Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26351 600 mil. euro pentru rafinăria Petrobrazi

2014-09-14 10:58

http://www.money.ro/

Compania petrolieră OMV Petrom a anunțat sâmbătă finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi Ploiești, după investiții de 600 de milioane de euro derulate în ultimii patru ani.

Sâmbătă, rafinăria a împlinit 80 de ani de la înființare. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, președintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom și CEO al OMV — Gerhard Roiss, Manfred Leitner — membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare și Marketing, Mariana Gheorghe — CEO OMV Petrom, Neil Anthony Morgan — membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare si Marketing.

'Bine ați venit la cea mai importantă investiție a companiei dumneavoastră!', i-a urat Ponta lui Gerhard Roiss, la începutul evenimentului. El a subliniat că parteneriatul pe care România îl are cu OMV este unul fundamental.

'Acest parteneriat a creat premisele ca în foarte scurt timp România — iar când spun România mă refer și la Republica Moldova — să devină independentă energetic. Încă de la primele discuții cu domnul Roiss am subliniat cât de important este acest lucru pentru o țară', a precizat Ponta.

Premierul a amintit că Guvernul și companiile nu s-au înțeles întotdeauna, referindu-se la taxa pe construcțiile speciale.

'Nu ne-am înțeles întotdeauna, dar, dacă acum dau vestea că reducem taxa de la 1,5% la 1%, doamna Gheorghe va spune să o reducem la 0,5%. Deocamdată atât putem face', a mai spus Ponta.

'Obligația mea ca prim-ministru este să mulțumesc pentru orice loc de muncă, iar aici trebuie să mulțumesc de multe mii de ori, la fel pentru investițiile făcute și pentru taxele pe care le plătiți la buget', a completat șeful Executivului.

La rândul său, Gerhard Roiss, CEO al OMV, a precizat că modernizarea rafinăriei a fost esențială pentru activitățile grupului.

'Suntem foarte mândri că prin investițiile realizate la Petrobrazi contribuim la continuarea unei tradiții de 80 de ani. O rafinărie modernă, competitivă, care livrează carburanți la aceleași standarde de calitate ca toate rafinăriile din grupul OMV este esențială pentru creșterea eficienței și valorificarea specificului de companie integrată a OMV Petrom', a declarat Roiss.

'Modernizarea rafinăriei Petrobrazi a fost un pas necesar pentru a ne adapta la specificul pieței din Romania, care s-a modificat substanțial față de momentul proiectării rafinăriei. Creșterea producției de motorină, rezultată în urma procesului de modernizare, va contribui la reducerea importurilor de motorină ale României, cu impact pozitiv asupra deficitului de cont curent', a spus, la rândul său, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Totodată, Manfred Leitner, responsabilul cu activitatea de Rafinare și Marketing din OMV, a afirmat că, deși inițial programul de investiții în rafinărie fusese planificat la 750 de milioane de euro, în final investițiile au fost de 600 de milioane de euro.

Istoria rafinăriei Petrobrazi a început cu înființarea rafinăriei Creditul Minier în 1934, care avea o capacitate de rafinare de circa 300.000 de tone anual. Aproape complet distrusă în cel de-al doilea război mondial, rafinăria a fost reconstruită și reconfigurată de-a lungul anilor, în funcție de contextul pieței și strategia acționarilor. În prezent, rafinăria produce circa 47% din necesarul de carburanți al României.

După privatizare, investițiile la Petrobrazi au totalizat circa 1,1 miliarde euro, din care 600 milioane euro au fost investiți în ultimii patru ani. Cel mai recent program de modernizare, care s-a derulat intre 2010-2014, a avut ca principal obiectiv creșterea competitivității rafinăriei. Cu o capacitate ajustată la 4,2 miliopane tone anual, Petrobrazi poate procesa integral producția de țiței a OMV Petrom din România.

Rafinăria Petrobrazi are acum un Indice Nelson (care arată complexitatea instalațiilor și echipamentelor — n.r.) de 11,28, cel mai mare din regiune.

În urma procesului de modernizare, motorina și kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obținute la Petrobrazi, în timp ce producția de motorină este cu peste 60% mai ridicată fata de anul 2009.

De asemenea, modernizarea instalațiilor din cadrul a dus la reducerea consumului total de energie cu aproximativ 40% față de anul 2004.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, deține 20,64%, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber pe Bursa de Valori București.