Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12444 Oltchim, „pe ducă”, dar atractiv

2013-11-28 14:31

http://www.focus-energetic.ro/oltchim-%E2%80%9Epe-duca%E2%80%9D-dar-atractiv-13819.html

http://www.focus-energetic.ro/wp-content/uploads/2012/09/oltchim1-300x166.jpg...

Din ce în ce mai multe companii se arată interesate de combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Pe lângă ruşi, români şi polonezi, acum şi chinezii se arată interesaţi de combinat.

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim şi preşedinţii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun şi Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat o scrisoare de intenţie vizând participarea la procesul de privatizare a combinatului.

„Prin această scrisoare de intenţie, garantăm companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent şi perfect concurenţial, precum şi respectarea tuturor angajamentelor şi regulamentelor europene. Scrisoarea de intenţie se referă strict la ceea ce este în curtea noastră, dar, în cazul în care există interes pentru cumpărarea Arpechim, vom încerca să asigurăm condiţiile de dialog necesare”, a declarat ministrul Gerea, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii chinezi.

Documentul a fost semnat la cererea reprezentanţilor companiilor chineze, urmând ca, după o analiză mai amănunţită, aceştia să decidă dacă vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.

„Ne-am întâlnit undeva la mijloc, această scrisoare de intenţie fiind un gest simbolic, dar cu o încărcătură foarte mare în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu partea chineză. Există un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper să se concretizeze în cât mai multe oferte. În perioada următoare, ne vom întâlni şi cu alţi investitori, care şi-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima sută de metri”, a precizat Gerea.

Conform calendarului prezentat de şeful de la Economie, până pe 2 decembrie 2013 se are în vedere finalizarea acordului creditorilor, urmând ca strategia de selecţie a investitorului să fie gata în perioada 15 – 20 februarie 2014, transmite Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, 17 ianuarie 2014 va fi data limită pentru depunerea ofertelor pentru Oltchim.

”Ne dorim la Oltchim un cumpărător capabil să opereze în cele mai bune condiţii, să păstreze salariaţii şi să dezvolte afacerea, repoziţionând combinatul pe piaţa petrochimiei europene”, a adăugat Andrei Gerea.

Şi Vuza vrea combinatul

Chimcomplex Oneşti este, în prezent, în faza finalizării documentaţiei pentru o ofertă competitivă de achiziţionare a pachetului majoritar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, fiind pregătită şi dacă în pachet va intra şi rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom OMV, a declarat omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine pachetul majoritar al societăţii din Oneşti.

Acesta s-a arătat încrezător că poate concura „cu succes” la preluarea Oltchim, vânzarea combinatului vâlcean fiind estimată la o ofertă cuprinsă între 164 – 294 de milioane de euro, suma de 164 de milioane de euro fiind deja „pregătită” în acest sens.

,,Eu am spus întotdeauna <> şi iată că, în trei-cinci luni, cred că fratele mai mic, Chimcomplex, îl va cumpăra pe cel mare, Oltchim. Cele două firme, împreună, îmi vor permite transpunerea unei mari dorinţe ca om de afaceri român, crearea Companiei Naţionale de Chimie, chiar dacă proiectul depăşeşte 170 de milioane de euro. Iar dacă, la pachetul privatizării Oltchim, intră şi Arpechim, vom negocia cu Petrom OMV. Suntem pregătiţi şi pentru această tranzacţie”, a menţionat Ştefan Vuza.

Un alt competitor la Oltchim este firma rusă Oil Gas Trade (OGT), profilată pe fabricarea de produse petrochimice şi petroliere, deţinând două rafinării şi mai multe fabrici de medicamente.

Reprezentantul OGT, Florin Rozeanu a anunţat faptul că are ,,în spate” un finanţator puternic, dar acesta nu este, cum se credea, cunoscuta companie rusă Gazprom. Acesta a precizat că are toţi banii, că ar plăti cât s-ar cere, dar că vrea oferte sustenabile.

