Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #15692 Statul ar putea prelua Arpechim pe un euro. Rafinăria, vândută la pachet cu Oltchim

2014-01-17 19:59

#15651: - Foştii angajaţi ai Oltchim au anunţat pe Facebook că vor relua protestele

http://www.puterea.ro/media/article/img620/84/84843_1.jpg...


http://www.puterea.ro/economie/statul-ar-putea-prelua-arpechim-pe-un-euro-rafinaria-vanduta-la-pachet-cu-oltchim-84843.html

Statul ar putea prelua Arpechim pe un euro. Rafinăria, vândută la pachet cu Oltchim

 

Administratorul judiciar al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea este de părere că, în perioada imediat următoare, Petrom şi statul român vor parafa o înţelegere prin care rafinăria Arpechim Piteşti să treacă în proprietatea statului gratis, cu asumarea investiţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. Arpechim era principalul furnizor de materie primă pentru Oltchim.

„Probabil, Arpechim Piteşti va fi cedată statului român pe un euro, urmând ca acesta să-şi asume obligaţiile investiţionale de mediu şi alte obligaţii aferente. Ulterior, Arpechim poate deveni obiect de negociere între cumpărătorul Oltchim şi statul român.
Este posibil ca, în perioada următoare, să se dea şi un act normativ în acest sens”, a declarat administratorul judiciar Oltchim Gheorghe Piperea, citat de economica.net.

Odată ce statul va prelua Arpechim, ar urma să negocieze cu viitorul proprietar al Oltchim condiţiile de vânzare a rafinăriei. Cu cedarea tuturor obligaţiilor de mediu, cu cedarea lor parţială, sau fără cedarea lor. Acum, Arpechim este în proprietatea Petrom, care o ţine închisă de doi ani pentru că genera pierderi şi nici nu a găsit cumpărători pentru ea. Până acum doi ani, Arpechim era principalul furnizor de materie primă pentru Oltchim. Reprezentanţii Petrom nu au dorit să comenteze pe marginea declaraţiei lui Piperea.

Oficiali din Ministerul Economiei au precizat că scenariul preluării, de către stat, a Arpechim de la OMV este doar o ipoteză de lucru la nivelul instituţiei.

Doar trei dintre cei patru competitori înscrişi în lupta pentru privatizarea Oltchim şi-au manifestat interesul pentru cumpărarea rafinăriei Arpechim Piteşti: omul de afaceri Ştefan Vuza şi consorţiul chinez Baota Petrochemical Group - Hengchao Sun - Junlun Petroleum. „Grupul maghiar MOL nu şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Arpechim”, spune Piperea.

Un asemenea scenariu poate părea hazardat, s-ar putea crede că Petrom nu ar fi niciodată dispusă să cedeze gratis rafinăria statului român. Totuşi, în 2012, au existat discuţii între reprezentanţii Petrom şi cei ai statului în urma cărora grupul petrolier ar fi fost dispus să cedeze Arpechim, dacă statul ar fi preluat obligaţiile investiţionale de mediu. Aceste obligaţii sunt atât cele legate de poluarea istorică, de până la privatizarea Petrom, cât şi cele legate de poluarea contemporană, de la privatizarea Petrom şi până în prezent.

Activele Arpechim, evaluate la 60 milioane de euro

La acea dată s-a redactat şi un protocol în care se stabilea un preţ al activelor Arpechim de 60 de milioane de euro. Totuşi, surse  apropiate negocierilor au precizat, la momentul respectiv,  că preţul era doar simbolic, iar Petrom ar fi fost gata să renunţe la această sumă dacă statul, sau un eventual investitor agreat de stat la Oltchim, ar fi fost dispus să preia integral obligaţiile investiţionale de mediu amintite. După cum spune acum Piperea, sumele sunt considerabile. „Vorbim de 150-200 de milioane de euro investiţii în mediu”. Statul român vrea să vândă activele viabile ale Oltchim, reunite în Oltchim SPV, la un preţ de pornire de 305 milioane de euro. Termenul limită este 31 ianuarie.