Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21576 La USG a reinceput febra negocierilor contractului colectiv de munca

2014-06-04 14:17

http://www.impactreal.ro/2014060116942/La-USG-a-reinceput-febra-negocierilor-contractului-colectiv-de-munca.html

• În 2013, 47 de sodişti au intrat în greva foamei pentru că patronatul întârzia semnarea contractului • Nici în prezent nu se întrevăd soluţii


În perioada 22 mai - 7 iulie 2014, se desfăşoară discuţii intense în ceea ce priveşte negocierea contractului colectiv de muncă la Uzinele Sodice Govora. Potrivit liderului sindical Adrian Mugioiu, până în prezent, situaţia este incertă, negocierile cu conducătorii polonezi fiind la stadiul de discuţii în ceea ce priveşte cadrul general. Dacă situaţia nu se va finaliza pozitiv pentru sodişti, aceştia vor ieşi din nou în stradă, pentru a-şi cere drepturile: „Nu vă pot spune nimic, deocamdată, despre stadiul negocierii, nu aş putea spune nici că este bine, nici că este rău, dar ne-am angajat că vom finaliza negocierile şi vom înregistra contractul colectiv de muncă pe data de 7 iulie. Nu am încredere că se rezolvă, dar, dacă nu se va rezolva, ceea ce a fost anul trecut este nimic. Vor urma discuţii despre salarizare, despre drepturile îngheţate pentru anul trecut, despre ceea ce ne dorim, ca pretenţie salarială, dar, deocamdată, suntem în discuţii pentru negocierea cadrului general. Astăzi urmează a 5-a întâlnire de negociere cu grupul Ciech.”, ne-a declarat liderul de sindicat al sodiştilor, Adrian Mugioiu.
Situaţia are şi un precedent: pe 27 februarie 2013, sodiştii au declanşat primele forme de protest care, ulterior, s-au soldat cu intrarea în greva foamei a 47 de muncitori, în frunte cu liderul de sindicat Adrian Mugioiu. La momentul respectiv, sodiştii cereau încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate pentru anul 2013, în care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului să fie de minimum 16% din veniturile din exploatare, sporuri salariale, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, precum şi respectarea perioadei concediului de odihnă. Conflictul s-a stins pe 27 aprilie, după cinci luni de negocieri, după ce patronatul a acceptat semnarea contractului colectiv de muncă şi a decis păstrarea celor 770 de locuri de muncă. USG este prima companie de producţie a Grupului Ciech situată în altă ţară, care a fost achiziţionată la sfârşitul anului 2006. Acţiunile deţinute de CIECH SA Varşovia la Uzinele Sodice Govora au o pondere de 92,91% din capitalul social al companiei.


Polonezii vor răscumpărarea celor 5,5% procente deţinute de CET Govora


Grupul polonez care controlează Uzinele Sodice Govora doreşte să răscumpere acţiunile pe care CET Govora le deţine la USG (5,5%), preluate cu câţiva ani în urmă, prin compensarea unor datorii. Oferta USG – Ciech a fost operativ prezentată şi analizată într-o şedinţă specială a consiliului de administraţie al CET în urmă cu trei luni, iar acesta şi-a exprimat acordul de principiu. În momentul de faţă se fac analize în ceea ce priveşte oportunitatea vânzării acţiunilor deţinute de CET Govora. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, „preşedintele companiei susţine că USG s-a angajat într-un proces pe termen lung, astfel încât Ciech Chemical Group îşi păstrează încrederea în potenţialul uzinei şi va asigura resurse pentru dezvoltare. Un prim pas a fost deja făcut, prin intermediul unei investiţii în creşterea capacităţii de producţie. Un nou calcinator şi echipamentele aferente vor fi instalate din acest an, ceea ce va permite o creştere a producţiei cu aproximativ 15% până la sfârşitul anului. Investiţia se va finaliza în următorii doi ani.”, declara preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, la momentul iniţierii ofertei de răscumpărare.