Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #24835 Oltchim – FATA SI REVERSUL | Partea 2

2014-08-02 12:54

http://stareanatiunii.com/oltchim-fata-si-reversul-partea-2.html

http://stareanatiunii.com/wp-content/uploads/2013/11/Oltchim-FATA-SI-REVERSUL.jp...

I – Electroliza 4, dupa miezul noptii, spre ceasul al II-lea spre al III-lea ! Platforma chimica Oltchim

Gheorghe trebuie sa se urce pe instalatiile sectiei. E cam intuneric, dar are o lanterna foarte buna, speciala pentru astfel de situatii de urgenta. Acolo, la inaltime, trebuie sa verifice niste parametrii si sa vada cu ochii lui ca totul este in regula. Este putin preocupat de ziua de maine. Mereu se gandeste la asta de cand combinatul este in procedura de Insolventa. Au trecut 9 luni de la declansarea ei, din ianuarie 2013. Acum Oltchimul este, practic, la mana administratorilor juridici si a AGA creditorilor sai. Urca. Cu gandul la salariul pe care nu l-a primit de doua luni, piciorul ii aluneca, usor, pe o treapta de metal a schelei tehnice, pe care urca. Balanseaza.  Este doar o ezitare, din cauza ca mintea ii fuge aiurea, la nevoi.  Mainile sale solide, ca niste clesti, are maini de om care a muncit toata viata, redreseaza situatia imediat si se agata la timp de mana curenta care imprejmuieste scara.

“  Echilibrul!

Cum dracu sa-ti mai mentii echilibrul, comenteaza in sinea sa. Cum sa rezisti pe vremurile astea? Asta este intrebarea la care este greu de gasit un raspuns pentru fiecare muncitor din Oltchim.

Se gandeste des la famile cand este la serviciu. La sotia lui plecata in Italia ca sa trimita bani acasa! La nebunia asta de viata! La cei doi copii, care nu au ce le trebuie pentru scoala: haine, caiete si altele; si nici cu mancarea pentru ei nu se mai descurca, asa cum se descurca inainte. Daca nu ar fi tatal lui care sa-i ajute, nu stie ce ar fi facut! Imprumutul de la banca nu l-a platit de o jumatate de an si altceva nu mai poate sa faca. Nimeni nu te ajuta cu bani in aceste timpuri mizerabile. Nu poate decat sa-si pazeasca cat poate mai bine locul acesta de munca, atat cat mai este posibil.

Liderii de sindicat le spun numai minciuni

Sunt doua sindicate. E clar ca si-a bagat dracul coada!

Sindicatul Liber Oltchim este condus de omul care, stie toata lumea, este considerat mana dreapta a fostului manager. Le-a promis “marea cu sarea”: de la povestea cu Piroliza, cu Arpechimul, cu Solutia integrata, cu transformarea datoriilor  in actiuni, la care , se spune, s-a opus in AGA actionarii minoritari ( se apropie de 30%) PCC. Nemtii aia vor sa taie combinatul in bucati si sa opreasca o sectie – doua, doar ce le trebuie lor , le spune de atata timp liderul de sindicat. In realitate, sunt o firma concurenta Oltchimului pe piata europeana. Nu au nici un interes sa finanteze serios Oltchimul. Asa li s-a spus.

Celalalt sindicat: Sindicatul “ Victoria”, infiintat de curand, este un sindicat fantoma. Liderul acestui sindicat se lauda ca este prietenul Administratorului juridic Piperea ( mare boss national la firmele de recuperare a datoriilor), mare mason si ahtiat dupa bani si Putere, zic tot cei de la Sindicatul Liber Oltchim, ca sa-i  intarate pe membrii oportunisti ai Sindicatului  “ Victoria”. S-a auzit ca are chiar ambitii politice puternice. Este criticat si pentru ca a facut angajari in plina insolventa ( angajari speciale?) si mai ales pentru ca da afara oameni. Ar fi trebuit conform legii sa numeasca un administrator special. Deocamdata , acesta nu este numit. Victoria este un sindicat mascat. In realitate, prin liderul respectiv, Guvernul are un  reprezentant pe platforma, care are rolul précis de “goarna” si de a mai calma “spiritele”. Toate minciunile Guvernului sunt aprobate, distribuite  in conferinte de presa si sustinute cu argumente.  De aproape doi ani, le tot promit oamenilor ca: ori ca bancile vor finanta capitalul de lucru atat de necesar ( 50 mil.euro) pentru ca Oltchim sa-si poata mari capacitatea de productie.

