Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #19930 Dacă moare Oltchimul, moare Vâlcea!

2014-04-18 22:28

#19906: - Sapte masuri pentru reducerea datoriilor societatii Oltchim catre CET Govora

http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/50-primul/26079-dac-moare-oltchimul-moare-valcea.html

Dacă moare Oltchimul, moare Vâlcea
Sâmbătă, 19 Aprilie 2014
Scris de Graţiela Mihai

http://www.viatavalcii.ro/images/2014/consiliul-judetean-19042014.jpg...

Ultimul punct de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean din această săptămână a avut caracter preponderent informativ, însă a reuşit să ridice foarte multe discuţii. Acesta a presupus prezentarea solicitării S.C. CET GOVORA S.A. Râmnicu Vâlcea referitoare la plata datoriilor S.C. Oltchim S.A, existente la finele anului trecut. În sală au fost prezenţi reprezentanţi ai ambelor societăţi, exprimându-şi, la cererea preşedintelui Consiliului Judeţean, poziţia cu privire la această problemă.

În această direcţie s-a comunicat faptul că, prin deschiderea procedurii de insolvenţă la data de 30 ianuarie 2013 de către Oltchim, CET Govora a fost înscrisă în tabelul creditorilor cu suma de 137.199.215,92 lei, fiind după Electrica, creditorul cu cea mai mare creanţă negarantată.

La finele anului, soldul facturilor de energie electrică era de 29.412.265 lei, reprezentând livrări de abur industrial în perioada ianuarie – decembrie 2013, la care se adaugă suma de 13.590.694 lei, contravaloare facturi de energie electrică şi suma de 21.004 lei aferentă diverselor prestaţii.

Datoria totală a Oltchim faţă de CET Govora era, la data menţionată, de 180.223.479 lei, continuând să crească.

Cunoscând situaţia delicată în care se află, la ora actuală, Oltchim, Consiliul de Administraţie al CET Govora a decis ca plăţile efectuate de Oltchim în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2014 vor fi descărcate pe facturi de energie termică şi electrică emise după deschiderea procedurii de insolvenţă în ordinea vechimii acestora, iar facturile de livrări marfă şi prestări servicii emise în aceeaşi perioadă vor compensa datorii reciproce prin achitarea facturii emise de CET Govora.

De asemenea, s-a hotărât ca debitorul să fie somat spre a efectua plata sumelor restante, iar dacă acest lucru nu se va realiza în termen, începând cu 1 mai, potrivit prevederilor contractuale, se va reduce debitul de abur industrial şi cantitatea de energie electrică livrată la minimul tehnologic.

Acesta este un moment critic în evoluţia economiei judeţului însă, având în vedere că în 16 mai se va realiza a doua rundă de privatizare a societăţii Oltchim, preşedintele Consiliului Judeţean încurajează cele două întreprinderi să caute soluţii viabile şi să fie optimiste în privinţa soluţionării pozitive a situaţiei: „Una din soluţiile prezentate constă în reducerea preţului energiei electrice livrată cu 15 lei/mW începând cu 1.07.2014 în condiţiile în care SC Oltchim SA reglementează prin plată restanţele la energia electrică furnizată şi semnează un nou contract la acea dată cu SC CET Govora, şi vreau să vă informez că reducerea este propusă şi se aplică. Acest lucru este foarte benefic pentru că se creează această diferenţă de valoare care poate fi utilizată pentru plata aburului către Oltchim. Mai mult, e o şansă extraordinară de care domnul ministru Niţă a amintit şi în discuţia cu secretarul de stat de la Energie, care, apropo de asta, mi-a spus ieri că are sarcină să se ocupe personal de documentaţia privind preluarea celor două cariere: Alunu şi Berbeşti şi că în două săptămâni se vor mobiliza să ia avizele de la toate celelalte ministere, în aşa fel încât să poată intra OUG în Guvern în ideea transferării celor două cariere la CET Govora prin transfer cu plată făcută în baza unei negocieri. Astfel, va apărea o hotărâre de Guvern prin care va apărea o facilitate de reducere a valorii certificatelor verzi cu 85%. Acest lucru înseamnă o economie de 1.000.000 lei”, a conchis Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.