Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12510 Ministrul economiei: Oltchim ...

2013-11-29 09:38

Ministrul economiei: Oltchim a ajuns in situatia jenanta sa se roage la banci pentru 15 milioane de euro

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-16095656-ministrul-economiei-oltchim-ajuns-situatia-jenanta-roage-banci-pentru-15-milioane-euro.htm

Compania Oltchim cauta cu disperare finantare, a declarat Andrei Gerea, ministrul economiei, in cadrul conferintei "Rolul bancilor in restructurarea companiilor" organizata la BNR. "S-a ajuns in situatia in care Oltchim, o companie care a dezvoltat o cifra de afaceri de 1 miliard de euro, sa ajunga in situatia jenanta sa se roage pentru 15 milioane euro. Nu poti sa pui semnul egal intre un SRL al carui proprietar are preocupare sa tepuiasca si o companie mare care dovedeste ca are solutii si clientela", a spus Gerea. Vezi in text ce raspunde Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Gerea a mai afirmat ca Oltchim este in mod evident o societate viabila, cu un management interesat sa o faca profitabila. "Insa, nimeni nu vrea sa acorde aceasta finantare, pentru ca e in procedura de insolventa, pe pierdere", a precizat Gerea. Acesta critica faptul ca bancile acorda credite, in special, companiilor profitabile. "Toata lumea vrea sa finanteze companii care au profituri grase. Acele societati, scuzati-ma, nu au nevoie de finantare(...)Noi incercam sa castigam prin management increderea finatatorilor, dar totodata trebuie sa ne intalnim undeva la mijloc". Gerea solicita ca finantatorii sa deschisa usile unor companii precum Oltchim.

"Fac un apel ca se poate de serios catre creditori, BNR, sa priveasca foarte serios ceea ce se intampla in economia romaneasca, sa priveasca cu alti ochi pe cei care bat la usa finantarii, pentru ca sunt societati care merita sa primeasca din nou increderea sistemului bancar", a mai spus Gerea.

In replica, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a afirmat ca "Oltchim are si cateva sute de milioane de euro pe care nu le-a platit creditorilor si acest lucru nu poate fi uitat". "Sa nu uitam ca acolo sunt oameni care au depus bani pe care ar putea sa nu-i mai vada", a mai afirmat Olteanu.