

Administratorul judiciar al Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, şi cei 21 de directori care au condus combinatul Oltchim după plecarea lui Constantin Roibu au făcut praf societatea.

Managementul noii echipe de conducere a fost atât de bun, încât societatea înregistrează pierderi mai mari decât în momentul insolvenţei, deşi s-au dat afară aproximativ 100 de angajaţi. Au crescut, în schimb, anual, salariile celor 21 de directori, actualmente doar 11, ajungâng la 15.000 lei/lună, restul fiind trecuţi pe funcţii mai puţin vizibile, dar foarte bine plătite. Veniturile membrilor conducerii cresc, dar salariile disponibilizaţilor au ajuns la masa credală, în condiţiile în care societatea a înregistrat prin disponibilizarea lor o economie de 18 mil de euro la fondul de salarii. Piperea mimează reorganizarea, Guvernul... privatizarea... vâlcenii mimează optimismul.

Disponibilizaţii de la Oltchim îşi aşteaptă în continuare salariile compensatorii, ministrul Economiei face ce-au făcut şi ceilalţi miniştri... promisiuni. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre administratorul judiciar al Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, bilanţul activităţii sale este departe de a merita chiar şi un strop de invidie, banii obţinuţi sunt altă poveste, o poveste pusă foarte bine la punct cu complicitatea Guvernului. După aproximativ doi ani de la declanşarea insolvenţei, liderul Sindicatului Liber Oltchim, pedelistul Mihai Diculoiu a catadicsit şi a prezentat o analiză succintă a situaţiei societăţii din momentul declanşării insolvenţei, analiză pe care a trimis-o şi ministrului Mihai Tudose.
Astfel, din data de 30 ianuarie 2013, data declarării insolvenţei, administratorii judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan tot mimează, dar fără succes că încearcă să facă o strategie de funcţionare sau de redresare a combinatului. În cele 23 de luni de insolvenţă, cei doi au folosit combinatul în interesul clientelei politice prin acordarea unor salarii nejustificat de mari comparativ cu declinul societăţii, dar niciun plan de reorganizare al combinatului.
„1. În procedura de insolvenţă, combinatul avea în anul 2013  o cifră de afaceri de 120 de milioane euro şi o pierdere de 230 mil euro, din care 170 mil euro prin reevaluare. La data de 30.10. 2014, combinatul  înregistra o cifră de afaceri de 120 mil euro şi o pierdere de 40 mil euro.
  2. În 14.06.2013 au fost disponibilizaţi 969 angajaţi fără acordarea salariilor compensatorii prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă, oamenii îşi aşteaptă în continuare banii, deşi s-a făcut o economie de 1 milion euro/lună.
  3. Instalaţiile funcţionează la max. 20% din capacitate. În septembrie 2014 s-a pus în funcţiune secţia OXO şi în 12.12.2014 a fost oprită datorită stocului de produs finit (octanol) de 2000t.
  4. Au crescut nejustificat costurile cu menţinerea celor 21 de directori, în prezent 11, care au la dispoziţie, fiecare, autoturisme proprietate SC Oltchim şi salarii exagerate.
  5. Nu s-a  promovat dialogul social cu sindicatul reprezentativ şi autorităţile locale şi au luat decizii unilaterale împotriva salariaţilor şi a SC Oltchim.
 6. Nu s-a prezentat nici până în prezent  planul de reorganizare şi nu s-a constituit o comisie de specialişti pentru realizarea lui conform Legii nr 85/2006.
 7. În loc să realizeze un management performant, noua conducere a preferat să închirieze active profitabile Ramplast la SC DINAMIC GRUP SRL.
 8. Nu au reuşit să acceseze capital de lucru de minim 45 mil euro.
 9. Salariaţii societăţii au 3 luni restanţe în acordarea drepturilor salariale din 2014 şi avansul lunii ianuarie 2013 este la masa credală.
 10. În instalaţiile tehnologice nu s-au mai făcut revizii curente, existând în orice moment riscul incidentelor tehnologice şi a accidentelor de muncă.
 11. S-a stabilit o strategie ineficientă pentru revigorarea Oltchim şi drept consecinţă nu s-a prezentat niciun investitor pentru cumpărarea lui, deşi s-au ţinut 5 licitaţii.
 12. Până în prezent, administratorii judiciari au fost ctreditaţi cu o sumă de 29,2 mil euro, astfel: 4 mil euro de către AJOFM pentru plata salariilor pe lunile decembrie 2012, martie şi aprilie 2013, conform Legii nr. 200...2006; cu 18 mil euro economie la fondul de salarii după disponibilizările din 2013 şi până în prezent, şi cu 7,2 mil euro restanţe la salariile neacordate.”, se specifică în adresa trimisă Ministerului Economiei în data de 18 decembrie 2014.