Dar a mai aflat, de curand, din presa:  “masa credala” ( suma datoriilor, pe detalii, pe creditor, a Oltchimului) , dupa 9 luni de insolventa nu se cunoaste. Sunt tot felul de contestatii in instanta si, practic, Adunarea Generala a Creditorilor, manevrata, sustinea cineva de la sindicat, de reprezentantul guvernului ( avas) nu a luat nici o hotarare care sa determine alcatuirea unui Plan de Reorganizare al Oltchimului, atat de necesar. Nimeni nu stie care ne va fi soarta. Ne-am saturat de declaratiile lor mincinoase, se gandea Gheorghe, de meciul lor, meciul dintre liderii de sindicat ( se judeca in instanta), de impotent parlamentarilor din acest judet, care sunt “ momaii” in Parlament si in fata Guvernului , pe tema Oltchim.

Se stie ca au profitat cu totii in acesti ani.

Sindicatele au o lista cu toti cei care au primit bani de la Oltchim, in mod constant. Unii au facut parte si din AGA OLtchim si au votat doar in interesul lor personal. Toata frustrarea din el parca se descarca acum in noapte si continua sa urce pe schele gandindu-se la situatia platformei. Gheorghe era un om cinstit, dur- fin, cum zicea uneori, si direct, atunci  cand era cazul.

S-a auzit, de asemenea, ca presa care l-a criticat pe fostul manager ( Roibu), pana la sange,  a primit bani de la PCC. Nu este insa nimic dovedit.  Este o intoxicare si o confuzie intretinuta parca de o armata de dezimformatori  calificati, aproape ca pe vremuri, se gandi Gheorghe.

Dar pe noi, pe angajati, nu ne apara nimeni?

Gheorghe se trezi  sus. Pe instalatie. Era frig si noapte. Si el era singur cu gandurile lui.

Pe platforma nu mai exista unitate !”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Valcea ( Persu- PSD), si-a amintit brusc ca a citit tot  in presa, sau a vazut la televiziunea locala, nu era sigur unde, dar, totusi,  undeva,  afirmatia  asta. “ Au intrat si astia in joc” , se gandi.

”Nu au curajul sa se ia de guler cu cei din Guvernul condus de prim ministrul Ponta. Se folosesc de partidele neparlamentare din oras: PAS, PNT-CD, PRM, pentru a organiza un protest, asa auzise, pentru sustinerea platformei chimice. Au facut un Apel,  l-au postat pe internet si au infiintat un Comitet pentru Salvarea Oltchimului.”

“Dar, ce sanse au?”

Toti  oamenii sunt in confuzie, ii ineaca, sunt  indiferenti, speriati ca isi vor pierde locul de munca, atat pe platforma , cat si in oras. Toti sunt preocupati, absorbiti in propria lor supravietuire, intr-un judet care pare ca se “ darama’. Toate industriile care mai sunt, care au mai rezistat crizei, sunt legate ombilical de Oltchim. Daca Oltchimul se lichideaza in perioada urmatoare, vom deveni , judetul Valcea, Polul de Saracie Numarul 1. Al Romaniei.

Zeci de mii de oameni, se spune, vor  ramane pe drumuri. Nici un fel de alternativa economica serioasa nu a fost pusa in practica intr-un sfert de veac in acest judet. Cu ce s-au ocupat conducatorii nostrii dragi in tot acest timp? Doar cu afacerile cu Statul, cu profitul propriilor lor firme, personale, cu sustinerea hackerilor, spun destule voci, a mafiilor cazinourilor, unde banii se spala in valuri, a prostitutiei pentru “turisti”, a drogurilor, etc.

II – Sus pe  instalatie  , deasupra  cerul si ora intunericului fatala

A ajuns sus pe Electroliza 4. In punctul cel mai inalt. Era parca suspendat in bezna. Se uita la aparate. Verifica parametrii cu atentie. Este destul de frig > ziua este cad, dar noaptea …. In ciuda declaratiilor liberalilor valceni, care sunt foarte optimiste ( ministrul Economiei este de la PNL ) in 2014, in luna iunie se va face o privatizare strategica reusita ( Sa dea Dumnezeu!).

Dar cum  vor rezista  angajatii pana la anul viitor in iunie?

Cine le va imprumuta capitalul de lucru, care banca?  Cand se va termina insolventa si cum? Salariile? Se aude ca Piperea, administratorul juridic , intentioneaza sa mai disponibilizeze inca 800 de angajati??? Cine raspunde la aceste intrebari ? Cine mai spune,  astazi, adevarul?

Toate promisiunile astea nu mai valoreaza nimic

Ne-au mintit de prea multe ori, se gandi cu amaraciune Gheorghe ? Era ora trei si ceva.  Intunericul  parca il patrundea pana in vene !

