Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21064 Greviştii foamei de la Oltchim ameninţă că îşi dau foc

2014-05-21 09:35

http://www.indiscret.ro/articol-grevistii-foamei-de-la-oltchim-ameninta-ca-isi-dau-foc

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/image_3192.jpg...


În jur de 50 de disponibilizaţi ai Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în greva foamei, de luni, 19 mai, pe scările Prefecturii Vâlcea, cerând salariile compensatorii. Surse din grupul protestatarilor susţin că, în cazul în care nu îşi va primi acest drept, cel puţin unul dintre ei îşi va da foc.
de Marielena Popa

Luni, la prima oră, în jur de 50 de oameni disponibilizaţi colectiv, anul trecut, de la Combinatul Oltchim, au declanşat greva foamei, pe scările din faţa Prefecturii Vâlcea, susţinuţi şi de alţi colegi ai lor. Protestatarii şi-au petrecut noaptea pe gazonul din faţa prefecturii, iar marţi de dimineaţă s-au întors pe scări. Aşa i-a găsit prefectul Dumitru Nicu Cornoiu, care gestionează cum nu se poate mai prost această situaţie: „Cum, aţi stat toată noaptea aici?”, s-a mirat acesta. Greviştii foamei fac parte din cei 969 de concediaţi colectiv în luna mai 2013 şi care au dreptul să primească, potrivit contractului colectiv de muncă, 12, 18 sau 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime; adică în jur de 10 milioane de euro, bani pe care îi aşteaptă de aproape un an de la compania care i-a concediat. Oltchim nu are însă aceşti bani, prin urmare s-a luat decizia că salariile compensatorii vor fi achitate doar după privatizare, a cărei derulare a fost amânată de două ori de la începutul acestui an. Protestatarii cer ca aceste drepturi (între 20.000 şi 50.000 lei de persoană) să fie acordate de stat, care să îşi recupereze banii după privatizare.



Bănuieli în privinţa deturnării banilor

Ei suspicionează însă că banii care li se cuvin au fost deturnaţi, anul trecut, şi cer lămuriri de la prefectul Cornoiu, fost director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea, în acea perioadă. „Pe 1 august 2013, ministrul muncii de atunci, Mariana Câmpeanu, anunţa că ministerul pe care îl conducea dispune de fondurile necesare plăţii salariilor restante şi a salariilor compensatorii pentru persoanele care urmau să fie disponibilizate, de la combinatul Oltchim. Unde sunt banii noştri? Am auzit că au ajuns în conturile locale şi au fost folosiţi de Oltchim în alte scopuri”. Protestatarii i-au criticat şi pe liderii de sindicat: „În loc să facă muncă sindicală, Diculoiu (n.r. Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim) a intrat în politică. Ar trebui să vină aici şi să dea socoteală, el face parte dintre cei care s-au îndestulat de acolo”.



„Colegul nostru a pregătit deja sticla cu benzină”

„Rămânem aici până ne dau banii, nu plecăm nici în ziua alegerilor europarlamentare. Ne aşteptăm să nu ni-i dea, nu mai suntem o miză electorală. Însă vor avea surprize colosale”, susţine unul dintre ei. Potrivit surselor din grupul greviştilor, „surpriza colosală” se traduce prin decizia unui protestatar de a-şi da foc. „Colegul nostru şi-a pregătit, deja, sticla cu benzină. Pare o nebunie, ne vom strădui să-l împiedicăm să facă asta, însă disperarea nu are limite”.



Adresă blândă către premier, cu referire la mama sa

Protestatarii au semnat, chiar pe scările Prefecturii Vâlcea, o adresă prin care îi solicită premierului Victor Ponta plata acestor salarii, în baza contractului colectiv de muncă şi a legislaţiei în vigoare: „Ne îndoim că sunteţi de acord cu nerespectarea legilor statului român, drept pentru care vă rugăm să luaţi cunoştinţă de această dorinţă a noastră de a veghea la respectarea legislaţiei României şi să interveniţi la acordarea plăţilor noastre compensatorii, prevăzute în OG 36/2013, art.7, alin. c ”, se arată, printre altele, în adresa către Victor Ponta. În aceeaşi adresă, femeile i-au cerut premierului micşorarea vârstei de pensionare: „De asemenea, cu această ocazie, v-am ruga, noi, femeile, să iniţiaţi o modificare a legii pensiilor, în care să se ţină seama de faptul că (aşa cum bine ştiţi de la mama dumneavoastră) am depus mari sacrificii pentru a creşte copii, viitori cetăţeni ai României”.



Prefectul nu răspunde

Pretextând că este ocupat până peste cap cu problemele cauzate de intemperii, prefectul judeţului Vâlcea nu a răspuns întrebărilor mass-media care privesc această situaţie. Recent, Cornoiu declara însă că chestiunea salariilor compensatorii nu ţine de Prefectură.