Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28999 Activele clubului de handbal Oltchim vândute la licitaţie

2014-11-13 07:43

Activele clubului de handbal Oltchim vândute la licitaţie

Tabela de marcaj, aparatele de antrenamente, suprafaţa de joc ale fostului club Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu 19 titluri naţionale în palmares, au fost încărcate marţi în camioane şi duse Cisnădie, primăria oraşului sibian care a câştigat la licitaţie mai multe active ale multiplei campioane la handbal feminin.

Mai mulţi iubitori ai sportului vâlcean au asistat astfel la "apusul unei stele", după cum spunea chiar reprezentantul primăriei sibiene, prezent la Râmnicu Vâlcea, pentru a prelua o parte din activele fostului club.

 

În faţa Sălii Traian din Râmnicu Vâlcea, într-o parcarea goală, unde cu câţiva ani înainte nu găseai un loc atunci când Oltchim evolua în grupele Ligii Campionilor, s-au strâns câţiva suporteri cu fulare şi însemne ale unei echipe care a scris istorie timp de peste 20 ani. Mai multe camioane au venit să încarce toate lucrurile câştigate la licitaţie în urmă cu o săptămână, clubul de handbal feminin Oltchim fiind declarat în faliment iar activele acestuia fiind scoase la vânzare.

 

Tabela electronică de marcaj, aparatele din sala de forţă, bannerele electronice publicitare, suprafaţa de joc, autocarul şi autoturismele clubului au fost scoase la licitaţie, iar o parte dintre acestea au fost câştigate de Primăria din Cisnădie.

 

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Vâlcea, Bogdan Marinescu, a declarat în timp ce stingea luminile din sala de sport, rămasă goală, că "ne aşteaptă o perioadă grea, vom căuta finanţări, echipa actuala de handbal HCM nu mai are sală de forţă, nu prea mai are de nici unele". Râmnicu Vâlcea a fost capitala handbalului feminin cu 19 titluri, o performanţă greu de egalat în viitorul apropiat de orice altă echipă din ţara noastră.

 

Locuitorii din Râmnicu Vâlcea vor păstra în suflet ''galacticele'' sau marea echipă care a fost Oltchim Râmnicu Vâlcea, pe numele de înfiinţare Chimistul. Anul în care a pornit la drum este 1973. La 1 ianuarie 2007, Oltchim devenea primul club profesionist din handbalul românesc. În ultimii 24 ani, Oltchim a dominat handbalul românesc, neavând rival în plan competiţional, iar naţionala feminină de handbal era compusă în mare parte cu jucătoare de la Râmnicu Vâlcea.

 

Începând cu 1989, Oltchim a câştigat nu mai puţin de 19 titluri de campioană, ultimul chiar în anul dispariţiei - 2013. În palmaresul echipei se regăsesc 13 Cupe ale României şi o Supercupă. La nivel internaţional, Oltchim este vicecampioană europeană în 2010, după ce a jucat finala Ligii Campionilor, dar şi alte trei semifinale. A câştigat Cupa Cupelor şi de două ori Cupa IHF şi o Supercupa Europei. În palmares se adaugă şi un Trofeu al Campioanelor. La Oltchim au jucat nume deja intrate în istoria sportului românesc şi internaţional, precum Maria Verigeanu, Edit Torok-Matei, Mariana Târcă, Simona Gogârlă, Cristina Vărzaru, Steluţa Luca, Alexandrina Barbosa, Adriana Nechita, Adina Meiroşu, Cristina Neagu, Aurelia Brădeanu, Paula Ungureanu.

 

Anul 2013 a fost anul dezastrului, echipa fiind strict legată de activitatea combinatului chimic. În 2012, combinatul intră în cea mai grea perioadă economică, iar în 2013 ajunge în insolvenţă. Echipa reuşeşte să obţină sponsorizări pentru anul competiţional 2012/2013, dar în vară, după ce şi-a adjudecă ultimul titlu de campioană, s-a desfiinţat.