Potrivit lui Rozeanu, OGT poate ajuta Oltchim, într-o primă fază, cu cei 50 de milioane de euro, pentru capitalizarea societăţii vâlcene, pentru materie primă şi creşterea producţiei, estimând şi el o ofertă de cumpărare maximă de circa 294 de milioane de euro şi pe cea minimă de 164 de milioane de euro.

Plan de reorganizare în 2 decembrie

Planul de reorganizare a Oltchim, care prevede înfiinţarea noii societăţi Oltchim SPV, va fi discutat pe 2 decembrie, a declarat liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

„Pe 2 decembrie se va întruni Adunarea Generală a Creditorilor, a tuturor creditorilor Oltchim. În cadrul acestei adunări se va supune aprobării planul de reorganizare a societăţii Oltchim SPV, sau Oltchim II cum mai este numit. Asta nu înseamnă că în acea zi se va produce acest lucru, dar probabil că imediat după 2 decembrie. Tot în cadrul acestei adunări se vor aproba şi criteriile de preselecţie ale investitorilor şi graficul de depunere a ofertelor angajante. Ştim că domnul ministru Gerea spunea de data de 20 noiembrie, dar, din motive obiective, această dată s-a decalat”, a precizat Cernev.

Acesta a menţionat faptul că la Londra administratorii judiciari au discutat şi cu un fond de investiţii american interesat de preluarea combinatului.

Arpechim ar fi o rafinărie profitabilă doar dacă ar funcţiona integrat cu Oltchim, a mai spus Cernev, răspunzând, astfel, declaraţiilor oficialilor OMV, care au afirmat, într-o conferinţă de presă la Viena, că activul piteştean nu va fi profitabil indiferent de cine îl va cumpăra.

„Ştim că peste tot în lume se închid rafinării şi că nu este neapărat o investiţie profitabilă, dar aceste rafinării nu au în spate un combinat petrochimic, ci sunt efectiv rafinării care produc combustibili. Una e să vinzi la pompă doar benzină şi motorină, alta e să produci PVC, adică să mergi cu rafinarea petrolului până la produse petrochimice. Arpechim nu este profitabilă fără Oltchim, aşa cum nici Oltchim nu ar fi la capacitate maximă fără această rafinărie. Cel care va prelua Oltchim şi vrea o cifră de afaceri de un miliard, va lua şi rafinăria, adică va dori o paletă largă de produse”, a precizat Cernev.

Nicio companie petrolieră din lume nu ar putea opera rafinăria Arpechim astfel încât să obţină profit, a declarat Manfred Leitner, şeful diviziei de Rafinare şi Marketing, în cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena. „Am fi surprinşi dacă cineva în lumea asta va opera Arpechim pe profit…Altfel n-am fi închis-o”, a precizat Leitner.

Potrivit acestuia, OMV nu poartă în acest moment discuţii cu vreun potenţial cumpărător privind vânzarea rafinăriei, pe care a închis-o în 2011. „OMV a pierdut mult din 2004 încoace cu Arpechim. Nu am avut discuţii serioase cu vreun potenţial cumpărător. Dacă statul român va veni cu un investitor care vrea să cumpere rafinăria la pachet cu Oltchim, suntem deschişi la discuţii”, a spus oficialul companiei austriece.

Andrei Gerea, ministrul Economiei, a precizat că statul român va scoate la vânzare combinatul Oltchim la pachet cu Arpechim, principalul său furnizor de materii prime.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din judeţ, acesta aflându-se de la începutul anului în procedură de insolvenţă.

Guvernul intenţionează să reia licitaţia pentru Oltchim în primul trimestru al anului viitor. Pentru această ofertă şi-au anunţat interesul, însă fără a face comentarii, consorţiul PCC-Fortissimo, în prezent acţionar minoritar la Oltchim, companiile ruse VTB Capital, TISE sau Gazprom Neft. Surse din mediul parlamentar susţin că Executivul ar vrea să atragă în competiţie şi firme din Azerbaidjan, compania naţională azeră SOCAR fiind prezentă deja în România cu o reţea de benzinării, şi Kazahstan, cum ar fi KazMunaiGaz, care deţine Rompetrol.