Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21590 „Primăvara din Beijing“, tabu pentru autorităţi

2014-06-04 19:39

http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/%E2%80%9Eprimavara-din-beijing%E2%80%9C--tabu-pentru-autoritati-337969

http://www.romanialibera.ro/imagine/613x343/%25E2%2580%259EPrim%25C4%2583vara%2B...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorităţile chineze au impus o securitate draconică miercuri, în jurul Pieţei Tiananmen pentru a preveni orice tentativă de comemorare a represiunii sângeroase a „primăverii din Beijing” de acum 25 de ani, în timp ce Washingtonul şi peste 200 de intelectuali străini au făcut apel pentru eliberarea zecilor de chinezi deţinuţi preventiv. La Hong Kong, peste 200.000 de persoane au participat la o seară de veghe comemorativă a evenimentului.

China şi-a desfăşurat vastul său aparat de securitate, miercuri, pentru a opri comemorarea represiunii sângeroase a protestelor pro-democratice în jurul Pieţei Tiananmen, din urmă cu 25 de ani, inundând piaţa şi străzile cu poliţie şi tancuri. Toate eforturile sunt depuse pentru ştergerea din memoria chinezilor a manifestaţiilor din 1989 care au ocupat Piaţa Tiananmen din Beijing timp de şase săptămâni, ca şi în alte oraşe, acele evenimente fiind un subiect tabu pentru Partidul Comunist. Aniversarea acelei date când armata a tras în mulţime nu a fost marcată public în China continentală, deşi în fiecare an au loc comemorări la Hong Kong, fosta colonie britanică retrocedată Chinei în 1997, ca şi în Taiwan, insula autoguvernată pe care o revendică Beijingul. Guvernul nu a publicat niciodată un bilanţ al represiunii, dar estimările asociaţiilor pentru drepturile omului şi ale martorilor variază între câteva sute şi câteva mii.Dezbaterea publică a evenimentelor din 4 iunie 1989 nu intră în discuţie în China. Mulţi tineri nu ştiu cu precizie ce s-a petrecut atunci, din cauza anilor de eforturi ale autorităţilor de a şterge amintirea faptului că Armata de Eliberare a tras asupra propriilor cetăţeni.

Marţi, ministrul de Externe al Chinei a apărat represiunea, afirmând că guvernul a ales drumul cel bun pentru binele poporului. Guvernul de la acea vreme numea mişcarea pro-democraţie „contrarevoluţie”. Protestele au început în aprilie 1989 ca manifestaţii ale studenţilor de la Universitatea din Beijing pentru a deplânge moartea lui Hu Yaobang, şeful reformist al Partidului Comunist care a fost înlăturat de şeful „primordial” Deng Xiaoping. Protestele s-au înmulţit şi s-a ajuns la cereri mai largi pentru eradicarea corupţiei, dar şi la apeluri la democraţie. În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, Piaţa Tiananmen, în faţa Oraşului Interzis, a fost teatrul celei mai sângeroase represiuni armate a unei mişcări populare din Beijing de la fondarea regimului, în 1949. Zeci de mii de soldaţi, susţinuţi de sute de tancuri, au respins manifestanţii din piaţa ocupată timp de 6 săptămâni de studenţi şi persoane care cereau libertate şi democraţie. Asaltul s-a soldat cu sute de morţi, mii de morţi după unele mărturii. Orice referire la eveniment a fost strict cenzurată şi o bună parte a tineretului chinez a crescut într-o necunoştinţă totală a faptelor.

Apeluri pentru eliberarea militanţilor

În două scrisori deschise făcute publice miercuri, peste 200 de intelectuali occidentali şi asiatici au cerut autorităţilor chineze eliberarea militanţilor chinezi închişi în apropierea aniversării. Circa 80 dintre ei, adresându-se preşedintelui chinez Xi Jinping, au cerut eliberarea a cinci intelectuali arestaţi la începutul lunii mai pentru participarea la un „seminar” privat pe tema Tiananmen, într-un apartament privat din Beijing. Marţi, SUA au cerut Chinei eliberarea militanţilor arestaţi în apropierea zilei de 4 iunie.

Miercuri, poliţia, militari şi agenţi de securitate în civil, aflaţi în Piaţa ­Tiananmen, au verificat cărţile de identitate şi au percheziţionat genţile oamenilor pentru a se asigura că nimeni nu se strecoară în piaţă pentru a comemora ziua. De asemenea, poliţia, care a vânat ziariştii străini, a escortat un ziarist de la Reuters în afara pieţei care era împânzită de turişti. Presa naţională a avut interdicţie de a face reportaje asupra evenimentelor de la acea dată, a căror amintire este oficial proscrisă. Cu săptămâni înaintea zilei de 4 iunie, autorităţile au blocat ­Google, iar Amnesty International a precizat că 66 persoane au fost arestate şi plasate în reşedinţe supravegheate sau în ­afara capitalei.

 

http://www.zf.ro/business-international/ce-termeni-a-blocat-china-pe-google-la-25-de-ani-de-la-masacrul-din-piata-tiananmen-12694364

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/10368/12694364/1/weibo.jpg?widt...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorităţile de la Beijing au luat măsuri ample pentru a se asigura că cetăţenii nu vor comemora evenimentele care au avut loc pe 5 iunie 1989, în contextul aniversării a 25 de ani de la Masacrul din Piaţa Tiananmen, scrie Business Insider.

Guvernul chinez a încercat în mai multe rânduri să şteargă orice fel de informaţii referitoare la protestele pro-

democratice care au avut loc în urmă cu 25 de ani şi care au provocat moartea a sute sau poate mii de pe

rsoane.

În 2012, publicaţia China Digital Times a identificat peste 100 de termeni de căutare, pe care China i-a interzis în apropierea zilei de 5 iunie, iar anul acesta China a închis serviciile motorului de căutare Google.

Bloggerii de la Business Insider au întocmit o listă cu cei 19 termeni interzişi de autorităţile de la Beijing:

Raţă mare galbenă – pentru că pe Internet a circulat o fotografie în care tancurile din Piaţa Tiananmen au fost înlocuite cu raţe de jucărie
Tank Man – referire la fotografia care surprinde un protestatar singuratic care încearcă să blocheze calea tancurilor
Indexul Shanghai – referire la Bursa din Shanghai care a scăzut cu aproape 65 de puncte în contextul celei de-a 24-a aniversări
63+1 – pentru că suma lor este 64, adică iunie 4
Lumânare – pentru că emoticonul în formă de lumânare este folosit pe Internet pentru a comemora persoanele decedate
Astăzi
Piaţă
A jeli
Când primăvara devine vară
Acel an
Zi specială
Stâlpul ruşinii – referire la sculpturile care simbolizează masacrul
Parcul Victoriei – locul unde o parte dintre sculpturi au fost amplasate
Tricou negru
Redresare
A ieşi în stradă
Împotriva speculei birocratice
• A interzice
Tanc

video https://www.youtube.com/watch?v=LBN11-F8kh8