Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #18203 Re: Preşedintele Ion Cîlea îi cere ajutor ministrului Niţă pentru rezolvarea situaţiei Oltchim-ului.

2014-03-17 19:36

#18201: - Preşedintele Ion Cîlea îi cere ajutor ministrului Niţă pentru rezolvarea situaţiei Oltchim-ului.

http://saptamana.net/articol/5480-chinezii-isi-ascund-intentiile-legate-de-oltchim

Sub Lupă

17.03.2014

Chinezii îşi ascund intenţiile legate de Oltchim

Negocierile dintre investitorii asiatici şi OMV s-au finalizat. Extracţia petrolului şi prelucrarea ţiţeiului greu sunt principalele obiective.

Autor: Adi PANĂ

Vizita delegaţiei investitorilor chinezi în judeţul Vâlcea s-a încheiat în mare grabă, înainte de a da ochii cu jurnaliştii prezenţi luni seară la Consiliul Judeţean Vâlcea. Preşedintele CJ, Ion Cîlea şi preşedintele UST Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea, prezenţi la întâlnire, au rămas să ofere răspunsuri. În lipsa unor noi date legate de intenţiile oaspeţilor, explicaţiile au fost foarte vagi.
“A fost o nouă întâlnire informală, după cele care au avut loc tot azi la Târgovişte şi Piteşti. În mare, preocupările investitorilor sunt aceleaşi, legate de extracţia şi prelucrarea petrolului existent în zona Munteniei. Ei oferă condiţii foarte avantajoase statului român. Oaspeţii chinezi se angajează că, în afară de cele 30 de procente asigurate de extracţia clasică, alte 40 vor fi asigurate în plus, la preţuri competitive, în urma tehnologiei superioare folosite. Noi le-am reamintit de posibilitatea de a le oferi terenuri în concesiune în parcurile industriale ce se vor crea la Drăgăşani şi Bălceşti, dar şi la Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Primăria, prin eliberarea de sarcini a unei importante suprafeţe din platforma chimică. Pe durata concesiunii, investitorii vor fi scutiţi de taxe şi impozite. În plus, ne-am angajat că vom susţine ferm parteneriatele şi prin urgentarea obţinerii unor aprobări ce ţin de instituţii descentralizate, cum ar fi autorizaţiile de mediu, spre exemplu. După plecarea liberalilor de la Guvernare, cred că acest proces va fi unul şi mai simplu. Nu au dorit să stea de vorbă cu presa pentru că au menţionat că nu sunt împuterniciţi în acest sens de Preşedintele Adunăriii Regiunilor din China, domnul Sun, la recomandarea căruia au ajuns în România şi în Vâlcea, după referinţele bune pe care le-a oferit despre noi şi doamna ambasador al Chinei în România”, a declarat Ion Cîlea.

Joint-venture petrochimic de nivel global

Reamintim că reprezentanţii a două companii ce activează în industria petrochimică, precum şi în domeniul cercetării şi tehnologiei pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale s-au arătat, de la sfârşitul anului 2012, interesate de combinatul chimic Oltchim. Baota Petrochemical Group Co. Ltd., reprezentantă de Hengchao Sun, şi Junlun International Holding Co. Ltd., reprezentată de Henry Xie, sunt două companii înregistrate în Yinchuan, regiunea autonomă Ningxia Hui din R. P. Chineză, respectiv în Insulele Virgine Britanice. Junlun Oil Technology Development Co. Ltd. se concentrează pe activităţi din domeniul cercetării şi tehnologiei pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale. Compania a brevetat o tehnologie proprie de recuperare a ţiţeiului greu, demonstrată prin teste industriale realizate la câmpul petrolier epuizat prin metode convenţionale de la Daqing şi la zăcământul de ţiţei greu SINOPEC Shengli, R. P. Chineză. În ultimii 2 ani, Junlun a realizat o producţie de ţiţei greu de 50.000 tone, iar în următorii 3 ani se aşteaptă ca productivitatea să depăşească 200.000 tone anual.

Re-exploatarea câmpurilor petroliere mature, principala ţintă

"Ei oferă condiţii foarte avantajoase statului român. Oaspeţii chinezi se angajează că, în afară de cele 30 de procente asigurate de extracţia clasică, alte 40 vor fi asigurate în plus, la preţuri competitive, în urma tehnologiei superioare folosite.", Ion Cîlea, preşedinte CJ Vâlcea

În luna mai 2012, o delegaţie a Junlun a efectuat o primă vizită în România, cu prilejul căreia au fost demarate discuţii cu OMV Petrom privind posibilităţile de cooperare în domeniul re-exploatării câmpurilor petroliere mature (zona Moreni, judeţul Dâmboviţa) şi a celor cu ţiţei greu din România (zona Videle, judeţul Teleorman şi Suplacu de Barcău, judeţul Bihor). Junlun şi OMV Petrom au semnat un Acord de confidenţialitate pentru furnizarea de date tehnice şi au fost vizitate o serie de câmpuri petroliere închise din zona Moreni, jud. Dâmboviţa. De asemenea, reprezentanţii Junlun au avut discuţii cu conducerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. În luna septembrie 2013, cu ocazia desfăşurării lucrărilor Comisiei guvernamentale de colaborare economică româno - chineză, delegaţia oficială română a avut o întâlnire cu conducerea Junlun, care a reiterat interesul de a investi în România în domeniul petrolier şi al industriei petrochimice. În luna octombrie 2013, Junlun şi Petrom au finalizat cu succes testele de laborator privind folosirea tehnologiei proprii a companiei chineze pentru re-exploatarea câmpurilor petroliere mature. În faza următoare se va începe proiectul pilot, care prevede exploatarea unei sonde petroliere din zona Moreni, judeţul Dâmboviţa. Investiţia va fi realizată cu fonduri financiare ale companiei chineze, urmând ca aceasta să preia o parte din petrolul extras. Pentru creşterea eficienţei economice a proiectului de re-exploatare a câmpurilor petroliere mature şi a celor cu ţiţei greu, compania Junlun şi-a exprimat interesul de a prelua o rafinărie din România în care să prelucreze ţiţeiul extras şi de a realiza un lanţ de benzinării pe autostrăzile din România pentru desfacerea produselor petroliere rezultate.

Chinezii asigură banii şi tehnologia, OMV şi România - capacităţile de rafinare

Junlun cooperează pe piaţa chineză cu Baota Petrochemical Group, o altă companie privată din domeniul petrochimiei, care este interesată să investească în România. Grupul are în exploatare mai multe rafinării în China, cu o capacitate de rafinare totală de 20 milioane tone ţiţei pe an.
Baota Investment Holding Co. Ltd., este o companie specializată în investiţii la nivel naţional, fondată la Beijing de către Grupul Baota cu scopul de a reajusta structura de capital a companiei mamă şi a subsidiarelor sale. Ningxia Baota Petrochemial Group Co. Ltd., compania mamă, este un holding care deţine, integral sau în joint-venture, participaţii în mai multe companii din domeniul petrochimiei, având o valoare totală a activelor de circa 25 miliarde RMB (4,11 miliarde USD) şi 12.000 angajaţi.
Baota şi Junlun, împreună cu OMV Petrom, dezvoltă un proiect de exploatare a câmpurilor petroliere mature şi a celor cu ţiţei greu din România. Preluarea rafinăriei Arpechim Piteşti, dar şi a unor facilităţi de rafinare din cadrul Oltchim Râmnicu Vâlcea se înscriu printre priorităţile investitorilor chinezi. Grupul Baota mai deţine pachetul majoritar la un combinat petrochimic din Ungaria, la Borsod.