Crin Antonescu președintele României 2018,VOTAȚI!


Musafir

/ #74 Re:

2014-06-04 13:34

#71: -

EXCLUSIV - INTERVIUL SĂPTĂMÂNII 
Tăriceanu: „Este ironic că exact în ziua în care PMP lua 6% şi se făcea de râs, Băsescu începe să îşi vadă visul cu ochii”. 
PESURSE.RO vă prezintă în EXCLUSIVITATE opinia președintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, despre tensiunile care există în prezent pe scena politică românească, despre viitorul Partidului Național Liberal, negocierile de fuziune cu PDL și despre acțiunile din ultima perioadă ale conducerii PNL.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că „Antonescu a intrat în anul 2014 ca Preşedinte al PNL, Preşedinte al Senatului şi candidat la alegerile prezidenţiale din partea unei formaţiuni politice cu o forţă electorală de 50 – 60% în sondaje”, iar acțiunile sale au făcut ca lucrurile să evolueze în așa fel încât acum a pierdut toate acestea.

Tăriceanu a spus că adeziunea sa la PNL este reală şi statutară, precizând că nu se poate considera membru PNL decât în măsura în care acest partid este un partid liberal. De asemenea, fostul prim-ministru a afirmat că nu vede nici un avantaj pentru PNL în urma afilierii la PPE.

Referitor la apelul lansat în această săptămână către liberali, Tăriceanu a spus că dorește ca Partidul Naţional Liberal „să fie un partid liberal şi nu altceva”. Acesta a subliniat că le-a cerut liberalilor „să reflecteze serios asupra identităţii PNL, să asculte mesajele membrilor, simpatizanţilor, aleşilor locali pentru că ei au o experienţă politică reală şi o identitate liberală”.

Reporter: Domnule Tăriceanu, numele dumneavoastră este strâns legat de PNL şi de liberalismul românesc. Cum vedeţi situaţia partidului în acest moment?
Călin Popescu-Tăriceanu: Momentul este unul foarte greu pentru PNL, de răscruce aş spune. Este o anumită confuzie în partid pentru că în numai câteva luni fostul preşedinte şi grupul apropiat domniei sale au luat un şir de decizii politice catastrofale care au dus partidul în opoziţie şi la un scor electoral care este cam la jumătate faţă de potenţialul PNL şi faţă de ponderea obţinută de partid, ca parte a USL, la alegerile din 2012. Domnul Antonescu a intrat în anul 2014 ca Preşedinte al PNL, Preşedinte al Senatului şi candidat la alegerile prezidenţiale din partea unei formaţiuni politice cu o forţă electorală de 50 – 60% în sondaje. El singur a dus lucrurile în aşa fel încât acum a pierdut toate acestea. Am văzut că unii politicieni prezintă demisia sa ca un act de înaltă moralitate dar aş spune că nu este cu nimic mai mult decât o recunoaştere a dezastrului politic în care a dus PNL şi al unui eşec electoral major. Misiunea liberalilor este acum de a trage o linie şi de a separa partidul de acţiunile politice care au dus la această prăbuşire. PNL poate fi repus pe o linie de creştere.

Reporter: Ca partid liberal?
Călin Popescu-Tăriceanu: Sigur, ca un partid liberal. Ca un partid care îşi păstrează linia politică, identitatea, valorile, numele. Toate acestea au o vechime de 139 de ani. Anul viitor PNL ar împlini 140 de ani de la înfiinţare. Cum ar fi ca PNL să nu mai fie un partid liberal ?

