Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #20952 Avocatul Gheorghe Piperea apără tunarii de la Oltchim

2014-05-18 11:13

http://saptamana.net/articol/3179-avocatul-gheorghe-piperea-apara-tunarii-de-la-oltchim



Administratorul judiciar Gheorghe Piperea, cel care pozează în salvatorul societăţii, e avocatul unui grup infracţional care a dat un tun de aproape două milioane de euro, culmea, unei societăţi la care statul este acţionar prin intermediul SC OLTCHIM S.A. Râmnicu Vâlcea. Reţeta e simplă şi folosită de mai toţi “tunarii” - contracte fictive prin care au încasat bani pe o marfă care nu a fost livrată niciodată plătitorului fraierit. Adică statului.

Se pare că ministrul Varujan Vosganian şi-a găsit şi omul, şi recompensele, în aceeaşi persoană. Banii vin spre Gheorghe Piperea atât din administrarea judiciară a Oltchim, cât şi din apărarea celor care-l devalizează. Dacă pentru administratorul judiciar, banii vin din toate direcţiile, situaţia nu este la fel de roz şi pentru angajaţi.
Mai mult decât salvatorul Oltchim, Gheorghe Piperea este apărătorul celor care l-au devalizat.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au trimis în judecată şase inculpaţi pentru un prejudiciu care se ridică la peste 1,8 milioane euro. Societatea păgubită, SC Mentchim SA, s-a constituit în 2005 în urma externalizării activităţii de întreţinere şi reparaţii a SC OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea, iar peste 90% din activităţi le derula cu această societate de la care şi primea peste 90% din fondurile băneşti.
Societatea a încheiat trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale şi ale atribuţiilor de serviciu şi a efectuat plăţi către aceste firme în baza unor documente fiscale falsificate, anulate sau ştornate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfa.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 30 iulie 2005 - 09 iulie 2007, societatea a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentantii SC Fero Chim SRL Bucuresti şi SC Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin. Concret, societatea SC Mentchim SA Râmnicu Vâlcea a încheiat cu societăţile sus-menţionate trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale şi a atribuţiilor de serviciu şi a efectuat plăţi către aceste societăţi în baza unor documente fiscale falsificate, anulate sau stornate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfa. Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale niciuneia dintre societăţi. Mai mult decât atât, în ce priveşte unul dintre contractele încheiate cu SC Gen Fero Chim SRL, s-au întocmit note de recepţie în fals pentru livrări de aproximativ 3.400.000 lei, după care s-a întocmit un alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menţiona nereal că marfa s-ar afla la furnizor. În ce priveşte marfa care făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activităţii SC Mentchim SA Râmnicu Vâlcea, nu existau fonduri alocate pentru aceasta, iar singurul scop al plăţilor a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societăţile aşa-zis furnizoare. În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor învinuiţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Fosta conducere a Mentchim a fost trimisă în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi în legătură cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane euro, săvârşit în dauna SC Mentchim SA Râmnicu Vâlcea (societate la care statul este acţionar prin intermediul SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea), dupa cum urmează:

• Valentina Crânguşi, fost director economic în cadrul SC Mentchim SA, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

• Georgiana Budea, fost director comercial în cadrul SC Mentchim SA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul;

• Ion Mihai, administrator de fapt şi director general la SC Gen Fero Chim SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi de fals în înscrisuri sub semnatură privată;

• Ionel Iliuţă Aldescu, administrator al SC Gen Fero Chim SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi de fals în înscrisuri sub semnatură privată;

• Ion Buştean, administrator la SC Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine;

• Drăghici Presură, fost contabil şef în cadrul SC Mentchim SA, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi de fals la legea contabilităţii.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus încetarea urmăririi penale faţă de Vasile Şerbulescu, fost director general al SC Mentchim SA Râmnicu Vâlcea, deoarece în cursul urmăririi penale a intervenit decesul acestuia.