Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26366 Privatizarea Oltchim - un eșec anunțat. Unde sunt investitorii chinezi promiși de guvern?

2014-09-14 19:37

http://www.curentul.info/

Vineri 25 aprilie 2014

 

În ciuda promisiunilor miniștrilor economiei din cabinetele Ponta 1,2 și 3, combinatul Oltchim pare să se îndrepte cu pași reprezi spre faliment și vânzarea la fier vechi. Niciun investitor dintre cei patru care au achiziționat caietul de prezentare pentru privatizarea Oltchim nu a depus ofertă angajantă în termenul limită, o parte dintre aceștia solicitând un nou termen, de 30 de zile, informează consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim, RomInsolv și BDO Business Restructuring SPRL.
Termenul limită de depunere a ofertelor angajante de cumpărare a acțiunilor deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV a fost 28 martie, ora 11,00.
Patru potențiali investitori au plătit suma de 20.000 euro plus TVA pentru a achiziționa caietul de prezentare care detaliază procedura și etapele vânzării fluxului de producție al Oltchim SA.
La expirarea termenului limită, consorțiul de administratori judiciari a consemnat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă din partea investitorilor interesați.
După expirarea termenului limită, a fost depusă o ofertă din partea unui potențial investitor, însă aceasta nu a fost luată în considerare și urmează să fie returnată.
O parte dintre investitori, interesați de funcționarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen, de 30 de zile, motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile care le garantează preluarea rafinăriei odată cu Oltchim SPV.
Consorțiul de administratori speciali va convoca Adunarea creditorilor și va supune aprobării acesteia repetarea procedurii cu un nou termen limită de depunere a ofertelor angajante.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pentru 2013 pierderi de 285,08 milioane de lei, potrivit situațiilor financiare preliminare pe 2013 transmise Bursei de Valori București.
În decembrie 2013, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea — reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate și scoase la privatizare. Creditorii au aprobat și înființarea acestei noi societăți, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim, vechea companie, și va fi privatizată.
Combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea se află în insolvență de la începutul anului 2013.
 
 Miniștrii lui Ponta se încurcă în explicații

Cu o zi înainte de consemnarea unui nou eșec în privatizarea Oltchim, ministrul agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin dădea asigurări că informația referitoare la retragerea consorțiului de firme din China, care își arătase interesul pentru privatizarea combinatului Oltchi, este una falsă, fiind lansată din rațiuni electorale,.
“Știrea că s-au retras chinezii de la Oltchim, Arpechim, este o informație falsă. Vă asigur că astăzi, în aceste zile în care unii deja au intrat în campanie, se aruncă tot felul de știri. Vreau să vă asigur (…) că este o informație falsă”, a declarat vicepremierul. Ziua privatizării a venit, chinezii nu au făcut nicio ofertă, prin urmare informația nu era falsă. False erau doar promisiunile făcute de cabinetul Ponta.
El a adăugat că procesul de privatizare va continua, însă trebuie clarificată situația rafinăriei Arpechim, care aparține OMV Petrom.
“Nu știu exact care sunt procedurile, important este că nu s-au retras, dar trebuie în primul rând clarificată situația Arpechim, legat de apartenența sa la Oltchim sau OMV. (…) Nu s-a făcut niciun pas înapoi”, a afirmat Daniel Constantin.
Potrivit unor informații, investitorii chinezi interesați de preluarea Oltchim la pachet cu Arpechim s-ar fi retras în condițiile în care ar fi prea mari costurile de repornire și funcționare a rafinăriei din Pitești, închisă permanent de OMV Petrom în 2011.Un consorțiu format din companiile chineze BAOTA Petrochemical Group și JUNLUN Petroleum Co. Ltd. și-a manifestat în ultimele luni interesul pentru achiziționarea Oltchim și Arpechim.
Fostul ministru al Economiei, liberalul Andrei Gerea, anunța pe 6 februarie, la Pitești, că s-a ajuns la o concluzie unanimă cu privire la o privatizare a societății Oltchim în sistem integrat, care să includă atât combinatul de la Râmnicu Vâlcea, cât și Divizia Petrochimică Bradu de la Pitești.
“La un moment dat se vorbea doar de Oltchim. După aceea, s-a analizat și s-a evidențiat în activitatea administratorului judiciar că e nevoie de Divizia Petrochimică Bradu. Ulterior, începând cu venirea companiilor din China, s-a clarificat pentru toată lumea că este nevoie de tot ce este la Pitești. Vom vedea în ce măsură lucrurile acestea vor fi coagulate și oferite investitorilor”, a explicat ministrul Economiei.
Referitor la posibilitatea ca statul să preia de la OMV Petrom rafinăria de la Pitești, pentru a o vinde apoi la pachet cu Oltchim, Andrei Gerea admitea că există discuții în acest sens cu compania austriacă, dar ele sunt confidențiale.