Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #17448 Pe ce a risipit Oltchim banii înainte de a intra în insolvenţă

2014-02-25 12:27

http://www.curierulnational.ro/poze-cnr/203308maxim.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cea mai mare sumă - 26,5 mil. lei - reprezintă cheltuieli de sponsorizare şi publicitate, potrivit unui raport al Curţii de Conturi

Aflat deja în dificultate financiară, Combinatul Oltchim a cheltuit 26,5 mil. lei numai pentru sponsorizările, reclama şi publicitatea contractate în 2012, arată raportul Curţii de Conturi, subliniind că, deşi înregistra pierderi şi nu lucra la întreaga capacitate, Oltchim a majorat salariile angajaţilor şi le-a plătit integral.
Totodată, s-au achiziţionat servicii de consultanţă "fără ca acestea să conducă la îmbunătăţirea situaţiei economico-financiare a societăţii", au fost efectuate "cheltuieli pentru menţinerea în stare de funcţionare a utilajelor din secţiile care nu au realizat producţie", creanţele nerecuperate însumând 9,32 mil. lei.
În plus, în 2012 au fost achiziţionate două active (instalaţie şi terenul aferent în suprafaţă de 21.401 mp), la valoarea de 1,65 mil. lei, care, deşi au fost ulterior scoase la vânzare, nu s-a putut obţine preţul dorit: instalaţia a fost vândută la preţul la care a fost achiziţionată, terenul nemaiputând fi vândut din cauza faptului că a fost contaminat chimic.
Nu în ultimul rând, Curtea de Conturi a descoperit că Oltchim a majorat nejustificat valoarea unui mijloc fix cu suma de 391.000 lei, reprezentând materia primă utilizată în scopul realizării de produse finite.
În urma verificărilor, Curtea de Conturi a cerut Oltchim să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor de reclamă, publicitate şi sponsorizări, în scopul reducerii şi eliminării pierderilor înregistrate de societate, să analizeze efectele derulării contractelor de consultanţă şi luarea deciziei de încheiere a acestora numai în situaţii profitabil cuantificabile pentru societate.
Curtea recomandă Oltchim să analizeze cauzele nerecuperării creanţelor înregistrate pe costuri, să justifice înregistrările pe costuri ale unor creanţe nerecuperate, să identifice responsabilităţile ce revin persoanelor în cauză şi să ia măsurile care se impun, inclusiv în vederea vânzării produselor societăţii în condiţii de eficienţă.
Potrivit Curţii de Conturi, Oltchim va trebui să înregistreze în evidenţa contabilă toate bunurile materiale, să urmărească şi să încaseze penalităţile aferente creanţelor neîncasate la termen şi să urmărească şi încaseze dividendele cuvenite din participaţiile la capitalul social al societăţilor comerciale la care entitatea deţine participaţii.

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2014-02-25/Pe+ce+a+risipit+Oltchim+banii+inainte+de+a+intra+in+insolventa