Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #23601 Re: Re: Re: Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

2014-07-08 20:14

#23600: - Re: Re: Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

CEO a decis sistarea livrărilor de cărbune către CET Govora

http://www.gds.ro/Actualitate/2014-07-07/CEO+a+decis+sistarea+livrarilor++de+carbune+catre+CET+Govora

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a decis să nu mai livreze cărbune către CET Govora din Vâlcea, ca urmare a neachitării sumelor restante de către beneficiar. Organismul de conducere al Complexului Energetic Oltenia, din care fac parte, între alţii, managerul Laurenţiu Ciurel şi directorii Diviziei Energetice şi Miniere, a votat în majoritate ca sistarea livrărilor de lignit să aibă loc începând cu 14 iulie.
„Directoratul CE Oltenia a decis  sistarea  livrărilor de cărbune către SC CET Govora SA, începând cu 14.07.2014 şi, prin urmare, întreruperea activităţii la UMC Berbeşti. Hotărârea a fost luată ca urmare a neachitării în întregime a contravalorii cărbunelui livrat pe parcursul anilor 2013 şi 2014. În cazul reluării plăţilor, Directoratul va reanaliza situaţia“, potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia.

Datorii de 176 de milioane de lei

CET Govora are de plătit, pentru cărbunele livrat de Complexul Energetic Olenia în ultimii doi ani, peste 176 de milioane de lei. Unitatea este unul dintre cei mai mari datornici ai Complexului Energetic Oltenia, alături de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi. Potrivit conducerii companiei producătoare de energie electrică şi cărbune, CET Govora are datorii istorice de 120 de milioane de lei şi o datorie de 56 de milioane de lei acumulată de la înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. Sunt şanse reduse ca beneficiarul să achite din restanţe, dacă nu va exista o intervenţie a ministerului de resort şi a guvernului, pentru a se face anumite compensări. Complexul Energetic Oltenia se află aproape într-un blocaj, din cauză că are de recuperate de la toţii beneficiarii săi creanţe de peste 700 de milioane de lei, însă banii nu există şi în cont, ci doar pe hârtie. Acesta ar fi şi unul dintre principalele impedimente pentru care şefii Complexului Energetic Oltenia nu ar mai dori ca pachetul de 15% din acţiuni să fie listat la Bursă în toamna acestui an. Din dorinţa de a scăpa de creanţele aproape imposibil de recuperat, Complexul Energetic Oltenia a propus externalizarea Unităţilor Miniere de Carieră Berbeşti (Vâlcea) şi Husnicioara (Mehedinţi). Ministerul Justiţiei a dat recent aviz negativ proiectului iniţiat de Complexului Energetic Oltenia, considerând că nu există acordul autorităţilor judeţene din Vâlcea şi nici avizul de la Consiliul Concurenţei. Ca urmare a deciziei de a sista livrările de cărbune din 14 iulie, aproximativ o mie de salariaţi ai Carierei Berbeşti vor intra în şomaj tehnic.