Reporter: Se discută intens despre trecerea PNL la PPE. Aţi fost împotriva unui astfel de gest în urma cu ceva timp. Credeţi că este oportună o trecere de la o familie europeană la alta peste noapte? Se susţin argumentele potrivit cărora PNL este mai apropiat de PPE? Poate fi văzută această mutare drept o abandonare a principiilor și valorilor liberale?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu s-a discutat niciodată serios în trecut despre trecerea la PPE, deci nu a fost cazul să mă opun în mod oficial. Poate că au fost discuţii izolate în partid dar nimic serios. Vreau să vă spun că în politica europeană sunt anumite cicluri ale evoluţiei partidelor politice. Acum PPE este important dar acum un deceniu, ca să dau doar un exemplu, liberalii deţineau şi conducerea Comisiei Europene, prin Romano Prodi, şi conducerea Parlamentului European, prin Pat Cox. Un partid atât de vechi cum este PNL nu poate migra de la o familie politică la alta peste noapte, aşa cum vrea domnul Antonescu.
De altfel, nu văd nici un avantaj pentru PNL în urma acestei mutări de la ALDE la PPE. Poate că există avantaje personale pentru anumite persoane dar nu şi pentru PNL. Europarlamentarii aleşi ai PNL ştiu foarte bine acest lucru, nu trebuie să ne ferim pentru că am aflat că s-a discutat despre asta în reuniunile partidului.
Mai este ceva. PNL este membru de 24 de ani al ALDE. Mi se pare un gest incalificabil făcut de Antonescu care acum vrea să rupă PNL de ALDE după ce recent a rupt USL-ul. În februarie vorbeam despre o trădare a electoratului român prin ieșirea din USL. Acum domnul Antonescu a cerut voturile românilor ca lider al unui partid liberal şi în prima zi de după alegeri a declarat că PNL nu mai trebuie să fie un partid liberal, ci popular. Las la o parte imaginea noastră faţă de oameni ca Graham Watson, care a susţinut PNL în anul 2012, faţă de Guy Verhostadt care a venit anul acesta în România pentru a face campanie alături de PNL, faţă de familia liberală europeană în ansamblu.

Reporter: Care este semnificaţia apelului lansat luni de dumneavoastră către liberali?
Călin Popescu-Tăriceanu: Am lansat acel apel pentru că doresc ca Partidul Naţional Liberal să fie un partid liberal şi nu altceva. După 1989 acest partid a fost refăcut ca un exponent al liberalismului românesc. Aşa fusese şi înainte de 1946. De asta le-am cerut tuturor să reflecteze serios asupra identităţii PNL, să asculte mesajele membrilor, simpatizanţilor, aleşilor locali pentru că ei au o experienţă politică reală şi o identitate liberală. Acţiunea politică nu poate fi dusă împotriva sentimentelor populaţiei, campania electorală recentă tocmai a arătat acest lucru... Am cerut acest lucru tuturor liberalilor, deci apelul meu este adresat şi domnului Iohannis. Subliniez acest lucru.

Reporter: Aderarea la PPE nu este totul. Planurile finale prevăd fuziunea cu PDL ...
Călin Popescu-Tăriceanu: Fuziunea PNL – PDL a fost marele vis al lui Traian Băsescu începând din 2005. Este ironic că exact în ziua în care PMP lua 6% şi se făcea de râs, Băsescu începe să îşi vadă visul cu ochii. Dacă se va realiza această fuziune, dacă va rezulta un nou partid care nu va mai fi liberal, pentru Băsescu va fi floare la ureche să facă o înţelegere cu foştii lui colegi din PDL pentru a prelua conducerea acestui partid. Probabil vor veni aici şi partidele prezidenţiale conduse de Elena Udrea şi Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă va avea loc această fuziune, în final peştele cel mic, electoral vorbind, va înghiţi peştele cel mare, PNL-ul.

