Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #14745 Andrei Gerea: Noi vrem să privatizăm brandul Oltchim. Nu vindem fiare vechi şi nici terenuri

2013-12-19 08:26

http://www.voceavalcii.ro/2013121818769/Andrei-Gerea-Noi-vrem-sa-privatizam-brandul-Oltchim.-Nu-vindem-fiare-vechi-si-nici-terenuri.html

http://www.voceavalcii.ro/media/k2/items/cache/0a7e0be6357b2bd26092591efa62758f_...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• în Financial Times se face publicitate internaţională pentru privatizarea Oltchim • ChimComplex şi de Oil Gas Trade au cumpărat deja caietul de sarcini scos la vânzare în data de 16 decembrie a.c.

EXCLUSIVITATE. Andrei Dominic Gerea a preluat de câteva luni mandatul de ministru al Economiei şi una dintre priorităţile sale este salvarea combinatului chimic Oltchim, printr-o privatizare de succes. Fără să se hazardeze în afirmaţii, ministrul Gerea susţine că preferă să vorbească mai puţin şi să facă mai mult. Pentru Oltchim, are planuri, are soluţii, însă preferă să le vadă realizate înainte de a vorbi despre ele. Crede cu tărie în şansa privatizării Oltchim şi chiar dacă acest lucru l-ar transforma în salvatorul judeţului Vâlcea, în detrimentul altor politicieni locali, Andrei Gerea zâmbeşte optimist, adăugând: „Haideţi să trecem hopul acesta şi apoi mai vorbim".

În cadrul unui interviu în exclusivitate acordat redactorilor Vocea Vâlcii, ministrul Andrei Gerea a vorbit deschis despre situaţia actuală de la Oltchim, înţelegând că vâlcenii nu au nevoie de amăgiri sau discursuri politicieneşti, ci de soluţii aplicate şi viabile, răspunzând cât mai onest cu putinţă întrebărilor despre apropiata încercare de privatizare a Oltchim.

• Rep.: Aţi declarat, de curând, la Craiova, că sunteţi optimist în privinţa găsirii unei surse de finanţare pentru deschiderea unei noi secţii la Oltchim şi aducerea societăţii pe profit. Despre ce secţie este vorba?

• Andrei Gerea: Este vorba despre Secţia de oxoalcooli, cea care are nevoie de acel capital de lucru. Practic, noi am tot umblat după obţinerea unei finanţări de 15 milioane de euro, ce erau destinaţi acestei secţii. Deocamdată discuţiile au cam stagnat, iar cu băncile am cam închis subiectul pentru că se pare că nu sunt dispuse să finanţeze proiecte de genul acesta, ci s-au reorientat pe agricultură pentru persoane fizice. Se pare că nu suntem la fel de convingători ca alţii. Nici băncile cu capital de stat nu sunt dispuse să finanţeze. Aşadar, încercăm să obţinem soluţii pentru Secţia de oxolacooli cu parteneri de afaceri care sunt interesaţi de Oltchim sau de colaborarea cu societatea de la Rm. Vâlcea şi care dispun de fonduri suficiente. Avem deja o corespondenţă pe care o schimbăm cu diverşi oameni de afaceri în ideea asigurării capitalului de lucru şi fondurilor necesare pentru anumite revizii tehnice ce trebuie făcute.

• Rep.: Concret, când ar putea să funcţioneze această Secţie de oxolacooli?

• Andrei Gerea: În momentul în care găsim cele 15 milioane de euro capital de lucru. V-am spus că avem corespondenţă cu diverşi parteneri de afaceri. Vă mai pot spune că în momentul de faţă avem corespondenţă cu două societăţi despre cotaţii, preţuri şi tot ce implică acest lucru. Discuţiile sunt destul de avansate. Trebuie să recunosc că şi eu sunt nerăbdător să văd că primim un răspuns pozitiv. Dar, sigur, totul durează. Ceea ce nu s-a făcut de atâta vreme...

• Rep.: Credeţi că vreun investitor serios este interesat să participe la licitaţie pentru o societate, Oltchim SPV, care în realitate nu există, care urmează să fie constituită? Cine credeţi că îşi riscă banii pe o companie, care, de fapt, nu există juridic?