Gheorghe indrazni sa priveasca cerul. Bezna.  Undeva, rasfirate,  cateva stele pe firmament.  Dar cerul este in mare parte acoperit. Poate maine va ploua? Se gandeste: Pe alte planete, undeva in cosmos, se produc  substante asemanatoare cu cele pe care le produce Oltchim? Otrava curata! Sferele de clor sunt pline. In orice clipa se poate intampla ceva !

Din cauza asta se zvonea ca pentru Combinatul Oltchim sunt interese mari. Ca nu oricine poate sa-l cumpere! Dar asta , acum, nici nu mai conteaza! Lupta dintre nemti, rusi- o firma care este practic- Statul RUS, americanii , despre care spunea liderul de la Victoria , cu trombonul sau: “nu vor ceda nici ei pozitia lor strategica!”, o firma romaneasca sprijinita de un fond de investitii total gri si , mai nou, chinezii, spune acelasi lider de sindicat, angajat la Fanfara  Guvernului. Acum, toate aceste zvonuri – informatii, sunt doar povesti, povesti bune de spus la presa locala.

“FMI si-a luat mana de pe Oltchim !”

E bine !”, spun liberalii  “ Avem timp sa cautam un investitor serios” . “FMI s-a saturat de ineficienta administratorilor juridici si de haosul din Oltchim”, spune expertul economic , consiler onorific al primului Ministru al Romaniei, Ionel Blanculescu.

Fostul manager tace, ca si cum DNA-ul ii sta cu pistolul la tampla ! Poate este doar o smecherie, este un strateg  genial si controleaza inca situatia in favoarea sa , desi nu mai este de un  an in functia  de manager. Politicienii locali si parlamentari nu stiu ce piesa sa mai joace. Publicul larg ii fluiera oricare ar fi rolul interpretat. Le-au incercat pe toate.  Rolul serios, cel prin care ar putea sa-si  sacrifice “teribila” lor cariera politica pentru binele public, rolul acesta l-au abandonat de mult. Nimeni nu are stofa pentru asa ceva.  Si-au luat tainul si acum sunt aproape intr-o stare de perplexitate, blocati in propria lor inutilitate.

Asa este !  Cei din Piata Universitatii au dreptate  macar din punctul acesta de vedere: “ Toti ar trebui sa plece acasa!” Sau, prin tari straine, pe unde au conturi ascunse .

Populatia orasului Ramnicu Valcea , si a Judetului  Valcea, ajuns la o stare de lehamite, dar si la una de iritare, explicabila. Banii sunt doar in buzunarele celor corupti, carora le merge in continuare – “merci , bine !”. Unora, chiar foarte bine !

Gheoghe isi dadu seama ca gandurile cele mai negre l-au covarsit! Mai privi odata intunecimea de deasupra  si se  gandi sa coboare de pe instalatie. Parametrii tehnici erau buni ! Se vedeau luminile de serviciu. Galaxia asta de lumini , care acum s-a rarefiat, ca si cum stelele s-ar fi stins brusc in Cosmos, ii arata , dintr-o  data, ca o revelatie,  adevarata situatie  in care se afla Oltchimul !  Lumina si intuneric!

Pe vremea cand toate mergeau bine, era o baie de lumina aici. Oltchim era  “Galaxia” din care se scurge otrava in toata Europa. Atunci era totul plin de viata! Era sa cada in nostalgie dar frigul ii tempera melancolia.

Se gandi sa coboare. Facu un gest a lehamite, amar.  Astazi, nici nu stie exact ce vor manca copiii inaite de a pleca la scoala. Banii din Italia intarzie. “Stie al batran mai bine ca mine”, se gandi.

Deodata  o umbra parca imensa se misc ape cer. Se gandi ca are ameteli din cauza oboselii sau a gazelor toxice. Si-a amintit insa de Cartea Sfanta. Uneori se duce la Biserica. Si-a amintit un pasaj din Apocalipsa Sfantului  Ioan.  Parca simti pe sira spinarii un frig insuportabil si simti umbra “Ingerului adancului” care s-a apropiat subit de platforma chimica. Abaddon Exterminatorul este aproape !

“Ce se vor bucura unii cand instalatiile vor fi taiate si vandute la fier vechi ! Asta este ! Sfarsitul  este aproape !”

“Unde sa fugi?”

“Cum pot sa fie atat de mincinosi ! Numai la Putere si la  averile lor se gandesc !”

Dar, piciorul lui atinse o bucata de hartie! Arunca lumina lanternei pe  foaia care cazuse  pe trepte. O ridica , sa citeasca textul mai bine.

Un afis !  Un manifest !  Un Apel !

APEL

COMITETUL  DE  SALVARE  AL  OLTCHIMULUI

CHEAMA MUNCITORII DE PE PLATFORMA CHIMICA OLTCHIM SI CETATENII CONSTIENTI SI LUCIZI CARE AU INTELES CA NUMAI POT ACCEPTA ATAT MINCIUNA DIN PARTEA GUVERNANTILOR LA UN MITING DE PROTEST !

