Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #20762 Disponibilizaţii Oltchim – greva foamei la euroalegeri

2014-05-14 08:35

http://www.indiscret.ro/articol-disponibilizatii-oltchim-greva-foamei-la-euroalegeri

Protestele disponibilizaţilor Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, începute săptămâna trecută, se înteţesc. Aceştia au anunţat că, începând de miercuri, 14 mai, se pregătesc să intre în greva foamei dacă nu îşi primesc salariile compensatorii şi susţin că vor prelungi această acţiune şi în ziua alegerilor europarlamentare, de pe 25 mai a.c. Anul trecut, 969 de angajaţi ai combinatului aflat în insolvenţă au fost disponibilizaţi colectiv, ei având dreptul să primească, potrivit contractului colectiv de muncă, 12, 18 sau 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime. În replică, autorităţile judeţului Vâlcea spun că nu se pot implica implica în această chestiune, întrucât şi-ar depăşi competenţele, şi că disponibilizaţii vor primi banii după privatizarea companiei.
de Marielena Popa

Zilele trecute, circa 80 de salariaţi ai Oltchim au protestat în faţa prefecturii Vâlcea şi a Consiliului Judeţean Vâlcea, cerând aceste salarii compensatorii, care însumează circa 10 milioane de euro. Oamenii sunt nemulţumiţi că Guvernul a emis o ordonanţă care obligă instituţia ce face disponibilizări să acorde salariile compensatorii şi nu statul, ca până acum. Compania Oltchim nu are bani pentru aceste drepturi, ca atare a anunţat că salariile compensatorii se vor acorda după privatizare, a cărei derulare a fost amânată de două ori de la începutul anului, pe 6 iunie a.c. Protestatarii au cerut ca aceste drepturi (între 20.000 şi 50.000 lei de persoană) să fie acordate de stat, care să îşi recupereze banii după privatizare.



Prefectul „Nu suntem responsabili de un contract încheiat între două părţi”

Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a declarat că prefectura nu îşi poate asuma responsabilitatea să rezolve această problemă: „Conducerea Oltchim are obligaţia să întreţină un dialog continuu cu oamenii şi, până la urmă, are obligaţia să le achite acele plăţi compensatorii, în baza contractului colectiv de muncă. Nu noi, instituţia prefectului, Guvernul României, suntem responsabili de un contract bine definit, care s-a încheiat între două părţi. Preocuparea nostră este scoaterea la licitaţie şi revitalizarea combinatului. Se fac eforturi deosebite pentru a încerca să menţinem cel puţin personalul care se află acum la Oltchim, să garantăm forţa de muncă existentă. Oltchim lucrează cu 20% din capacitate, cu 2.000 de oameni. Produsele sunt exportate sub preţul de producţie, sunt multe probleme. O să ne implicăm în măsura în care legal ne putem implica”, susţine prefectul.



Vicepreşedintele CJ Vâlcea: „Banii, după privatizare”

Dumitru Persu, vicepreşedintele CJ Vâlcea, a declarat că problema salariilor compensatorii va fi rezolvată după privatizarea Oltchim: „Compania nu este a Consiliului Judeţean, este a Ministerului Economiei şi are subordonare de caracter naţional. Prolemele trebuie rezolvate la nivelul companiei, potrivit legii, şi, evident, cu sprijinul unor ministere de resort. Aceşti disponibilizaţi şi-au primit toate drepturile până în prezent, în afară de plăţile compensatorii, care urmează să fie achitate la încheierea privatizării. Am intervenit în scris la Ministerul Muncii, la Minsiterul Economiei, pentru a vedea în ce măsură se pot rezolva problemele, aşa cum solicită dânşii. Adică acum, nu după 6 iunie, când a fost stabilită privatizarea. Dar am bănuiala că printre ei au fost unii care vor să facă politică, au fost cinci-şase organizatori, cărora li s-a spsu textual: «Mergeţi şi faceţi presiuni ca ăştia să nu stea liniştiţi». Păi, nu aşa se lucrează ! (....) Le-am promis că fac aceste intervenţii şi au spus că miercuri (n.r. - 14 mai) sunt înapoi peste noi. Eu îi primesc din nou, dar mai mult decât le-am spus nu pot să le spun. Cred că este o etapă bine gândită în campanie electorală. Unii au interesul să denigreze instituţia Consiliului Judeţean, instituţia Prefecturii”, a conchis Dumitru Persu.



„Electoral, nu îi mai interesăm”

Ion Ţoanţă, unul dintre protestatari, consideră „lamentabilă” prestaţia autorităţilor judeţului în această situaţie. „Comportamentul lor este lamentabil. Nu au putere la Bucureşti şi atunci băjbâie. Noi intrăm în greva foamei, pe termen nelimitat, dacă nu ne dau banii. Nu ne manipulează nimeni, nu trebuie fii manipulat sau să faci politică pentru a vedea că nu ai bani şi că eşti dus cu vorba. Adevărul este că acum nu îi mai intresăm, deoarece şi-au dat seama că orice acţiune electorală va fi sortită eşecului. Nu au ce să mai promită. Au promis la alegerile din 2012 şi la multe alte alegeri şi s-a ales praful. Mă refer şi la cei de acum şi la cei de dinainte, nici aceia nu sunt îngeraşi.”