 ITM Vâlcea, făcut vinovat pentru ţepuirea disponibilizaţilor

 După aproximativ doi ani de la disponibilizarea celor 969 de angajaţi, timp în care societatea le-a furat banii de la CAR şi  le-a impozitat salariile compensatorii neacordate, Diculoiu s-a gândit să ceară ITM Vâlcea rezolvarea unor  probleme care nu ţin de instituţia în cauză, şi de Ministerul Economiei şi al Muncii. Sindicalistul l-a ameninţat pe inspectorul şef, Ion Tănăsoiu, că-l va pârî  atât Ministerului Muncii, cât şi premierului Victor Ponta, dacă nu se implică direct în rezolvarea situaţiei. În adresa trimisă ITM Vâlcea, Diculoiu a atras atenţia că administratorul judiciar jefuieşte, practic, Oltchim prin acordarea unor salarii nesimţit de mari celor 21 directori, respectiv 11 mai mari, restul mai micuţi, dar şi salariile unor persoane detaşate în alte societăţi.

,,Sindicatul Liber Oltchim (SLO) în calitate  de sindicat reprezentativ în SC Oltchim SA nu poate fi indiferent la măsurile antisociale promovate de administratorii judiciari, administratorul special şi directorul general adjunct, care încalcă grav legislaţia muncii şi vă solicităm o analiză în societate pentru soluţionarea neregulilor existente la data de 06.01.2015, astfel:

Neacordarea drepturilor salariale aferente lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2014; a plăţilor compensatorii celor 969 salariaţi disponibilizaţi în 14.06.2013; reducerea salariilor exagerat de mari ale celor 11 directori de la peste 15.000/lună la maxim 5.000 lei/lună, deoarece sunt mult peste salariul mediu brut lunar de 2.900 lei; achitarea de către SC Oltchim către ANAF Vâlcea a impozitului aferent plăţilor compensatorii, înainte de plata efectivă a acestora către salariaţii disponibilizaţi şi ultima, dar şi cea mai interesantă... detaşarea în 2014 a salariatului Pîrvu Marius de la SC Oltchim la Direcţia Apelor Vedea Argeş cu menţinerea salariului de 18.000/lună, fără ca SC Oltchim să aibă un avantaj în acest sens. Menţionăm că aceste nereguli încalcă prevederile Legii nr.62/2011 privind dialogul social, Legii nr.53 privind Codul Muncii şi Contractul Colectiv de Muncă la nivelul SC Oltchim. Precizăm că de-a lungul insolvenţei societăţii, 30.01.2013, am sesizat o parte din aceste nereguli şi deciziile dumneavoastră nu au fost respectate de conducerea SC Oltchim. Avem convingerea că la această sesizare vă veţi implica pentru soluţionarea efectivă a neregulilor, apelând inclusiv la Ministerul Muncii, doamna Rovana Plumb. În caz contrar, Sindicatul Liber Oltchim va apela la toate instituţiile guvernamentale, inclusiv la premierul Victor Ponta, pentru eliminarea acestor nereguli şi sancţionarea persoanelor vinovate.”, se specifică în adresa trimisă ITM.