Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12327 Chinezii participă la privatizarea Oltchim BURSA 26.11.2013

2013-11-26 10:29

http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=223006

http://www.bursa.ro/_img/articole/223006.gif...

 

 

 

 

 

 

 

 

De la stânga la dreapta: Bogdan Stănescu - administratorul special al Oltchim,Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan - administratorii judiciari ai combinatului, Andrei Gerea - ministrul Economiei şi reprezentantul companiei chineze Junlun Petroleum.

* 17 ianuarie - termen propus pentru depunerea ofertelor angajante
Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) au semnat, ieri seară, o scrisoare de intenţie cu oficialii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum pentru participarea consorţiului de companii chineze la privatizarea combinatului vâlcean.
Andrei Gerea, ministrul Economiei, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că administratorii Oltchim se angajează să asigure transparenţa deplină şi tratamentul nediscriminatoriu în cadrul procedurii de vânzare, laolaltă cu respectarea regulamentelor europene în cadrul procedurii de vânzare a Oltchim. Partea chineză şi-a exprimat intenţia de a participa la selecţia transparentă de oferte, în condiţiile sus-menţionate.
Domnul Gerea a subliniat: "Există un interes major şi sperăm să se concretizeze în cât mai multe oferte de preluare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ne dorim pentru Oltchim un investitor capabil să dezvolte afacerile combinatului şi să menţină actualii angajaţi. Scrisoarea de intenţie este un gest simbolic, dar care are o încărcătură mare pentru combinatul vâlcean. Aceasta se referă doar la Oltchim, nu şi la rafinăria Arpechim. Aşa cum am mai spus, putem asigura condiţiile necesare de discuţii cu OMV Petrom pentru investitorii interesaţi să preia rafinăria Arpechim".
Administratorii judiciari ai Oltchim au adăugat că pe 2 decembrie creditorii combinatului sunt convocaţi să aprobe evaluarea societăţii, înfiinţarea Oltchim 2 (societate tip special purpose vehicle curăţată de datorii şi strategia de selecţie pentru investitori). Administratorii propun ca 17 ianuarie să fie termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru Oltchim.
Ministrul Economiei a subliniat că va avea discuţii, în perioada următoare, cu toţi investitorii care şi-au manifestat interesul pentru preluarea Oltchim.
Ziarul BURSA a publicat, recent, informaţia că delegaţia chineză care a vizitat platforma Oltchim a evaluat combinatul din punct de vedere tehnic şi a făcut şi o primă estimare a investiţiilor necesare. Potrivit mai multor surse din combinat, chinezii s-au declarat încântaţi de starea tehnică a Oltchim şi au estimat necesarul investiţional la circa jumătate de miliard de euro în eventualitatea în care vor prelua combinatul la pachet cu rafinăria Arpechim. Sursele noas¬tre afirmă că suma include şi finanţarea necesară pentru modernizarea combinatului şi capitalul de lucru pentru început.
Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, şi compania rusească Oil Gas Trade.
Conform unor surse din combinat, evaluarea Oltchim ar indica o valoare de lichidare de 170 de milioane de euro şi o valoare de vânzare de 290 milioane de euro în cadrul reorganizării.