Reporter: Vedeți o implicare a lui Traian Băsescu în ultimele decizii ale lui Crin Antonescu? Mulţi au bănuieli cu privire la acest lucru. Pe de altă parte, fostul preşedinte al PNL îl critică permanent pe Victor Ponta căruia i-a descoperit tot felul de defecte ...
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu ştiu cum anume s-a ajuns la deciziile politice care au dus la prăbuşirea domnului Antonescu. Poate că a fost sfătuit greşit, poate că anturajul său nu a fost bine ales. Poate că a fost copleşit de tensiunea inerentă unor funcţii politice înalte şi unei campanii electorale prezidenţiale şi nu a mai avut luciditatea politică necesară. Oricum ar fi, rezultatele se văd. Curentul creat la nivelul opiniei publice şi în partid era unul care nu îi mai dădea speranţe lui Antonescu şi este bine că el a acceptat să demisioneze rapid.
Cât priveşte defectele descoperite de domnul Antonescu la Victor Ponta am o singură observaţie de făcut. Cei doi au fost parteneri politici pentru câţiva ani iar rezultatele pentru PNL au fost foarte bune. Apoi domnul Antonescu a început să „construiască dreapta” timp de 3 – 4 luni şi rezultatele iar se văd: demisia sa şi probabila retragere din viaţa politică.

Reporter: V-aţi gândit la un astfel de scenariu atunci când se tot vorbea în anii trecuţi de unificarea dreptei ?
Călin Popescu-Tăriceanu: Când PNL a părăsit USL am înţeles că există mari şanse să ajungem în acest punct. Demisia mea din PNL din acel moment a fost un semnal de alarmă extrem dar am văzut că nu toţi au înţeles acest semnal aşa cum îmi doream eu. Acum evident că toţi vedem că sunt urmaţi nişte paşi care, de fapt, au fost anunţaţi de mult timp: ruperea USL, atragerea PNL la unificarea dreptei, desfiinţarea PNL prin această fuziune. Chiar şi eliminarea lui Antonescu din fruntea PNL şi din cursa prezidenţială a fost anunţată de mai mult timp ...

Reporter: Vorbind de demisia dumneavoastră, poate ar trebui să vorbim şi despre revenirea dumneavoastră în PNL. Ce s-a întâmplat la Satu Mare ?
Călin Popescu-Tăriceanu: Adeziunea mea la PNL este valabilă. Vreau să vă spun un lucru. Nu a fost ceva planificat. Eu anunţasem că am o astfel de intenţie dar ea s-a întâmplat efectiv la cererea colegilor noştri liberali de la Satu Mare pentru că ei au crezut că poate fi un sprijin pentru campania electorală a PNL. Am un anumit capital de simpatie, de notorietate, de încredere iar intenţia mea a fost de a transfera acest capital către PNL. Am cerut public oamenilor să voteze pentru PNL. Din păcate a existat un val de insulte de la Bucureşti care personal nu m-au rănit dar au făcut ca PNL să mai piardă nişte voturi. Cât priveşte reacţia oamenilor de la Satu Mare, a fost foarte pozitivă, toţi membrii cu care m-am întâlnit m-au felicitat, mi-au urat succes. Nimeni nu m-a făcut „trădător” sau mai ştiu eu cum.

Reporter: Domnul Antonescu a spus atunci că nu mai ştiţi în ce partid sunteţi ...
Călin Popescu-Tăriceanu: Domnul Antonescu a desfăşurat nişte acţiuni în urma cărora PNL nu mai ştie dacă este membru al PPE sau ALDE. Am văzut că soţia dumnealui se prezintă alături de Monica Macovei ca şi cum am fi în PPE în timp ce domnul Iohannis a propus să existe o perioadă de discuţii în organizaţiile judeţene în săptămânile care urmează. Poate că ar trebui să lămurim ce demersuri oficiale a făcut domnul Antonescu către PPE în ultimele sale zile în fruntea PNL pentru că ele trebuie anulate.
Cât mă priveşte pe mine eu ştiu foarte clar că sunt liberal şi acest lucru poate fi dovedit prin tot ceea ce am făcut începând din ianuarie 1990. Am servit permanent PNL-ul şi liberalismul românesc fără nici o pauză. Românii ştiu cine sunt eu şi ce sunt. În toate sondajele sunt asociat cu liberalismul. Nimeni nu are nici o îndoială cu privire la acest lucru. De asemenea românii ştiu care au fost rezultatele activităţii mele ca Prim Ministru, care este potenţialul unei guvernări a PNL, cum poate şi ştie PNL să guverneze. Cred că pentru un om politic cel mai important lucru este ca el însuşi să aibă o identitate politică clară şi ca cetăţenii să ştie foarte bine care este identitatea sa politică, care este platforma sa politică, care sunt obiectivele sale politice, ce poate să facă pentru ţară, ce poate să facă atunci când ocupă cele mai înalte funcţii în stat. În ceea ce mă priveşte, lucrurile sunt clare. Nu vreau să par lipsit de modestie dar aş menţiona că sondajele arată acest lucru.