• Andrei Gerea: Cred că nu este o problemă că nu există sau că nu a existat pentru că această societate se va crea. Este deja decizia luată şi este practic ceea ce îşi doresc cumpărătorii. Una este să vinzi Oltchim-ul cu 800 de milioane de euro datorie şi alta este să vinzi o societate care practic are activele bune ale combinatului, o firmă fără datorii, posesoare a mărcii, a brandului, a contractelor. Este un nou început pentru Oltchim şi asta este ce-şi doresc investitorii. Nu mai vor să aibă pietre de moară legate de picior.

• Rep.: Totuşi, credeţi că vreun investitor vrea să îşi blocheze suma de 10 milioane de euro, cât este garanţia, într-o societate pe care o va prelua abia după 9 luni de zile?

• Andrei Gerea: În momentul în care o societate va fi desemnată câştigătoare, cursul este clar stabilit. Cele 10 milioane de euro garanţie reprezintă una din regulile jocului. Nu ne aflăm în situaţia de acum 1 an de zile în care se venea cu sacoşa de bani la licitaţie. Vorbim de un investitor care trebuie să asigure câteva sute de milioane de euro, dacă vrea să cumpere Oltchim şi alte sume comparabile pentru retehnologizare, partea de mediu, capital de lucru şi altele. Totuşi nu vorbim de o gogoşerie de la colţul străzii. De aceea se solicită şi scrisori de bonitate premergător înscrierii în procedură, pentru că dacă nu ai bonitate nu eşti o firmă recunoscută şi acceptată de bănci, la un anumit nivel, nu ai ce să cauţi în această cursă.

• Rep.: Cu toate acestea, sindicaliştii de la Oltchim sunt sceptici că privatizarea Oltchim va reuşi în aceste condiţii?

• Andrei Gerea: Noi nu putem fi sceptici, nu ne permitem aşa ceva. Noi trebuie să găsim soluţiile cele mai bune pentru viitorul Oltchim-ului. Aşa ar fi foarte simplu: faliment şi se vinde primului venit. Şi atunci nici sindicaliştii nu cred că ar mai avea obiectul muncii. Noi suntem obligaţi să găsim soluţii de viitor, în aşa fel încât toţi oamenii să-şi păstreze locurile de muncă, în aşa fel încât să nu existe un scurt-circuit în activitatea viitoare a Oltchim. Adică, mai pe scurt, să avem un cumpărător capabil să opereze Oltchim-ul. Acesta este lucrul cel mai important şi atunci, sigur, aceste condiţii sunt obligatorii a fi puse. Sigur, întotdeauna poate exista un insucces, nimeni nu este optimist cronic în această ecuaţie, dar noi avem datoria şi obligaţia să fim optimişti şi să găsim cele mai bune strategii şi soluţii pentru viitor.

• Rep.: Dacă privatizarea Oltchim SPV se dovedeşte a fi un succes, nu ne întoarcem tot de unde am plecat deoarece Oltchim e acţionar 100% în Oltchim SPV?

• Andrei Gerea: Aceasta este ideea. Oltchim SPV este o societate unde Oltchim-ul vechi este acţionar şi îşi vinde participaţia acolo. Atunci, vechea societate odihnească-se în pace!

• Rep.: Sunteţi un susţinător al privatizării Oltchim la pachet cu piroliza de la Piteşti. Oltchim SPV, societatea nou creată de administratorii judiciari, cuprinde şi active de la Piteşti?

• Andrei Gerea: Pare-se că nu este numai soluţia mea sau a noastră, toţi cei ce sunt implicaţi în acest proces. Privatizarea Oltchim la pachet cu piroliza este solicitată de toţi potenţialii investitori mari. Cu cât Oltchim este mai atractiv, cu atât şi preţul oferit pe el este mai mare.

• Rep.: S-a făcut publicitate internaţională privind vânzarea combinatului Oltchim?

• Andrei Gerea: Această publicitate se face cu siguranţă. Dacă vreţi o certitudine, vă pot spune că în Financial Times se face această publicitate internaţională.

• Rep.: A fost scos la vânzare caietul de sarcini?

• Andrei Gerea: A fost scos la vânzare de luni, 16 decembrie, şi deja a fost achiziţionat de două societăţi. Este vorba de ChimComplex şi de Oil Gas Trade.

