Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12511 Andrei Gerea: Toata lumea vrea sa finantaze companii care au profituri grase cu toate ca acestea...

2013-11-29 09:42

Andrei Gerea: Toata lumea vrea sa finantaze companii care au profituri grase cu toate ca acestea... nu au nevoie

http://www.curierulnational.ro/Economie/2013-11-29/Andrei+Gerea%3A+Toata+lumea+vrea+sa+finantaze+companii+care+au+profituri+grase+cu+toate+ca+acestea...+nu+au+nevoie

http://www.curierulnational.ro/poze-cnr/194978maxim.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

Andrei Gerea, ministrul Economiei, a facut ieri un apel cat se poate de serios catre sistemul bancar, sa priveasca foarte serios ce se intampla in economia romaneasca si sa regandeasca politica de finantare.
„Rolul băncilor este foarte important in restructurarea companiilor. La nivelul ministerului exista un numar ingrijorator de companii aflate in restructurare.
S-a vorbit foarte mult despre Oltchim, se va vorbi curand si despre Cuprumin, Remin, se va vorbi si despre companii din domeniul aviatiei. Ele sunt in restructurare si depind in mod direct de colaborarea si concursul creditorilor. Firmele cauta cu disperare finantare, dar intervin blocaje, provocate de un cerc vicios.
Din teama ca nu-si vor recupera la timp creantele, unii voteaza impotriva reorganizarii si ajung sa primeasca mult mai putin pentru ca firmele ajung in faliment, iar din vanzarea de active nu se recupereaza prea mult.
Daca intr-o zona care depinde direct de facilitati, acestea dispar nu ne putem astepta decat la ceva rau, pentru ca lantul economic se va intrerupe si toata lumea va avea de pierdut, inclusiv bancile.
Analiza de risc bancar ar trebui sa faca diferenta intre companiile cu cifra de afaceri de zeci de milioane de euro, care chiar daca sunt pe pierdere au capacitatea de a se revitaliza, si cele de rea credinta. Bancile pot face aceasta diferenta.
Trebue sa stabilim foarte clar daca banca sau sistemul bancar vrea sa se implice sau isi pune o platosa si asteapta un an- doi sa vada cine a mai ramas in picioare.
Nu exista alte surse de finantare. Spre exemplu Oltchim, cauta finantare cu disperare. Societatea este viabila si poate redeveni profirabila. N-avem alta solutie, ne ducem pe furnizori, dar nu se poate la nesfarsit. Oltchim are nevoie de 15 mil euro, dar nimeni nu e dispus sa-i dea pentru ca Oltchim este in insolventa. E pe pierdere si toata lumea vrea sa finantaze companii care au profituri grase, fara sa tina cont ca acele societati, scuzati-ma, nu au nevoie de finantare.
Toata lumea arata cu degetul BNR. In acest proces de reorganizare, de finantare, creditorii nu sunt numai din zona bancara, ci si din zona privata si, scuzati-ma, si furnizorii au cam acelasi comportament.
Aceste companii aflate in dificultate au fost gestionate de reprezentanti ai statului si au fost gestionate foarte prost. Au fost niste vaci de muls si au ajuns ca Oltchimul- cu un potential de cifra de afaceri de 1 mld euro sa se roage pentru o finantare de 15 mil. euro pentru deschiderea unei sectii.
Noi incercam sa recastigam prin management increderea finantatorilor. Companiile romanesti au nevoie de sustinerea sistemului bancar.
Fac un apel cat se poate de serios catre sistemul bancar, BNR, sa priveasca foarte serios ce se intampla in economia romaneasca, pe cei care bat la usa finantarii, sa regandeasca politica de finantare", a mai declarat Andrei Gerea.