Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #14220 Chimcomplex vrea majorare de capital pentru a cumpăra la Oltchim

2013-12-11 07:56

http://www.ziaruldebacau.ro/2013/12/11/chimcomplex-vrea-majorare-de-capital-pentru-a-cumpara-la-oltchim.html

http://www.ziaruldebacau.ro/wp-content/uploads/2013/12/Econ.chimcomplex1-400x476...

Consiliul de Administrație al societății Chimcomplex Borzești a convocat, pentru începutul anului 2014, Adunarea Generală a Acționarilor, căreia îi va propune majorarea capitalului social cu 157 de milioane de lei (35,2 milioane de euro). Majorarea este necesară pentru preluarea activelor viabile ale societății Oltchim, din Râmnicu Vâlcea. Aceste active vor fi scoae la vânzare pentru a doua oară, iar cererile de participare la licitație trebuie depuse până pe 31 ianuarie. Licitația ar urma să aibă loc în luna februarie.

Chimcomplex este controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza prin societatea A2 Impex și deține, astfel, circa 82% din capitalul social al acesteia. Pentru majorarea capitalului, Chimcomplex va emite 125 milioane de acțiuni cu o valoare unitară de 1,26 lei (față de valoarea nominală de un leu și față de valoarea actuală pe piața de capital de sub un leu), care vor putea fi cumpărate de acționari, în termen de 30 de zile. Acțiunile care ar mai rămâne după aceasta vor putea fi cumpărate de investitori în cadrul unei oferte publice adresată la mai puțin de 100 de persoane. Prețul la care va fi derulată oferta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare și va include și o primă de emisiune. Operațiunea va fi intermediată de firma de brokeraj Est Invest, din Focșani.

Ștefan Vuza a declarat, pentru Ziarul Financiar, că strategia actuală de preluare a activelor Oltchim este alcătuită împreună cu Deloitte. Chimcomplex are o parte din banii necesari, iar pentru rest s-a discutat cu un număr de investitori. Parteneriatul cu societățile de investiții financiare din România, în acest sens, nu s-a finalizat cu rezultate ferme. Despre această strategie, Ștefan Vuza a spus că este doar “vârful aisbergului”. Partea invizibilă este ținută la secret.

Până acum, de Oltchim s-au declarat interesate și consorțiul format din PCC (acționar minoritar la Oltchim) și fondul de investiții Fortissimo Capital, din Israel, compania rusă Oil Gas Trade (despre care se spune că ar avea în spate concernul Gazprom), dar și două companii din China – Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum.
Oltchim a înregistrat, în primele nouă luni, pierderi de 172,74 de milioane de lei, la afaceri în scădere la jumătate, până la 359,48 de milioane de lei. În primele trei trimestre, însă, Chimcomplex a făcut afaceri în valoare de 133 de milioane de lei. Prețul de vânzare al activelor Oltchim a fost fixat la 294 de milioane de euro, dacă se continuă activitatea combinatului, sau la 160 de milioane de euro, valoarea de lichidare a activelor.

Petru DONE