Primul gand a fost sa ascunda manifestul ! pe urma, imediat, realize ca este de fapt in democratie si ca are voie sa-l citeasca mai departe.

COMITETUL DE SALVARE AL OLTCHIMULUI VA CHEAMA SA SEMNATI  LISTELE PRIN CARE SUNTETI DE ACORD CU ORGANIZAREA UNUI REFERENDUM CETATENESC PENTRU SALVAREA OLTCHIMULUI.

SUNT NECESARE 20.OOO DE SEMNATURI !

CETATENI !  VOINTA SI LUCIDITATEA CETATENILOR AMENINTATI  DE CIUMA  SARACIEI , CA UN  POL AL SARACIEI  GENERALE, CEL MAI ACCENTUAT DIN  ROMANIA,   POATE SA VA DETERMINE  SA  IESITI  LA VOT SA SALVATI  ACUM OLTCHIMUL  SI, SALVAND OLTCHIMUL,  VETI SALVA INTREGUL JUDET  VALCEA, EVITAND  ASTFEL O CATASTROFA  ECONOMICA GENERALA !

SEMNAND ACESTE LISTE VETI DETERMINA CONSILIUL  ……

Aici isi ridica privirea de pe afisul- manifest , pentru ca nu ii venea sa creada……

PRIN REFERENDUMUM VOM  CERE  GUVERNULUI  ROMANIEI  SA  ASIGURE  CAPITAL DE LUCRU OLTCHIMULUI SI SA PLATEASCA SALARIILE  RESTANTE ALE  MUNCITORILOR   .

VOM CERE SA  GRABEASCA PROCESUL   DE INSOLVENTA FARA  SA PIARDA CEVA   ESENTIAL  DIN  CAPACITATEA  DE PRODUCTIE A OLTCHIMULUI  !

SA NU MAI DEMITA  ABUZIV SUTE  DE ANGAJATI IN PERIOADA URMATOARE !

SA ACCEPTE , DACA VA MAI FI O OFERTA A UNUI INVESTOTOR   CU ADEVARAT   SERIOS, DOAR  CAPITAL DE DEZVOLTARE SI  SA PASTREZE  CAPITALUL   STATULUI   MAJORITAR !

SA   ANULEZE  TOATE   DATORIILE  OLTCHIMULUI  DE LA  CREDITORI CARE  SUNT , PRACTIC,   TOT STATUL  ROMAN !  FARA  SA  MAI FIE ANULATA   ACEASTA  DECIZIE DE UNIUNEA  EUROPEANA,  DE CONSILIUL   EUROPEI SAU DE INTERESUL ALTOR STATE  PUTERNICE   DIN  LUME  ( S. U. A. )

SA RENEGOCIEZE LA  SANGE  SUVERANITATEA    ROMANIEI  DACA  ESTE  NEVOIE  PENTRU  A   APARA LIBERTATEA  SI   INTERESELE   CETATENILOR  ROMANI !

DACA  ACESTE  DEZIDERATE  SE VOR IMPLINI SI VOR  FI REALIZATE  DE  UN  GUVERN  CU   ADEVARAT  RESPONSABIL   FATA DE  DE CETATENII  SAI,  INTR-UN   AN   SI JUMATATE   OLTCHIM NU VA MAI  AVEA  NICI  O DATORIE   SI  VA PRODUCE  PE PROFIT   LUCRAND  LA CAPACITATE  MAXIMA !

DACA  NU  !…….

Gheoghe mai  lua  un respiro si trase o gura adanca de aer rece !

…. VOM DECLARA REPUBLICA DE RAMNIC !

CA  EXPRESIE A NEVOII  DE  INDEPENDENTA  INTR-UN  STAT OBEDIENT   FATA DE  PUTEREA  NEO-COLONIALA

Semnat

COMITETUL DE SALVARE

Urma o lista de nume……

Socialistii !”,  se gandi Gheorghe !

“Ei au spus mereu adevarul dar datorita propagandei capitaliste originale , de 25 de ani, nu-i mai asculta nimeni !”

P.S.

Dimineata, dupa ora 7, omul  nostru  ajunse acasa.  Copiii erau in bucatarie cu bunicul ( batranu avu grija de ei). Un prieten  il suna pe mobil.

“- Gheorghe, ai auzit ce va fi in locul platformei chimice ?” Umbla zvonul ca se proiecteaza Raiul acolo unde s-a produs atata otrava! Este vorba de o suprafata de sere ecologice pentru judet si export ! Gheorghe , termina cu tristetea ta devastatoare. Vom avea ce manca in viitor !”

( va urma )