Reporter: În prezent, sunteţi membru PNL ?
Călin Popescu-Tăriceanu: Aşa cum am spus, adeziunea mea la PNL este reală şi statutară. Dar eu nu mă pot considera membru PNL decât în măsura în care acest partid este un partid liberal. Dacă PNL nu va mai fi un partid liberal, dacă îşi va abandona identitatea, istoria, valorile şi principiile, ei bine eu nu pot merge pe acest drum. Când vorbesc despre identitatea liberală eu vorbesc despre substanţă, nu despre nume. Cuvântul liberal este folosit de multă lume, chiar partidul legat de Băsescu se numeşte Partidul Democrat Liberal. Eu vorbesc despre liberalism adevărat şi recunoscut pe plan european.

Reporter: Credeţi că decizia de a amâna discuţiile privind aderarea la PPE sunt şi rezultatul declaraţiilor dumneavoastră ?
Călin Popescu-Tăriceanu: A fost rezultatul discuţiilor din forurile PNL de luni. Îmi place să cred că apelul meu a fost citit de mulţi membri PNL şi argumentele mele vor conta pe viitor pentru că sunt bine cumpănite.

Reporter: Ca membru PNL ar trebui să fiţi inclus în forurile de conducere ale partidului dar am văzut ce s-a întâmplat la şedinţa PNL din 26 mai. Cum comentaţi evenimentele din acea zi şi plecarea dumneavoastră de la şedinţa PNL ?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu ştiu dacă se cunoaşte faptul că eu am fost invitat chiar de Secretariatul General al PNL la acea şedinţă. Apoi preşedintele PNL a pus la vot dacă să se recunoască sau nu adeziunea mea la PNL şi s-a întâmplat ceea ce ştiţi. Mai multe nu aş spune, fiecare judecă cum vrea. Peste două zile a fost o altă şedinţă a Delegaţiei Permanente şi am fost din nou convocat. Ce să zic, nu m-am mai dus ...

Reporter: Dar de acum înainte, după ce emoţiile vor trece, ca fost preşedinte al PNL, puteţi participa la lucrările forurilor de conducere ale partidului rezultat din fuziune ?
Călin Popescu-Tăriceanu: Păi să vedem lista foştilor preşedinţi ai PNL şi PDL: odată Mircea Ionescu Quintus şi Radu Câmpeanu, apoi Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, subsemnatul, Crin Antonescu, de la PDL Petre Roman, Traian Băsescu, Emil Boc. Cum aţi caracteriza acest grup? Cum ne-ar sta împreună? Dacă ne aşezăm la masa de şedinţe după data naşterii, eu cred că aş avea locul lângă Traian Băsescu. Nu accept acest lucru şi nu din cauza unor rivalităţi personale. Să nu se înţeleagă aşa ceva. Consider că ne desparte întreaga concepţie despre guvernare, despre stat, despre democraţie. Suntem ca doua linii paralele. Nu ne vom întâlni niciodată.
http://www.pesurse.ro/2014/06/04/exclusiv---interviul-sptmnii-triceanu-este-ironic-/