Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21759 Niţă a discutat cu reprezentanţii Chinei despre privatizarea Oltchim BURSA 08.06.2014

2014-06-08 13:32

http://www.bursa.ro/companii-afaceri/ministerul-economiei-nita-a-discutat-cu-reprezentantii-chinei-despre-privatizarea-oltchim-239199&articol=239199.html

Ministrul Economiei Constantin Niţă şi Ministrul Comerţului din China, Gao Hucheng au discutat despre modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa - Lăpuşteşti, realizarea tronsonului de autostradă Craiova - Piteşti şi construcţia tronsonului feroviar de mare viteză Bucureşti - Constanţa, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Niţă, s-a întâlnit ieri cu Ministrul Comerţului din China. Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei oficiale efectuate de Ministrul Economiei la Ningbo, în perioada 6-9 iunie, cu ocazia Conferinței ministeriale a miniștrilor economiei și comerțului din China și țările Europei Centrale și de Est.
Agenda discuţiilor a mai inclus: cooperarea României cu Republica Populară Chineză, atât în plan bilateral cât şi în contextul mai larg al apartenenţei ţării noastre la zona Europei Centrale de Est şi la Uniunea Europeană; dezvoltarea de parcuri industriale şi accesul pe piaţa chineză a produselor românești, în special a celor de origine animală.
Niţă: "Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China, dialog care a fost marcat de două evenimente importante anul trecut -întâlnirile la nivelul şefilor de guvern român şi chinez de la Beijing (iulie 2013) şi Bucureşti (noiembrie 2013). Aniversăm 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China, respectiv 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic amplu de cooperare dintre România şi R. P. Chineză. Toate aceste elemente sunt reflectate de nivelul schimburilor comerciale bilaterale care au totalizat 3,28 miliarde dolari în anul 2013. În primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioane dolari, în creştere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Cu siguranţă există încă potenţial de creştere, iar produsele companiilor româneşti îşi pot găsi locul pe această piaţă ofertantă a Chinei".
În ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor industriale, cele două părţi au agreat asupra necesităţii identificării celei mai bune soluţii din punct de vedere al domeniilor şi locaţiilor care pot fi integrate în proiect, potrivit comunicării. O delegaţie de experţi chinezi urmează să efectueze o vizită de documentare în România.
"Potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. Bunele relaţii politice confirmate în ultimii doi ani pot fi valorificate la nivelul schimburilor comerciale şi dezvoltării de proiecte majore de infrastructură. România are proiecte în domenii cheie - energie, transport, IT, agricultură. Prin dezvoltarea acestora vom avea efecte pozitive la nivel economic şi social - revigorarea industriei, crearea de noi locuri de muncă. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementării", a adăugat Ministrul Economiei.