• Rep.: Dacă valoarea reper a activelor Oltchim a fost stabilită la peste 300 milioane euro, de ce reprezentanţi ai companiei au făcut publică valoarea minimă de lichidare a combinatului, adică 160 milioane euro? N-ar fi trebuit ca procesul competitiv să funcţioneze, nu să pronunţe unii cifre?

• Andrei Gerea: Înţeleg că unul dintre liderii de sindicat a făcut publică această informaţie şi nu înţeleg de unde o avea. Trebuia să fie confidenţială. Din păcate, sunt declaraţii publice care au fost făcute şi care nu ajută în ideea obţinerii unei sume mai mari de bani pentru Oltchim. Noi pornim licitaţia de la 305 milioane de euro pentru Oltchim. Una este valoarea de ofertă şi alta este valoarea de lichidare în caz că se vinde combinatul la fier vechi. Numai că noi vorbim aici de brandul Oltchim, de bussines-ul Oltchim. Noi nu vindem fiare vechi şi nici terenuri.

• Rep.: Cât de mult credeţi în privatizarea Oltchim în luna februarie 2014 şi, ce se va alege de combinat, dacă şi această încercare de privatizare eşuează?

• Andrei Gerea: Credem cu tărie în şansa combinatului de la Râmnicu Vâlcea şi depunem toate eforturile posibile şi imposibile pentru a avea reuşite în acest demers. Ce s-a întâmplat până acum ne face să fim optimişti. M-am ferit însă să dau alt gen de declaraţii din cauza faptului că nu vreau să creez un anumit gen de aşteptări. Vreau doar să dau un mesaj de încredere celor care lucrează în Oltchim, în ideea de a fi convinşi că, spre deosebire de alte dăţi, acum avem de-a face cu o echipă care şi-a propus doar să aibă succes şi lucrează exclusiv în interesul Oltchim. Dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă ceva negativ cu partea aceasta de privatizare, noi lucrăm în paralel la o soluţie de avarie. Adică nu aşteptăm să vedem ce se întâmplă şi să ne trezim în situaţia în care dacă eşuează selecţia de oferte să dăm din umeri. Încercăm, aşa cum am spus, să dezvoltăm discuţia cu capitalizarea şi cu cele două firme care negociază cu noi. Este o soluţie de avarie în aşa fel încât Oltchim să iasă din pierderea asta lunară şi să putem avea şi un mic profit începând cu ianuarie – februarie 2014. Este obligatoriu să ţinem combinatul pe linia de plutire până la o nouă privatizare, dacă aceasta nu are succes. Până la urmă, Oltchim are nevoie de mulţi bani pentru a redeveni o forţă.

• Rep.: Ultima oară când aţi venit la Vâlcea aţi declarat că nu ştiţi cine sunt ruşii de la Oil Gas Trade. Aţi aflat până la urmă, pentru că se pare că ei sunt extrem de interesaţi de Oltchim?

• Andrei Gerea: Nu ştiu cât de serioasă este oferta lor şi încă aştept să îi cunosc. Se pare că joi vor veni să îi cunosc şi eu. Am mai avut un concern din Rusia care au venit la discuţii. Deci, competiţia este deschisă. Avem ruşi, chinezi, turci, români care sunt interesaţi. Îi aşteptăm şi pe cei de la PCC, deşi din câte am înţeles, domnul Zaremba le-a făcut recomandări celor din conducerea companiei şi le-a spus că nu s-ar băga în cursa pentru Oltchim. Sper să mă contrazică acum.

• Rep.: Când îşi vor primi salariile angajaţii de la Oltchim?

• Andrei Gerea: Oamenii îşi primesc salariile lunar, doar că există o defazare de două luni de zile care nu poate fi recuperată acum. Important este totuşi că ei îşi primesc banii în fiecare lună. În decembrie am fost informat că vor primi suplimentar un rând de bonuri de masă aferente altei luni. S-au făcut eforturi foarte mari în condiţiile în care societatea este pe pierdere. Eu spun că am dovedit că se poate face şi management în interesul salariaţilor.

http://www.voceavalcii.ro/images/editii/1201/1202/interviu_gerea_2_copy.jpg...

http://www.voceavalcii.ro/images/editii/1201/1202/interviu_gerea_1.JPG...