Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #15223 "Tata a fost concediat". Cum ii spui copilului tau ca nu mai ai job

2014-01-06 07:44

http://www.manager.ro/articole/resurse-umane/tata-a-fost-concediat-cum-ii-spui-copilului-tau-ca-nu-mai-ai-job-56049.html

Cum vorbim cu copiii despre pierderea locului de munca? In timp ce ne ingrijoram cu privire la nesiguranta financiara, tensiunile interioare si faptul ca nu mai avem un job, ramanem "profesorii" de acasa ai copiilor nostri si trebuie sa le alungam temerile. Ce le spunem? Cat de sinceri putem fi? Se intrevede nevoia unui sfat avizat.


Cum le spunem copiilor ca nu mai avem loc de munca?

Dr. Daphne Anshel, psiholog in cadrul unui spital din New Jersey, spune ca trebuie sa fim precauti, atunci cand furnizam informatii "de natura emotionala" catre cei mici. Asteapta pana cand te vei afla intr-un spatiu pozitiv. Trebuie sa fii sincer, dar nu iti speria copilul. Mai putin inseamna mai mult, in momentul in care ii spui fiului sau fiicei tale ca ai probleme si mai important este sa ii asculti. Urmareste cum primesc informatia si asigura-te ca le raspunzi la intrebari.

Dr. Melanie Greenberg din cadrul Marin County, California si totodata autoare a blogului Mindful Self-Express pentru Psychology Today, spune ca trebuie sa iti protejezi copiii. Ei "se inspira de la parinti si tin cont de cum se prezinta acestia in fata lor". Asigura-i ca totul va fi bine, nu-i lasa sa vada jumatatea goala a paharului.

Intreaba-i daca sunt deprimati sau ingrijorati. Asigura-te ca raspunzi la intrebari intr-un mod cat mai pozitiv.

Cum poti inlatura temerile copiilor, legate de tensiunile din familie si nesiguranta financiara?

"Nu le arata ca ti-e teama, ei nu vor intelege", spune Greenberg. "Nu este treaba lor sa aiba grija de parinti. Adultii au responsabilitati si competenta necesara de a merge mai departe". Nu expune frica. Arata-le ca exista intotdeauna o solutie.

Dr. Anshel vorbeste despre "psihologia pozitiva", care va optimiza experienta copiilor. Ce beneficii aveti? Care sunt oportunitatile pentru un model pozitiv si un comportament constructiv? Chiar daca momentul este neplacut, reprezinta cea mai buna ocazie prin care "mami si tati" pot arata copilului cum se descurca eficient cu temerile si provocarile vietii. De asemenea, parintele concediat poate oferi lectii valoroase despre administrarea atenta a bugetului familiei.

Cum ii feresti pe copiii tai de impartirea "rusinii, depresiei si temerilor"?

In primul rand, nu este o rusine sa ramai fara job. Foloseste-te de gandurile mai bune, pentru a-ti proteja copiii. Arata-le cum iti cauti de munca si explorezi fiecare posibilitate, pentru a-i creste in continuare fara sa le lipseasca nimic.

Greenberg sugereaza sa iti petreci mai mult timp cu familia, sa reconfirmi motto-ul "celulei": "Ne avem unul pe altul. Ne iubim". Prin joaca, vorba buna si blandete poti indeparta temerile copiilor, chiar daca noapte stai cu lumina aprinsa, gandindu-te incotro o sa te indrepti a doua zi.

Partea buna este ca iti vei petrece mai mult timp alaturi de cei dragi. Gaseste cai ieftine prin care va puteti relaxa, chiar si in acest moment de criza. Nu poti evita stresul gasirii unui alt job sau pe cel financiar, dar nu lasa experienta negativa sa ajunga si la copiii tai, deoarece le-ar putea afecta cresterea.